OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανία: Η χρήση αμερικανικών πυρομαχικών στο ρωσικό έδαφος και το δικαίωμα αυτοάμυνας

21/06/2024 - 11:39
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που εφοδιάζεται από τις ΗΠΑ για να πλήξει ρωσικές δυνάμεις που βάλλουν κατά των ουκρανικών στρατευμάτων οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων εντός της Ρωσίας και όχι μόνον στην ρωσική επικράτεια κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Πεντάγωνο.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να εξαπολύει πυρά με όπλα που του έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι η απόφαση του Μπάιντεν ισχύει μόνον για στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Yποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, η χρήση από την Ουκρανία όπλων κατά των ρωσικών στρατευμάτων δεν περιορίζεται στην ρωσική πλευρά κοντά στο Χάρκοβο.

«Η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ανταποδώσει τα πυρά όταν δέχεται πυρά είναι πραγματικά αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η πολιτική αυτή (…) καθώς βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά μήκος των συνόρων, την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποδίδει τα πυρά σε αυτές τις χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυρομαχικά που έχουν δώσει οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Ράιντερ. «Πρόκειται για αυτοάμυνα, οπότε είναι λογικό γι’αυτούς να μπορούν να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.

Ουκρανία

Τα σχόλια του Ράιντερ απηχούν δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται για θέμα γεωγραφίας. Είναι θέμα κοινής λογικής», σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σε δηλώσεις του στο PBS. «Αν η Ρωσία επιτίθεται ή ετοιμάζεται να επιτεθεί από το έδαφός της στην Ουκρανία, είναι απλώς λογικό να επιτρέπεται στην Ουκρανία να αντεπιτεθεί κατά των δυνάμεων που την πλήττουν από την άλλη πλευρά των συνόρων», σημείωσε.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να ανοίξει πυρ σε ρωσικά αεροπλάνα που πετούν στον ρωσικό εναέριο χώρο, αν ετοιμάζονται να ανοίξουν πυρ εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου. Οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία έχουν μετακινηθεί ελάχιστα από το τέλος του 2022, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές του αμείλικτου αυτού πολέμου, του αιματηρότερου στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανία

Μετά τις αρχικές επιτυχίες της Ουκρανίας, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν ρωσική επίθεση στο Κίεβο και την ανακατάληψη εδάφους κατά τον πρώτο γύρο του πολέμου, μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση με τη χρήση δυτικών αρμάτων μάχης που της χορήγησε η Δύση πέρυσι κατέληξε σε αποτυχία. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και προελαύνουν ξανά, αν και αργά. Για πάνω από δύο χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί καθόλου ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΕΝΤΑΓΩΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑΡΩΣΙΑΧΑΡΚΟΒΟ

Related Posts

Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37
GCAP
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

24/03/2026 - 15:38
Black Hawk: Σε πλήρη εξέλιξη η εκπαίδευση στις ΗΠΑ του πρώτου πυρήνα Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Black Hawk: Σε πλήρη εξέλιξη η εκπαίδευση στις ΗΠΑ του πρώτου πυρήνα Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού

24/03/2026 - 05:06

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Ισραήλ: Μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση της Χεζμπολάχ – Ο IDF εξουδετέρωσε στέλεχος της ιρανικής Quds στη Βηρυτό

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με τη στολή του «Σύγχρονου Μαχητή» θα παρελάσουν τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε βιομηχανία όπλων που συνδέεται με την ισραηλινή Elbit Systems

Ιρανικός πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του Λιβάνου – Καταρρίφθηκε από αμερικανικό αντιτορπιλικό

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert