OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αϊτή: Εγκρίθηκε εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ – Τι προβλέπει

19/10/2024 - 12:09
Συμβούλιο Ασφαλείας

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Share on FacebookShare on Twitter

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σε ψηφοφορία του χθες (18.10.2024) παγκόσμιο εμπάργκο σε όλα τα όπλα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν προορισμό την Αϊτή, πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής όπου οι μεταβατικές αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών από πάνοπλες συμμορίες.

Ομόφωνα, το ΣΑ ενέκρινε την απόφαση 2752 (2024) η οποία υποχρεώνει «όλα τα κράτη μέλη (των Ηνωμένων Εθνών) να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδιστεί η προμήθεια, η πώληση ή η μεταφορά, άμεση ή έμμεση, με προορισμό την Αϊτή, από ή μέσω των εδαφών τους ή από υπηκόους τους (…) όλων των τύπων εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών, οχημάτων και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ειδών».

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τον Ισημερινό και τις ΗΠΑ, ανανεώνει επίσης για έναν χρόνο την εντολή επιτροπής ειδικών η οποία επιτηρεί εδώ και δυο χρόνια τα αποτελέσματα των κυρώσεων που αφορούν στην Αϊτή.

Τον Οκτώβριο του 2022, το ΣΑ επέβαλε καθεστώς κυρώσεων (απαγόρευση ταξιδιών, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στοχευμένο εμπάργκο όπλων), που όμως τότε δεν έβαζε στο στόχαστρο παρά μόνο έναν αρχηγό συμμορίας, τον διαβόητο Τζίμι Σεριζιέ, τον λεγόμενο «Μπάρμπεκιου». Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον επτά αρχηγούς επίφοβων συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων δύο που προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Συμμορίες εξακολουθούν να ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και μείζονες οδικούς άξονες. Τον Οκτώβριο του 2023 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε γενικό εμπάργκο στα ελαφριά όπλα και στα πυρομαχικά για αυτά. Όμως τον Απρίλιο, ειδικοί με εντολή να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων χαρακτήρισαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων «εξαιρετικά περιορισμένο» και την εφαρμογή του εμπάργκο «μέτρια».

Στις αρχές Οκτωβρίου, επίθεση συμμορίας, «αχαρακτήριστης βαρβαρότητας», σύμφωνα με την αϊτινή κυβέρνηση, εναντίον της κοινότητας Ποντ Σοντέ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 109 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου σαράντα.

Πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας, που εντέλλεται να βοηθήσει να αποκατασταθεί η ασφάλειας στην Αϊτή, άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στο κράτος της Καραϊβικής που σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών και είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με πολυδιάστατη κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική.

Άλλοι εξακόσιοι αστυνομικοί που υποσχέθηκε το Ναϊρόμπι αναμένεται να αναπτυχθούν εντός του Νοεμβρίου, ενώ τουλάχιστον 3.661 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η κατάσταση είναι πάντα (…) τρομερή και οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά ανήσυχες εξαιτίας της κρίσης ασφαλείας και της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρεσβεύτρια, η Ντόροθι Σέι, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΙΤΗΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝΟΗΕΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ

Related Posts

PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45
ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03

Διαβάστε Επίσης

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert