OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Νέα όπλα και σύγχρονα μέσα για τις Μονάδες «αστακούς» Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων

31/05/2024 - 05:14
Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
Share on FacebookShare on Twitter

*Toυ Κώστα Σαρικά

Καινούργια πιστόλια και νέα σύγχρονα τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών. Περιφερόμενα Πυρομαχικά τα οποία έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και λέμβοι απαραίτητοι για Αμφίβιες Επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου. Εξοπλισμός επιτήρησης, έρευνας και επικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα εξοπλισμού όλων των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκτινάσσοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων κομάντος.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη κάτι παραπάνω από ορατά και αποδεικνύονται σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις αλλά και αξιολογήσεις των SOF. Οι Μονάδες της ΔΕΠ δεν έχουν πλέον σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν από τις κορυφαίες Μονάδες του ΝΑΤΟ.

Έως τα τέλη του 2024, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αναμένεται να έχει παραλάβει τα πανίσχυρα τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών TRG-M10 της φημισμένης Φινλανδικής εταιρείας SAKO. Το πρόγραμμα αφορά την απόκτηση συνολικά 119 τυφεκίων μαζί με 473.025 φυσίγγια υψηλής ακρίβειας, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών στις Μονάδες της ΔΕΠ, ενώ αριθμός τυφεκίων προορίζεται και για το ειδικό Σχολείο Ελεύθερων Σκοπευτών, το οποίο εδρεύει στη Ρεντίνα. Με την παραλαβή του οπλισμού αρχίζει και η εκπαίδευση των επίλεκτων Στελεχών ώστε πολύ σύντομα να χρησιμοποιούν τα νέα τυφέκια στις δραστηριότητες των Μονάδων, σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις αλλά και διαγωνισμούς.

Ειδικότερα τα καινούργια τυφέκια θα διατεθούν στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στη Ζ’ ΜΑΚ, στο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ μέριμνα υπάρχει και για τη διάθεση του στα ΕΤΕΘ των ακριτικών νησιών, στους Πεζοναύτες και στις Βόρειες Μοίρες Καταδρομών. Οι Ομάδες Snipers θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και το εξαιρετικά αξιόπιστο τυφέκιο AXMC της βρετανικής Accuracy International που ήδη διαθέτουν.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα αντικατάστασης των πιστολιών Μ1911 των 0,45 ιντσών από καινούργια πιστόλια Glock 17 τελευταίας γενιάς (Gen5) στο σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ. Έως τώρα πιστόλια Glock 17 και Glock 19 διαθέτουν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ με μικρότερο  αριθμό Glock έχουν εφοδιαστεί οι υπόλοιπες Μονάδες, οι οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το γερασμένο, βαρύ, κλασσικό «45αρι», όπως και το σύνολο των Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Τα καινούργια Glock 17 Gen5 με διαμέτρημα 9χ19, βάρος 0.711kg  και γεμιστήρα 17 φυσιγγίων διαθέτουν κάνη μεγαλύτερης ακρίβειας σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, βελτιωμένη βαφή, αμφιδέξιο μοχλό απελευθέρωσης κλείστρου, κωνική υποδοχή στη βάση του όπλου για την είσοδο του γεμιστήρα και αφαίρεση της φόρμας των δακτύλων από τη λαβή του όπλου.

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Θέμα χρόνου η απόκτηση των Switchblade 300 και 600

Ζήτημα χρόνου αποτελεί όμως και η προμήθεια «έξυπνων» Περιφερόμενων Πυρομαχικών (Loitering Munition) για τις ανάγκες των Μονάδων στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Πρόκειται για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα Switchblade 300 και Switchblade 600 της εταιρείας AeroVironment. Συγκεκριμένα το βάρους μόλις 1.68 κιλών (3.27 κιλά σε συσκευασία) Switchblade 300 Block 20, το οποίο μεταφέρεται εξαιρετικά εύκολα λόγω όγκου και βάρους έχει εμβέλεια έως 30 χλμ με ενισχυμένη κεραία και δυνατότητα πτήσης έως και 20 λεπτά αναπτύσσοντας τελική ταχύτητα έως και 161 χιλιόμετρα. Στοχοποιεί με απόλυτη ακρίβεια χάρη στο υψηλής ανάλυσης ηλεκτροοπτικό σύστημα και την οθόνη αφής που διαθέτει δίνοντας στο μαχητή ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό έναντι στόχων με θωράκιση είναι το Switchblade 600. Με βάρος 15 κιλά (29.5 κιλά συσκευασμένο), έχει εμβέλεια έως και 90 χιλιόμετρα ενώ αναπτύσσει ταχύτητα έως και 185 χιλιόμετρα. Ένα φονικό όπλο στα χέρια των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, το οποίο σχεδιάζεται να μεταφέρεται από οχήματα. Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από το ΣΑΓΕ και να περάσει από το ΚΥΣΕΑ προς υλοποίηση εντός των επόμενων μηνών.

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking

Σε στάδιο παράδοσης στις Μονάδες της ΔΕΠ βρίσκονται τα 41 ταχύπλοα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe S-1200 Munin. Πρόκειται για τα σκάφη που αντικαθιστούν τα γερασμένα Magna 960 RIB  και αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις  δυνατότητες των φρουρών του Αιγαίου.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, τουλάχιστον ένα από τα σκάφη που θα παραλάβει κάθε Αμφίβια Μονάδα των ακριτικών νησιών θα έχει μετατραπεί σε μια πλωτή πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου. Ένα μίνι πλωτό Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μέσα επικοινωνίας μεταξύ των οποίων και δορυφορικά συστήματα. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης και ελέγχου επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να στέλνει live εικόνα σε πραγματικό χρόνο τόσο στο Κέντρο Επιχειρήσεων κάθε Μονάδας – το οποίο αναβαθμίζεται επίσης με νέα μέσα – όσο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Τα Viking Norsafe S-1200 Munin έχουν εξοπλιστεί με θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, mini drones τα οποία θα συνδράμουν καθοριστικά στην αναγνώριση σε μεγάλες αποστάσεις, ραντάρ με ακτίνα που αγγίζει τα 50 μίλια, GPS plotter, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη μετατροπή των πολυβόλων 12.7 mm σε τηλεχειριζόμενα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαφρύτερο πολυβόλο 7.62 mm αλλά και πολυβομβιδοβόλο GMG 40mm. Οι τρεις πανίσχυροι κινητήρες ισχύος 400 ίππων εκτινάσσουν τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking έως και τα 70 μίλια ταχύτητα χωρίς φόρτο. Στις δοκιμές 7 μποφόρ θάλασσα και πλήρη φόρτο στο 100% τα ταχύπλοα μήκους 12 μέτρων πέτυχαν αυτονομία που ξεπέρασε τα 250 μίλια.

Ταυτόχρονα σε φάση υλοποίησης είναι το πρόγραμμα απόκτησης 191 καινούργιων ελαστικών λέμβων οι οποίες προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες σε όλες τις Αμφίβιες Μονάδες της ΔΕΠ.

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εξοπλισμό όλων των Μονάδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Ήδη η ΔΕΠ έχει παραλάβει για τις ανάγκες των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σταθμούς ασυρμάτου πολλαπλού εύρους συχνοτήτων (multiband) AN/PRC-117G, AN/PRC-160(V) και ΑΝ/PRC-152A στο πλαίσιο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους 10 εκ δολαρίων.

Όλα τα προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται υπό τη συνεχή επίβλεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο οποίος άλλωστε τα είχε δρομολογήσει ως Διοικητής στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου – με τη συνεργασία του Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Προκόπη Μαυραγάνη.

Tags: SNIPERΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΚΑΦΗ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΤΥΦΕΚΙΑ

Related Posts

Serval
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

05/12/2025 - 17:57
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45
ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert