OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός συγκέντρωσε κεφάλαια για την αγορά και παράδοση 300.000 οβίδων στην Ουκρανία [pic]

08/03/2024 - 19:22
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, δήλωσε σήμερα πως η πρωτοβουλία του για την προμήθεια στην Ουκρανία πυρομαχικών, που παράγονται εκτός Ευρώπης, συγκέντρωσε τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά 300.000 οβίδων, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον αριθμό στον οποίο είχε αναφερθεί χθες ο πρόεδρος της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους, Πετρ Πάβελ, είχε πει χθες ότι η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών εβδομάδων 800.000 οβίδες πυροβολικού, για τις οποίες 18 χώρες-δωρητές δεσμεύθηκαν να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα προκειμένου να αγοράσουμε την πρώτη παρτίδα των 300.000 οβίδων πυροβολικού», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός διορθώνοντας τις δηλώσεις του Πάβελ χωρίς να δώσει εξηγήσεις. «Ωστόσο, σκοπός μας είναι να παράσχουμε πολύ περισσότερες! Συνεχίζουμε να αναζητούμε εταίρους προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στη θαρραλέα μάχη της κατά του Ρώσου εισβολέα», πρόσθεσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Děkuji všem zemím, které se doposud zapojily do české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu. Zatím se nám podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů. Naším cílem je však poslat daleko víc!

Naše práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí. V…

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 8, 2024

Τον περασμένο μήνα, ο Πάβελ είχε πει στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο πως η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί να συγκεντρώσει μια σημαντική ποσότητα όπλων για την Ουκρανία από χώρες εκτός Ευρώπης. Είχε πει τότε πως, σε συνεργασία με τον Καναδά και τη Δανία, οι Τσέχοι είχαν βρει 500.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 300.000 οβίδες 122 χιλιοστών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο. Η εφημερίδα Financial Times είχε αναφέρει προηγουμένως πως για να προχωρήσει στην αγορά των πυρομαχικών η Πράγα χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,38 δισεκ. ευρώ). Εδώ και μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη πυρομαχικών καθώς προσπαθούν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι οικονομικοί υποστηρικτές του Κιέβου έστειλαν εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία, όμως τα αποθέματα εξαντλούνται. Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εμφανίζονται επίσης επιφυλακτικοί μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε αμυντικές δαπάνες για μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εξάλλου, ένα πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 60 δισ. δολαρίων μπλοκάρεται λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο.

Μεταξύ των χωρών που συμβάλλουν στο σχέδιο της Τσεχίας είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Ολλανδία δεσμεύθηκε να καταβάλει 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατ. δολάρια), ενώ η Γερμανία πρότεινε ένα «τριψήφιο ποσό» εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι, η ΕΕ υποσχέθηκε να παραδώσει στο Κίεβο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 ένα εκατομμύριο πυρομαχικά, αλλά η υπόσχεσή της δεν έχει τηρηθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΟΒΙΔΕΣΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑΤΣΕΧΙΑ

Related Posts

David's Sling / IDF
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

23/03/2026 - 21:08
HMS Dragon
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HMS Dragon: Έφτασε στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό

23/03/2026 - 19:26
ΕΛΚΑΚ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΚΑΚ: Ξεκίνησαν 2 νέες διαγωνιστικές διαδικασίες στους τομείς της Κυβερνοάμυνας και της Θαλάσσιας Επιτήρησης

23/03/2026 - 17:40

Διαβάστε Επίσης

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Νετανιάχου σε Τραμπ: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Ιράν – Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διαφυλάξει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

Ζελένκι: «Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει πληροφορίες στο Ιράν – Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία»

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

HMS Dragon: Έφτασε στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό

Ο Τραμπ μιλά ξανά για «καλές συνομιλίες με το Ιράν» παρά τη διάψευση από την Τεχεράνη – «Μετά τη συμφωνία δεν θα έχουν πυρηνικά»

IDF: «Έχουμε καταστρέψει 330 από τους 470 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν» – Πλήγμα στο κεντρικό αρχηγείο των IRGC

C-130 Hercules: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος της Κολομβίας που μετέφερε πάνω από 110 επιβαίνοντες

Top News

Μαρία Γρατσία: «Φιάσκο η δίκη για τα Τέμπη, ένιωσα ντροπή ως λειτουργός της δικαιοσύνης» - Αινιγματική για το κόμμα Καρυστιανού

Ιωάννα Τούνη: Η ανάρτηση που «αγρίεψε» τους followers στο TikTok: «Μη φλεξάρεις τόσο πολύ το χρήμα, ο κόσμος πεινάει»

Εβελίνα Νικόλιζα για Μπέσσυ Αργυράκη: Είχα θυμό με τη μητέρα μου γιατί έλειπε πολύ όταν ήμουν μικρή

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert