OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Τι είπε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

03/06/2024 - 18:36
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Στην πιθανότητα να λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή Χάλκης αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας στην Τουρκία, Γιουσούφ Τεκίν, σε σημερινή συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και οι οποίες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις του έρχονται σε συνέχεια του σχετικού σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Karar που αναφέρθηκε στο ζήτημα και της επίσκεψης του ιδίου την προηγούμενη εβδομάδα στη Σχολή.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα, να πούμε το εξής, ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του γεγονότος. Η μια από αυτές αφορά την πολιτική διάσταση. Η οποία διάσταση καθορίστηκε από κοινού από τον κ. πρόεδρο και τον επικεφαλής του υπουργείου που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική (σ.σ. Χακάν Φιντάν). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν αυτοί και θα τις υλοποιήσουμε εμείς».

Ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, είπε, θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».

Την απόφαση θα πάρουν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών

Συνεχίζοντας ο Γιουσούφ Τεκίν διευκρίνισε: «Αυτό που αναλογεί σε εμάς, είναι αυτό που ζήτησε να κάνουμε ο πρόεδρός μας, όταν πάρουμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό, μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που μπορούμε να εργαστούμε ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να μιλήσω θέτοντας αυτή την επιφύλαξη. Εν τέλει, δεν είμαι εγώ ως υπουργός Εθνικής Παιδείας αυτός που θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος μας και οι αρμόδιες επιτροπές είναι αυτοί που θα πάρουν αυτή την απόφαση και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε».

Αναφερόμενος στο ιστορικό υπόβαθρο το οποίο επικαλείται η Τουρκία σε σχέση με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Μιλάμε για ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις μειονότητες ορισμένων θρησκειών που ζούσαν στην οθωμανική γεωγραφία μετά το 1844. Αναμφίβολα, το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της Περεστρόικα, της Γκλάσνοστ, το αντιλαμβανόμαστε αυτό».

«Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάννης και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων. Όταν εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το πραξικόπημα -προνουντσιαμέντο- της 12ης Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός.

«Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάση μιας ερμηνείας ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής», πρόσθεσε.

Ο Γιουσούφ Τεκίν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, στις 29 Μαΐου: «Εμείς με εντολή του προέδρου μας πήγαμε να αναλύσουμε το τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57
Μαύρη Θάλασσα - δεξαμενόπλοιο
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

26/03/2026 - 09:45

Διαβάστε Επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert