OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα»

10/10/2024 - 13:31
Ταϊβάν

REUTERS/Ann Wang

Share on FacebookShare on Twitter

Η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, όμως το νησί είναι πρόθυμο να εργαστεί μαζί με το Πεκίνο για την καταπολέμηση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της χώρας, υιοθετώντας τόνο αυστηρό, αλλά και συμφιλιωτικό, που προκάλεσε το θυμό του Πεκίνου.

Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο αφού εξελέγη τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζεται «αυτονομιστής» από την Κίνα, η οποία εκφράζει την απέχθειά της προς το πρόσωπό του. Το Πεκίνο διεκδικεί τη δημοκρατική Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, μια άποψη που ο Λάι και η κυβέρνησή του απορρίπτουν.

Στην ομιλία που εκφώνησε προς το έθνος έξω από το προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι, ο Λάι επανέλαβε πως η Δημοκρατία της Κίνας -η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «δεν υπάγονται η μία στην άλλη».

«Σ‘ αυτή τη γη, η δημοκρατία και η ελευθερία αναπτύσσονται και ανθούν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν», δήλωσε. Η αποφασιστικότητα της Ταϊβάν να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, να διατηρήσει την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν και να επιδιώκει ισότιμες και αξιοπρεπείς συνομιλίες με την Κίνα παραμένει σε όλα απαράλλακτη, πρόσθεσε ο Λάι.

«Θα τηρήσω επίσης τη δέσμευση να αντισταθώ στην προσάρτηση ή σε παραβίαση της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο Λάι. Ωστόσο προχώρησε και σε μια προσφορά συνεργασίας με την Κίνα. «Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με την Κίνα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση των μεταδοτικών νόσων και στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας για να επιδιώξουμε την ειρήνη και την αμοιβαία ευημερία του λαού στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν».

Η αντίδραση της Κίνας

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα ανοίγματα του Λάι λέγοντας πως η Ταϊβάν «δεν έχει κυριαρχία» καθώς είναι μέρος της Κίνας και ότι ο Λάι επεδίωξε να «διακόψει εσκεμμένα» την ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο.

«Επέδειξε και πάλι την πεισματική άποψή του για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τη δόλια πρόθεσή του να αυξηθούν οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν για να αποκομίσει προσωπικό πολιτικό κέρδος», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.

Ταϊβάν

Ο Λάι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Κίνα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και να ασκήσει την επιρροή της και να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Και ελπίζουμε ότι θα αναλάβει τις διεθνείς ευθύνες της και, μαζί με την Ταϊβάν, θα συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και του πλανήτη», δήλωσε. Ταϊβανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερα στρατιωτικά γυμνάσια ως απάντηση στην ομιλία του.

Ταϊβάν

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ταϊπέι, ενημερώνοντας δημοσιογράφους μετά την ομιλία, είπε πως ο Λάι έτεινε κλάδο ελαίας στην Κίνα και χρησιμοποίησε ένα «θετικό αφήγημα», όταν περιέγραψε την κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Δεν είναι η Ταϊβάν αυτή που προκαλεί ούτε αυτή που επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο και η Κίνα δεν χρειάζεται δικαιολογία για να αναλάβει στρατιωτική δράση, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. «Είναι έτοιμοι και περιμένουν», τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ταϊβάν παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝΗΠΑΚΙΝΑΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13
πλοίο Aquila II
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

09/02/2026 - 17:45
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιεί για το Ιράν η ΕΕ: «Να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

09/02/2026 - 16:48

Διαβάστε Επίσης

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

Mighty Hornet IV: Το UAV ακριβείας και υψηλής ταχύτητας που αναπτύσσει η αμερικανική Kratos για την Ταϊβάν

Προειδοποιεί για το Ιράν η ΕΕ: «Να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

A400M: Η νέα έκδοση ανάπτυξης drones θα είναι έτοιμη και θα παραδοθεί σε ευρωπαϊκή χώρα το 2029

Top News

Ο «Πούτιν», ο «Πρόεδρος», ο ρόλος του αστυνομικού και η ναυτιλιακή: Πως δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα

Πέτρος Ιακωβίδης: «Είχα φτάσει τα 98 κιλά λόγω της κορτιζόνης και της στεναχώριας μου»

Πλακιάς για τα «χαμένα» βίντεο από την τραγωδία των Τεμπών: Γιατί κανείς δεν τα αμφισβήτησε νομικά έναν χρόνο μετά;

Αιμίλιος Χειλάκης: Απίστευτο περιστατικό στην παράσταση «Cancel» που πρωταγωνιστεί – Η αστυνομία «εισέβαλε» στο θέατρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert