OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«RAMSTEIN FLAG 24»: Η κατάθεση Σχεδίων Πτήσης «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην άσκηση

19/09/2024 - 05:11
Ramstein Flag
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά 

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο ΝΑΤΟϊκό Αεροπορικό Επιτελείο, AIRCOM, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμμετοχή της Τουρκίας στη μεγάλη Συμμαχική άσκηση «RAMSTEIN FLAG 24».

Αν και το ‘’Xplan’’ της άσκησης έχει εγκριθεί από όλες τις χώρες που θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη το 2024, ανοιχτή παραμένει ακόμα η συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας.

Το ζήτημα που αφορά την κατάθεση Σχεδίων Πτήσης για τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά και το ιπτάμενο τάνκερ βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς οι γείτονες δεν έχουν ακόμη υπογράψει το «Xplan», αν και δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην άσκηση.

Η ελληνική πλευρά τονίζει πως ότι ισχύει για όλα τα κράτη τα οποία θα συμμετέχουν στην άσκηση ισχύει και για την Τουρκία, κατά συνέπεια θα πρέπει να καταθέσει Σχέδια Πτήσης για τα αεροσκάφη τα οποία θα πετάξουν προς τις Αεροπορικές Βάσεις της Ελλάδας και να αποδεχθεί ότι το δικαίωμα στην Έρευνα -Διάσωση εντός του FIR Αθηνών αποτελεί Κυριαρχικό Δικαίωμα της Αθήνας.

Η κατάθεση Σχεδίων Πτήσης αποτελεί απαράβατο όρο, ο οποίος αφορά πρωτίστως της ασφάλειας πτήσεων ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι αναγκασμένα να απογειωθούν και να αναγνωρίζουν τα «άγνωστα» ίχνη εντός του FIR Αθηνών και φυσικά να τα αναχαιτίσουν σε περίπτωση που παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, εντός των 10 μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Το ΝΑΤΟϊκό AIRCOM ασκεί έντονες πιέσεις στην Τουρκία να αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα με την Αθήνα να εμφανίζεται θετική – όπως αναφέρουν πληροφορίες του Onalert.gr – στο ενδεχόμενο τα τουρκικά Σχέδια Πτήσης να κατατεθούν μέσω ΝΑΤΟ και όχι απευθείας.

 

 

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει από το αίτημα για κατάθεση Σχεδίων Πτήσης και να αποδεχθεί να πετάξουν τα τουρκικά μαχητικά μόνο με προφορική ενημέρωση και ανοιχτό το IFF, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δημιουργείται προηγούμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τουρκικό επιχείρημα το επόμενο διάστημα για ένα μόνιμο τέτοιο καθεστώς πτήσεων πάνω από το Αιγαίο.

Εξελίξεις στο ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στην άσκηση αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, καθώς ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της «RAMSTEIN FLAG 24» στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική αεροπορία έχει δηλώσει ότι πρόκειται να συμμετέχει με τετράδα μαχητικών F-16, τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης θα προσγειωθούν και θα επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αλλά και με ιπτάμενο τάνκερ το οποίο έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί και να επιχειρεί από το Άκτιο μαζί με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟϊκα αεροσκάφη υποστήριξης.

Στη «RAMSTEIN FLAG 24» θα λάβουν μέρος συνολικά 13 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για άσκηση η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι η φιλοξενούσα χώρα. Τα σενάρια της άσκησης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κυρίως στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και σε περιοχές του Αιγαίου, όχι όμως στο Ανατολικό Αιγαίο και θα περιλαμβάνουν αποστολές σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα του ΝΑΤΟ που αφορά μεγάλους Σχηματισμούς.

Tags: NATORAMSTEIN FLAGΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Δένδιας - Ινδία
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

09/02/2026 - 17:43
Σμήναρχος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Σμήναρχος ήταν τυπικός και ήπιων τόνων, αποκαλύπτει στέλεχος της ΠΑ – Γυναίκα με ρόλο «κλειδί» στο θρίλερ κατασκοπείας [vids]

09/02/2026 - 08:38
M113
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκσυγχρονισμός M113: Elbit και Rafael οι βασικοί «μνηστήρες» – Τα προαπαιτούμενα και η εγχώρια συμμετοχή

09/02/2026 - 05:07

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

Mighty Hornet IV: Το UAV ακριβείας και υψηλής ταχύτητας που αναπτύσσει η αμερικανική Kratos για την Ταϊβάν

Προειδοποιεί για το Ιράν η ΕΕ: «Να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

A400M: Η νέα έκδοση ανάπτυξης drones θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί σε ευρωπαϊκή χώρα το 2029

Ιράν: Προτείνει «αραίωση» του εμπλουτισμένου ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Mirage 2000: Νέα παρτίδα γαλλικών μαχητικών αναμένει η Ουκρανία – Ζητά επιπλέον SAMP/T και SCALP

Top News

Γιώργος Μάρκου: Πέθανε ο γενικός διευθυντής του MAD σε ηλικία 58 ετών

Γεωργιάδης σε Βενιζέλο: Η ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσει με Βελόπουλο και Λατινοπούλου, πήγαινε στον φίλο σου τον Ανδρουλάκη και πες μας τι θα κάνετε

Καιρός: Σερί βροχοπτώσεων με «εμμονικές» βροχές σε Ήπειρο, Ιόνιο, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη - Τι ισχύει για την Αττική

Γιάννης Σμαραγδής: «Συναντήθηκα με τη Μαρία Καρυστιανού, της ξεκαθάρισα πως είμαι μοναχικός λύκος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert