OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο την εποίκηση της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ

29/05/2024 - 20:47
Αζερμπαϊτζάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο το Μπακού θα αρχίσει την εποίκηση της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πληθυσμός της οποίας, στην πλειονότητά του εθνοτικά αρμενικός, την εγκατέλειψε, όταν οι αζέρικες δυνάμεις ανέλαβαν πέρυσι τον πλήρη έλεγχο της πρώην αποσχισθείσας περιοχής.

Η ορεινή περιοχή, της οποίας η πρωτεύουσα Χανκέντι είναι γνωστή στην Αρμενία ως Στεπανακέρτ, καταλήφθηκε από τις αζέρικες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια αστραπιαία επίθεση, προκαλώντας την αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 εθνοτικών Αρμενίων που ζούσαν εκεί.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι εθνοτικοί Αρμένιοι που ζούσαν στον θύλακο είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια του. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ισχυρίζονται ότι έφυγαν μαζικά επειδή δεν νοιώθουν ασφαλείς στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 και επανεξελέγη στις φετινές εκλογές που επικρίθηκαν από δυτικούς παρατηρητές, αναφέρθηκε σήμερα από το εθνικό πρακτορείο Τύπου του Αζερμπαϊτζάν μιλώντας για τη Χανκέντι, ενώ συναντούσε κατοίκους στο Χοτζαλί, μια πόλη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ανακαταλήφθηκε από το Μπακού το 2023.

«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι μαθητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του». Ο Αλίεφ πρόσθεσε ότι η εποίκηση θα αρχίσει επίσης τον Σεπτέμβριο στην πόλη-φάντασμα Αγκντάμ, όπου βρισκόταν το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα εν μέσω της απόσυρσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Το Χανκέντι σχεδόν άδειασε εξαιτίας του πολέμου. Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν ένα μήνα μετά την μαζική έξοδο των πολιτών, δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Τα νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και οι αρχές της επιτροπής ύδρευσης έφυγαν. Ο διευθυντής του νεκροτομείου είχε επίσης φύγει και οι έρημοι δρόμοι της πόλης που κάποτε φιλοξενούσε έως και 75.000 ανθρώπους παρουσίαζαν μια «σουρεαλιστική» εικόνα, δήλωσε ο αξιωματούχος τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Μάρτιο, η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα που έδειχναν σκαπτικά μηχανήματα να καταστρέφουν το κτίριο στο Χανκέντι που κάποτε στέγαζε το κοινοβούλιο των Αρμενίων. Πηγές δήλωσαν στο Reuters πέρυσι ότι η ανακατάληψη της περιοχής ήταν μια προσωπική σταυροφορία για τον Αλίεφ, του οποίου ο πατέρας, ο τότε πρόεδρος Χαϊντάρ Αλίεφ , είχε υποστεί μια ατιμωτική ήττα εκεί κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πολέμου το 1988-1994.

Ο νεότερος Αλίεφ διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά το θάνατό του το 2003. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Ερεβάν βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, η Αρμενία παρέδωσε πίσω στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα ακατοίκητα συνοριακά χωριά, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Ερεβάν αυτόν τον μήνα και εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΙΛΧΑΜ ΑΛΙΕΦΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert