OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς δεν θα φύγει από τη Ντόχα όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

23/04/2024 - 16:27
Χαμάς
Share on FacebookShare on Twitter

Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς θα διατηρήσει την Ντόχα ως βάση του για όσο η παρουσία του είναι «χρήσιμη και θετική» στις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Κατάρ.

«Οπως έχουμε δηλώσει μέχρι τώρα, όσο η παρουσία τους στην Ντόχα είναι χρήσιμη και θετική για την προσπάθεια αυτή μεσολάβησης, θα παραμείνουν στην Ντόχα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μάζεντ αλ-Ανσάρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Χαμάς θα αποχωρήσει από το Κατάρ προσθέτοντας ότι δεν έχει ενδείξεις ότι η Ντόχα θέλει την αποχώρηση της οργάνωσης.

Κατά την επιστροφή του από το Ιράκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανόν η Χαμάς να εγκαταλείψει την βάση της στο Κατάρ ή ότι θα της ζητηθεί να φύγει από την Ντόχα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι η ηγεσία του Κατάρ θέλει την αποχώρηση της οργάνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αποκάλεσε την Χαμάς «απελευθερωτικό κίνημα», συναντήθηκε το σαββατοκύριακο με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε στην Κωνσταντινούπολη. «Το σημαντικό δεν είναι πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς, αλλά ποια είναι η κατάσταση στην Γάζα», είπε ο Ερντογάν.

«Η ειλικρίνεια που διατηρεί το Κατάρ απέναντι στην Χαμάς, η στάση του απέναντί της, ήταν πάντα όπως προς ένα μέλος της οικογένειας. Τη επόμενη περίοδο, δεν πιστεύω καθόλου ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν αυτήν την στάση», πρόσθεσε.

Σε αδιέξοδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Κατάρ, που φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς από το 2012 με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ με στόχο την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ομως, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται επιρρίπτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντόχα «θα προχωρήσει σε συνολική επαναξιολόγηση του ρόλου της ως μεσολαβητή».

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Κατάρ ως βάση της οργάνωσης, καθώς η Ντόχα δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις να ασκήσει την επιρροή της προς την Χαμάς στο πλαίσιο των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Επικαλούμενη Άραβες αξιωματούχους, η Wall Street Journal έγραψε ότι η Χαμάς ήλθε πρόσφατα σε επαφή με δύο χώρες της περιοχής διερευνώντας την προοπτική μετεγκατάστασης. Μία από αυτές είναι το Ομάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΚΑΤΑΡΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

12/02/2026 - 09:01
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

12/02/2026 - 08:46
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση από επιδρομή ουκρανικών drones [vids]

12/02/2026 - 08:28

Διαβάστε Επίσης

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση από επιδρομή ουκρανικών drones [vids]

Ο Meteor τώρα ακόμη πιο φονικός: Η Indra ανέπτυξε νέο datalink που αυξάνει βεληνεκές και αντίσταση στα αντίμετρα

Φρεγάτες Bergamini: Δεσμευτική συμφωνία τον Μάρτιο – Το ρευστό χρονοδιάγραμμα και ο οπλισμός που θα κρίνει το αποτύπωμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές στα δυτικά και ανατολικά, με θυελλώδεις ανέμους

Σαν σήμερα: Το 1878 δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Top News

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους σε 8 περιοχές - Το απόγευμα το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας

Eurovision 2026, «Sing for Greece» - Η Κατερίνα Βρανά αυτοτρολάρεται για την ταχύτητα που μιλάει: «Θα έχουμε τελειώσει σε 4,5 – 5 ώρες»

Υπερμετρωπία: Που οφείλεται και πως μπορεί να διορθωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η «ελεγχόμενη κρίση», τα ακανθώδη «αλλά όχι άλυτα» ζητήματα και το «αν όχι τώρα, πότε;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert