OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Εξετάζει το ενδεχόμενο να επανεξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού

28/11/2024 - 20:15
Φινλανδία

REUTERS/Leonhard Foeger

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού, παρά τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις περισσότερες χώρες, δήλωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές.

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις αξιολογούν από το καλοκαίρι αν οι νάρκες κατά προσωπικού είναι αναγκαίες στη Φινλανδία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτή η αξιολόγηση παρακινήθηκε από διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι μια έκθεση για το ζήτημα αυτό θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος.

Η Φινλανδία υπέγραψε τη Σύμβαση της Οτάβας το 2012, αλλά εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας δεν είναι πλέον η ίδια σήμερα. Το Ελσίνκι έκτοτε κατέστρεψε όλες τις νάρκες στη φιλανδική επικράτεια, ένα εκατομμύριο.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια «σοβαρή συζήτηση για τις νάρκες» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φινλανδία, τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο σε ομολόγους του από σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες του σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία χθες Τετάρτη.

Και η Εσθονία ακολουθεί το «φινλανδικό παράδειγμα»

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ ενημέρωσε, με την ίδια ευκαιρία, ότι η χώρα του «ακολουθεί το φινλανδικό παράδειγμα».

«Είμαστε μέλη της Σύμβασης της Οτάβας, επομένως διερευνούμε διαφορετικές επιλογές και νέες τεχνολογίες», τόνισε ο Μίχαλ.

Από τη Δευτέρα, στη Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης διεξάγεται η 5η Διάσκεψη της Σύμβασης της Οτάβας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την πρόοδο της σύμβασης αυτής, η οποία απαγορεύει την απόκτηση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.

Η διάσκεψη ξεκίνησε λίγες ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με νάρκες κατά προσωπικού για να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Η παράδοση ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ αποτελεί πρωτοφανή «πρόκληση» για τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προειδοποίησαν οι χώρες που την έχουν υπογράψει.

Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 164 χώρες και περιοχές, ανάμεσά τους η Ουκρανία, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι νάρκες κατά προσωπικού συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους, πολύ συχνά αμάχους, για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες αφού τερματίζονται ένοπλες συρράξεις. Θαμμένες ή κρυμμένες στο έδαφος, εκρήγνυνται όταν τις πλησιάσει ή τις αγγίξει οποιοσδήποτε.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι διεξάγει «γενοκτονικές δραστηριότητες» χρησιμοποιώντας νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

12/05/2026 - 20:55
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

12/05/2026 - 19:28
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

12/05/2026 - 18:54

Διαβάστε Επίσης

USV στη Λευκάδα: Οι ουκρανικές και ρωσικές χειρόγραφες σημειώσεις, η εξέταση στη ΔΥΚ και το μάθημα για το Αιγαίο

Καιρός σήμερα: Έντονες νεφώσεις αλλά με αύξηση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1821 η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

Top News

Eurovision 2026: O Akylas έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Α' ημιτελικού

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Eurovision 2026: Η Σερτάμπ Ερενέρ αρνήθηκε να εμφανιστεί στον τελικό

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert