OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τα κύρια σημεία στο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι: Από την ένταξη στο NATO στα «απόρρητα» μέσα αποτροπής

17/10/2024 - 13:56
Ζελένσκι

Oleg Petrasiuk/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Το «σχέδιο νίκης» του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνόδου του NATO, που διεξάγεται σήμερα (17.10.2024) στις Βρυξέλλες, καθώς το Κίεβο ζητά αυξημένη και διαρκή υποστήριξη από τους Δυτικούς.

Μολονότι κανένα έγγραφο δεν δημοσιοποιήθηκε και ορισμένες πτυχές του «σχεδίου νίκης» έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ο Ζελένσκι αποκάλυψε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του χθες, Τετάρτη (16.10.2024), στο ουκρανικό κοινοβούλιο ύστερα από πάνω από δυόμισι χρόνια καταστροφικού πολέμου στη χώρα του. Ακολουθούν οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού.

Ο Ζελένσκι παρότρυνε χθες τους δυτικούς συμμάχους του να προσκαλέσουν το Κίεβο να ενταχθεί στο NATO, με αυτό να αποτελεί βασικό στοιχείο του «σχεδίου νίκης» του προέδρου της Ουκρανίας για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ζελένσκι

Η ένταξη στο NATO

«Το πρώτο σημείο είναι πρόσκληση του NATO, ήδη από τώρα ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να δει ότι οι γεωπολιτικοί του υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», σημείωσε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κυρίως για να εμποδίσει προσέγγιση ανάμεσα στο Κίεβο και το NATO.

Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ένα σύνολο μέτρων που αφορούν το μέτωπο, το οποίο εκτείνεται σήμερα από τη νοτιοανατολική ως τη βορειοανατολική Ουκρανία και την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας. Με μεγαλύτερο στρατό, περισσότερα όπλα και χωρίς να μετρά τις απώλειες, η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι εδώ και έναν χρόνο και καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη.

Ζελένσκι

Πολύ σημαντικό μέτρο είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, όπως η αιφνίδια επίθεση της 6ης Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης ξανά από τους εταίρους του την άρση των «περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που έχει θέσει υπό κατοχή η Ρωσία και στη ρωσική επικράτεια», τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό «ταξιαρχιών εφεδρείας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», όπως και την παροχή «δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».

Ανάπτυξη «απόρρητων» συμβατικών μέσων αποτροπής

Επίσης ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του να αναπτύξουν στην Ουκρανία μη πυρηνικά μέσα αποτροπής και να δοθεί στο Κίεβο η δυνατότητα να προβαίνει σε πλήγματα σε βάθος στη ρωσική επικράτεια. «Η Ουκρανία προτείνει την ανάπτυξη στην επικράτειά της ενός πλήρους συνόλου μη πυρηνικών μέτρων στρατηγικής αποτροπής, που θα επαρκεί για την προστασία της Ουκρανίας από κάθε στρατιωτική απειλή από την πλευρά της Ρωσίας», σημείωσε.

Αυτό το σημείο περιγράφεται λεπτομερώς σε «απόρρητο παράρτημα», το οποίο παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Ο Πούτιν είχε ωστόσο ανακοινώσει πριν ακόμη από την ομιλία του Ζελένσκι, ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει με τους πυρηνικούς της πυραύλους σε συμβατικές επιθέσεις.

Το οικονομικό και μεταπολεμικό μέλλον

Το τέταρτο σημείο του σχεδίου αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας. Είτε πρόκειται για ορυκτά είτε για γεωργικά προϊόντα, ο Ζελένσκι εξήρε τους πόρους που διαθέτει το ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι μπορεί να συνιστούν μάννα «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανοιχτό στο μέλλον στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Προέβλεψε επίσης «ειδική συμφωνία για την κοινή προστασία των κρίσιμων πόρων» της Ουκρανίας, όπως και την από κοινού εκμετάλλευσή της με τους συμμάχους. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει επίσης «απόρρητο παράρτημα».

Το πέμπτο και τελευταίο σημείο αφορά την μεταπολεμική περίοδο. Για αυτήν, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει «ορισμένα στρατιωτικά σώματα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη «να αντικατασταθούν από ουκρανικές μονάδες», που θα έχουν πλούσια εμπειρία κατά της Ρωσίας. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι προσπαθεί «να ωθήσει» τα κράτη μέλη του NATO «να μπουν σε απευθείας σύγκρουση» με τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΔΥΣΗΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

06/12/2025 - 15:08
Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

06/12/2025 - 14:26
Κατάρ τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

06/12/2025 - 13:05

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό της ιστορίας της

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Βουλγαρία: Επιχείρηση διάσωσης ρωσικού τάνκερ που χτυπήθηκε από ουκρανικά drones [vids]

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

Top News

Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του - Πώς να το υπολογίσετε

Παραλήρημα Έλον Μασκ κατά ΕΕ: Ο δισεκατομμυριούχος απειλεί με «αντίποινα» μετά το πρόστιμο των 120 εκατ. ευρώ στο X

Χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Πότε παύει να ισχύει και τι πρέπει να κάνετε για να το αντικαταστήσετε - Όλα τα βήματα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert