OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λίβανο: Ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών

16/12/2024 - 16:52
Μητσοτάκης

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βηρυτό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται στο Λίβανο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στο ναυτικό σκέλος της UNIFIL από το 2006, με φρεγάτα και προσωπικό.

Συζητήθηκαν ακόμη η μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να έχει επαφές με το Προεδρείο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού, όπου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έδρασε άμεσα ώστε να απομακρύνει τους πολίτες της κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια. Επισημάνθηκε επίσης η συμβολή του Ελληνισμού του Λιβάνου στις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Σας ευχαριστώ, Εξοχότατε. Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Νατζίμπ, γι’ αυτό το θερμό καλωσόρισμα στον Λίβανο, την όμορφη χώρα σας με την οποία η Ελλάδα μοιράζεται ισχυρούς δεσμούς φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Σχεδίαζα να έρθω στη Βηρυτό πριν από 10 ημέρες αλλά, μια εβδομάδα αργότερα, προκαλεί εντύπωση όταν αναλογίζεται κανείς πόσο πολύ έχει πράγματι αλλάξει το τοπίο της περιοχής και εξακολουθεί να μετασχηματίζεται, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Η Συρία έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της προσοχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Λίβανος και ο λαός του είναι μακριά από τις καρδιές και τις σκέψεις μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Έρχομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης. Είμαι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την κατάπαυση του πυρός. Γνωρίζουμε ότι ο λαός σας έχει υποφέρει τόσο πολύ. Στεκόμαστε στο πλευρό σας στη θλίψη σας, αλλά και στις ελπίδες σας και στην ακλόνητη ανθεκτικότητά σας. Η επίσκεψή μου εδώ, στον φιλικό Λίβανο, αντανακλά το γνήσιο ενδιαφέρον της χώρας μου να στηρίξει τον Λίβανο, και βέβαια τους κρατικούς θεσμούς του, με κάθε δυνατό μέσο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Είναι επίσης ένα σύμβολο των ιστορικών δεσμών φιλίας μας και ένα μήνυμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα κοινό μέλλον για το λαό του Λιβάνου».

Πρόσθεσε δε ότι από αυτή την άποψη η ενίσχυση των κρατικών θεσμών του Λιβάνου είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να εκλεγεί νέος Πρόεδρος «και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας».

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τόνισε πως αυτό ήταν το κύριο μήνυμά του προς τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό: «Θα ήθελα να μεταφέρω στον λιβανέζικο λαό ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πραγματικός εταίρος στις προσπάθειές σας για την ανοικοδόμηση της χώρας σας. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχουμε μια μακραίωνη ελληνική κοινότητα εδώ, την οποία είχα την ευκαιρία να συναντήσω προ ολίγου. Αλλά, φυσικά, έχουμε μια πολύ ζωντανή και ενεργή λιβανέζικη κοινότητα στην Ελλάδα. Έχουμε στείλει τόσο ανθρωπιστική όσο και οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες. Αλλά όπως είπατε, η σημασία τώρα είναι να ενδυναμώσουμε τους κρατικούς θεσμούς».

«Ο Στρατηγός Χούπης έχει έρθει μαζί μας για να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Και, φυσικά, επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω και πάλι τον κρίσιμο ρόλο της δύναμης UNIFIL στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει συνεχώς την UNIFIL, με τη συμμετοχή της στο ναυτικό σκέλος με ναυτικά μέσα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Μητσοτάκης
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Φωτογραφίες EUROKINISSI

Tags: ΒΗΡΥΤΟΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΛΙΒΑΝΟΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

15/05/2026 - 04:28
Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

14/05/2026 - 20:23
υποβρύχιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «πιάστηκε» στα δίχτυα τράτας μεταξύ Άνδρου και Τήνου

14/05/2026 - 12:21

Διαβάστε Επίσης

TB2 Bayraktar: Η τουρκική Baykar υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την γαλλική Safran

Spike NLOS: Στον Αυλώνα οι πρώτοι χειριστές – Έως τα τέλη του έτους όλα τα συστήματα σε Έβρο και νησιά

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις και πιθανές βροχές – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1948 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη μαζική ρωσική επίθεση – Πύραυλος Kh-101 έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο

ΜΟΕ: Ο διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» επισκέφθηκε την τουρκική 9η Συνοριακή Ταξιαρχία στην Ανδριανούπολη [pics]

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι – Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε όλους τους υπουργούς του

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει το νέο κόμμα: Στις 21 Μαΐου, όλοι μαζί με την Ελπίδα για μια νέα αρχή

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert