OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: «Ισόβιος» Πρόεδρος ο Ερντογάν; Αυτό θέλει ο Μπαχτσελί με συνταγματική αναθεώρηση

05/11/2024 - 13:50
Ερντογάν

Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Ο ακροδεξιός εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο κύριος πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα (05.11.2024) ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.

Το τουρκικό Σύνταγμα επιτρέπει δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, ως εκ τούτου για να είναι υποψήφιος και πάλι ο Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Η τρέχουσα θητεία του λήγει κανονικά το 2028.

Η πρόταση του Μπαχτσελί

«Δεν θα ήταν άραγε μια φυσική και ορθή επιλογή να εκλεγεί άλλη μια φορά ο πρόεδρός μας αν η τρομοκρατία εξαλειφθεί και αν καταφερθεί ισχυρό πλήγμα στον πληθωρισμό και η Τουρκία εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα;», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), που είναι σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.

REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Θα πρέπει να εξετασθεί η πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης για να εξασφαλισθεί ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ο Μπαχτσελί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς τους βουλευτές του MHP.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ, ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι ο Ερντογάν είναι «η φυσική και η σωστή επιλογή» αν η Τουρκία απαλλαγεί από την τρομοκρατία, αντιμετωπίσει το «τέρας του πληθωρισμού» και αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Ο εθνικιστής Μπαχτσελί προκάλεσε τον περασμένο μήνα αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας προτείνοντας να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, εφόσον ανακοινώσει το τέλος της εξέγερσης της οργάνωσής του.

Αντιδράσεις για την συνταγματική αναθεώρηση

Μερικοί αναλυτές λένε πως κίνητρο για την πρόταση αυτή, η οποία προκάλεσε σοκ, μπορεί να είναι η επιθυμία των κομμάτων AKP και MHP να κερδίσουν την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, του τρίτου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές του Ερντογάν στις εκλογές του 2028.

Ο ίδιος προ ημερών είχε προτείνει στον αρχηγό της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν να αποκηρύξει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης την ένοπλη βία και να ζητήσει τη διάλυση της οργάνωσης που ο ίδιος δημιούργησε το 1978. Η έκκληση αυτή ερμηνεύτηκε από μερίδα Τούρκων πολιτικών αναλυτών ως μία κίνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες για τη συνταγματική αναθεώρηση ψήφοι των βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM).

Μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα αν την υποστηρίξουν 360 βουλευτές στο 600μελές κοινοβούλιο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται επίσης την υποστήριξη 360 βουλευτών. Το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 321 έδρες, ενώ το DEM έχει 57.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: AKPΝΤΕΒΛΕΤ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44
Κομπάνι
ΤΟΥΡΚΙΑ

Κομπάνι: Το φιλοκουρδικό τουρκικό κόμμα DEM ζητά να σταματήσει η πολιορκία της πόλης από τις συριακές δυνάμεις

25/01/2026 - 10:42

Διαβάστε Επίσης

Κούβα: «Έχουμε διπλωματικές ανταλλαγές με τις ΗΠΑ αλλά όχι επίσημο διάλογο»

Τραμπ: «Θα γίνουν κακά πράγματα στο Ιράν αν δεν κλειστεί πυρηνική συμφωνία» [vid]

Δένδιας: Συνάντηση με Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον – Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Εμφύλιος στο Σουδάν: Πλήγματα με drones εξαπέλυσαν εκατέρωθεν ο στρατός και οι αντάρτες RSF

Λαβρόφ: «Θεμιτοί στόχοι η παρουσία στην Ουκρανία ξένων στρατευμάτων ή υποδομών»

«Amiral Ronarc’h»: Η γαλλική FDI κατέπλευσε στη Σουηδία, καθώς το Παρίσι επιδιώκει συμφωνία για 4 φρεγάτες

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

Καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές

Top News

Νέα Πέραμος: Το σενάριο «αρπαγής τίγρης» που στράβωσε εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία του 27χρονου

Ελένη Φουρέιρα: Η επιτυχία δεν σε αλλάζει, είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και αυτό είναι πρόβλημα

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Συνταγή για λεμονάτο λαχανόρυζο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert