OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όλο και πιο κοντά η 4η FDI: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα γαλλικά ναυπηγεία και η κλεψύδρα που ήδη άδειασε

23/05/2024 - 05:13
Belharra
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

*Του Κώστα Σαρικά

Η οριακή κατάσταση στις Κύριες Μονάδες του Στόλου και η διαφαινόμενη αδυναμία απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων ενδιάμεσης λύσης φέρνουν την πολιτική ηγεσία προ αποφάσεων, καθώς ήδη η ενημέρωση που διαθέτει από το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών και καθυστερήσεων.

Oι επιχειρησιακές απαιτήσεις κάθε άλλο παρά έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα – η φρεγάτα ΨΑΡΑ ετοιμάζεται να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα στη θέση της φρεγάτας ΥΔΡΑ – με τις Μονάδες να «γράφουν» συνεχώς μίλια και να προσθέτουν χρόνια υπηρεσίας στα ήδη καταπονημένα σκαριά.

Το Ναυτικό Επιτελείο έχει θέσει όλα τα δεδομένα υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ πλήρη εικόνα διαθέτει και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως έχει φανεί την τελευταία πενταετία, όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται, είτε πρόκειται για την απόκτηση των μαχητικών Rafale είτε για την είσοδο της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα των F-35 και φυσικά η αγορά των τριών φρεγατών FDI «Belharra», ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι πρόκειται να επισκεφθεί τα γαλλικά ναυπηγεία στη Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες FDI λίγο πριν λάβει μέρος καλεσμένος του Γάλλου προέδρου Μακρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί θεωρείται δεδομένο ότι στα γαλλικά ναυπηγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κανένας δεν θα αιφνιδιαστεί αν αυτή η κίνηση των δύο ηγετών συνδυαστεί με μια ανακοίνωση για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να συνεπάγεται και ένα επιπλέον εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως η κατασκευή της 4ης φρεγάτας FDI ή ακόμα και η ενεργοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης καινούργιων κορβετών. Ήδη, είναι δεδομένη η πρόθεση για αγορά επιπλέον μαχητικών Rafale με ταυτόχρονη πώληση των Mirage 2000-5 στους Γάλλους κατασκευαστές.

Για το Πολεμικό Ναυτικό η απόκτηση και 4ης Belharra όσο περνά ο καιρός φαίνεται να είναι «μονόδρομος», καθώς το «ναυάγιο» στην παραχώρηση των αμερικανικών LCS δείχνει αναπόφευκτο, ενώ δεν έχει προκύψει καμία άλλη δυνατότητα απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από όσα ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε με το θέμα της 4ης φρεγάτας, μελετάμε το θέμα των κορβετών και μελετάμε και το θέμα των LCS, εάν η Αμερική μας δώσει δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν αυτές τις φρεγάτες που εμείς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, κρίνει ότι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μέσου χρόνου», ήταν τα λόγια του Νίκου Δένδια. Παρά την πίεση από την ελληνική πλευρά, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διάθεση παραχώρησης πλοίων LCS τα οποία επιχειρούν, αν και η Αθήνα εξαντλεί όλα τα περιθώρια.

Την ίδια ώρα, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, μόνο εύκολη δεν είναι συμφωνία με την κοινοπραξία TKMS – Thales Nederlands για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, ενώ συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο συνεργασίας μόνο με την ολλανδική Thales για τα ηλεκτρονικά, με το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό να αναλαμβάνει τις εργασίες στον μηχανολογικό εξοπλισμό των πλοίων.

Tags: BELHARRAΓΑΛΛΙΑΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ MEKOΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΕΣΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI HN

Related Posts

Sarmat
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

12/05/2026 - 18:23
drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

12/05/2026 - 15:55
Iron Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tο Ισραήλ έστειλε συστοιχία του Iron Dome και προσωπικό στα ΗΑΕ, αποκαλύπτει ο πρέσβης των ΗΠΑ

12/05/2026 - 13:16

Διαβάστε Επίσης

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

Top News

Eurovision 2026: Ο Akylas με το «Ferto» μία ανάσα πριν την κορυφή - Ανεβαίνουν τα ποσοστά του στα στοιχήματα, πέφτει η Φινλανδία

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Ηλιούπολη: Ανατριχίλα από το σημείωμα της 17χρονης - «Αυτός ο κόσμος δεν είναι πια για μένα»

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert