OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως συζητά προμήθεια όπλων με τους Χούθι

27/09/2024 - 04:52
Ιράν - Χούθι
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε αυτή της Ρωσίας πως διαπραγματεύεται παραδόσεις όπλων με το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, το οποίο έχει θέσει υπό ομηρία θαλάσσια οδό ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο με τις επιθέσεις που εξαπολύει από τον Νοέμβριο εναντίον εμπορικών πλοίων.

Η Μόσχα «κλείνει δικές της συμφωνίες» με τους Χούθι ώστε να επιτρέπεται σε ρωσικά πλοία να διασχίζουν ανεμπόδιστα την Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για την Υεμένη, ο Τιμ Λέντερκινγκ, ο οποίος εκφράστηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε επιβεβαίωση πως οι Ρώσοι και οι Χούθι κάνουν διάλογο για τρόπους συνεργασίας», συμπεριλαμβανομένων παραδόσεων όπλων, συνέχισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP προχθές Τετάρτη.

«Δεν γνωρίζουμε αν μεταφέρονται όπλα ακόμη κι αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε φθάσει στο σημείο που ηχούμε συναγερμό για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα συμβεί αυτό», εξήγησε.

Αν γίνουν πράγματι παραδόσεις όπλων, αυτό θα μπορούσε «να αλλάξει τη σύγκρουση κατά πολύ», εκτίμησε ακόμη ο Αμερικανός διπλωμάτης, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης» που θα ανέτρεπε τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος διαρκεί μια δεκαετία στην Υεμένη.

«Η ιδέα πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τους Χούθι με όπλα είναι πολύ ανησυχητική για τις χώρες της περιφέρειας», σημείωσε ο Τιμ Λέντερκινγκ.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, επιτίθενται από τον Νοέμβριο σε πλοία που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διαβεβαιώνοντας πως τα στοχοποιούν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι επιθέσεις τους με drones και πυραύλους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και ώθησαν την Ουάσιγκτον να συγκροτήσει διεθνή αεροναυτική συμμαχία και κατόπιν να αρχίσει να εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι στο υεμενίτικο έδαφος, ενίοτε σε συνεργασία με τη Βρετανία.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος έκανε λόγο για διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, για να τερματιστούν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε κυρίως την κατάσταση στην Υεμένη με τους ομολόγους του των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) όταν συναντήθηκαν προχθές στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ο κ. Λέντερκινγκ.

«Η ομάδα μου κι εγώ ο ίδιος συναντηθήκαμε με αντιπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν και της (διεθνώς αναγνωρισμένης) κυβέρνησης της Υεμένης αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Ψάχνουμε τον σωστό συνδυασμό πιέσεων και κινήτρων για να ενθαρρύνουμε τους Χούθι» να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσιγκτον «δίνει την προτεραιότητα σε διπλωματική λύση».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ιράν στις συνομιλίες της Ρωσίας και των Χούθι, ο Τιμ Λέντερκινγκ είπε πως η Τεχεράνη «πάντα επιδιώκει να προστατεύει και να ενισχύει τα συμφέροντα των Χούθι», κινήματος που ανήκει στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων προσκείμενων στην Ισλαμική Δημοκρατία στην Εγγύς Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε στις 25/9/2024 πως το Ιράν μεσολάβησε για μυστικές συνομιλίες της Ρωσίας με τους αντάρτες Χούθι, με σκοπό την αποστολή στην Υεμένη των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων P-800 Oniks (ή Yakhont).

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΡΑΝΡΩΣΙΑΧΟΥΘΙ

Related Posts

Safran
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TB2 Bayraktar: Η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την γαλλική Safran

15/05/2026 - 06:22
Spike NLOS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Spike NLOS: Στον Αυλώνα οι πρώτοι χειριστές – Έως τα τέλη του έτους όλα τα συστήματα σε Έβρο και νησιά

15/05/2026 - 05:06
F-35I
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35I Adir: Τα ισραηλινά stealth μαχητικά θα ενισχυθούν με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων

14/05/2026 - 18:31

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Θα αισθανόμουν καλύτερα αν είχαμε το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν στα χέρια μας [vid]

Ουκρανία: Στους 21 οι νεκροί από μαζικές ρωσικές επιδρομές με πυραύλους και drones – Φονικά αντίποινα στο Ριαζάν

ΔΟΑΕ: «Κινδυνεύει η πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία από στρατιωτικές ενέργειες κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς»

Θετικές οι συνομιλίες την πρώτη μέρα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Λιβάνου στις ΗΠΑ

TB2 Bayraktar: Η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την γαλλική Safran

Spike NLOS: Στον Αυλώνα οι πρώτοι χειριστές – Έως τα τέλη του έτους όλα τα συστήματα σε Έβρο και νησιά

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1948 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει το νέο κόμμα: Στις 21 Μαΐου, όλοι μαζί με την Ελπίδα για μια νέα αρχή

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert