OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Καληδονία: Επαναπατρίζονται οι πρώτοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί – «Εύθραυστη ηρεμία» επικρατεί στην χώρα

21/05/2024 - 10:07
Νέα Καληδονία
Share on FacebookShare on Twitter

Η εύθραυστη επιστροφή στην ηρεμία «συνεχίζεται», σύμφωνα με την Γαλλία, στη Νέα Καληδονία, όπου με τις πρώτες πτήσεις αναμένεται να απομακρυνθούν σήμερα οι Νεοζηλανδοί και οι Αυστραλοί που ήταν αποκλεισμένοι σ’ αυτό το γαλλικό έδαφος, το οποίο έχει παραλύσει έπειτα από μια εβδομάδα βιαιοτήτων πρωτοφανών εδώ και 40 χρόνια.

Παρά τις «σαφείς προόδους» όσον αφορά την ασφάλεια, για τις οποίες έκανε λόγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανακοινώθηκε η κινητοποίηση «για ένα διάστημα» στρατιωτικών για να «προστατεύσουν τα δημόσια κτίρια» του αρχιπελάγους αυτού του Νότιου Ειρηνικού και να ανακουφίσουν αστυνομικούς και χωροφύλακες.

«Η επιστροφή στην ηρεμία συνεχίζεται στο σύνολο του εδάφους» της Καληδονίας, έγραψε ο αντιπρόσωπος του γαλλικού κράτους στο αρχιπέλαγος Λουί Λεφράν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί. Εντούτοις ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή επιπλέον δυνάμεων «μέσα στις επόμενες ώρες» για να σταματήσουν οι βιαιότητες, οι οποίες συγκλονίζουν από τη Δευτέρα το αρχιπέλαγος ως αντίδραση σε μια συνταγματική αναθεώρηση που καταγγέλλεται από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του εν λόγω εδάφους.

Σε μια ένδειξη των δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της τάξης για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης της ασφάλειας, από το διεθνές αεροδρόμιο του γαλλικού αρχιπελάγους ανακοινώθηκε πως θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι οποίες προσπαθούν εδώ και ημέρες να επαναπατρίσουν τους εκατοντάδες πολίτες τους που παραμένουν αποκλεισμένοι, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως στέλνουν αεροπλάνα για να τους απομακρύνουν.

Ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών, Γουίνστον Πίτερς, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του ναύλωσε μια πτήση προς τη Νουμεά. Το αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε αργά σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), πρόκειται να επαναπατρίσει πενήντα Νεοζηλανδούς. Δύο άλλα αεροσκάφη αναμένεται να αναχωρήσουν μέσα στην ημέρα από την Αυστραλία για να απομακρύνουν «αυστραλούς και άλλους τουρίστες», πρόσθεσε η αυστραλή ομόλογός του Πένι Γουόνγκ.

Η Νουμεά και τα περίχωρά της εξακολουθούν να αποτελούν θέατρο συγκρούσεων και τα οδοφράγματα ενισχύθηκαν μάλιστα κατά τόπους στη διάρκεια της νύκτας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο αυτήκοοι μάρτυρες έκαναν λόγο για σημαντικές εκρήξεις στη συνοικία Τουμπάν.

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των βιαιοτήτων, έκτασης πρωτοφανούς εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, στη Νέα Καληδονία. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται δύο χωροφύλακες, οι σοροί των οποίων επαναπατρίσθηκαν χθες, Δευτέρα, με στρατιωτικό αεροπλάνο στην ηπειρωτική Γαλλία. Παρά τη μαζική ανάπτυξη δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 2.700 μέλη στη Νέα Καληδονία, η κατάσταση παραμένει «επισφαλής» καθ’ομολογίαν των ίδιων των αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΓΑΛΛΙΑΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣΕΠΕΙΣΟΔΙΑΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΤΑΡΑΧΕΣ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 12:01
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

15/12/2025 - 10:33
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43

Διαβάστε Επίσης

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Εύη Βατίδου: Ασχολούμαι με κατασκευές σε σπίτια και παρακολουθώ το πολιτικό σκηνικό γενικότερα

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή της από το Μεξικό: «Η ζωή με στεναχωρεί»

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert