OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Έριξε την βόμβα» ο Τραμπ: «Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ»

07/01/2025 - 20:10
Τραμπ

REUTERS/Carlos Barria

Share on FacebookShare on Twitter

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες μέλη του NATO θα πρέπει να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους στο 5% του ΑΕΠ τους.

«Όλες μπορούν να το αντέξουν» είπε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. «Θα έπρεπε (οι αμυντικές δαπάνες) να είναι στο 5%, όχι στο 2%», είπε.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2024, οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι ο Τραμπ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι είπαν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ίσως συμβιβαζόταν με το 3,5%.

Οι σύμμαχοι του NATO βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά πολλά κράτη μέλη ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν να ληφθούν για να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό.

Παράλληλα, «εκτόξευσε» ανοιχτή απειλή προς τον Παναμά και τη Δανία, καθώς δεν απέκλεισε να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία.

Τόνισε ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Μέση Ανατολή και Καναδάς 

Ο απεσταλμένος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Ουίτκοφ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι θα υπάρχουν καλές εξελίξεις για να ανακοινώσει σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα έως τη στιγμή που ο Τραμπ ορκιστεί ως πρόεδρος την 20η Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, ο Ουίτκοφ δήλωσε:

«Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι έως την ορκωμοσία θα έχουμε κάποια καλά πράγματα να ανακοινώσουμε εκ μέρους του προέδρου».

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ είπε σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ:

«Εάν οι όμηροι δεν έχουν επιστρέψει έως τη στιγμή που θα είμαι στον προεδρικό θώκο, θα ξεσπάσει κόλαση στη Μέση Ανατολή και αυτό δεν θα είναι καλό για τη Χαμάς και, ειλικρινά, δεν θα είναι καλό για κανέναν».

Όσον αφορά στον Καναδά, ο Τραμπ απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ» των ΗΠΑ απέναντι στον Καναδά, αφού χθες δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον αυτού του συμμάχου της Ουάσιγκτον να γίνει «η 51η Πολιτεία» της χώρας.

«Όχι, οικονομική ισχύ» απάντησε ο εκλεγμένος πρόεδρος στην ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις ένοπλες δυνάμεις για να προσαρτήσει τον Καναδά, σχολιάζοντας ότι η γειτονική χώρα «επιδοτείται» από τις ΗΠΑ για την προστασία της.

Την Δευτέρα, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, που του ανήκει, ο Τραμπ έγραψε ότι θα ήταν προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει η «51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.

«Αν ο Καναδάς συγχωνευόταν με τις ΗΠΑ, δεν θα υπήρχαν τελωνειακοί δασμοί, οι φόροι θα μειώνονταν σημαντικά και ο Καναδάς θα ήταν απολύτως ασφαλής απέναντι στην απειλή των ρωσικών και κινεζικών πλοίων που τον περικυκλώνουν συνεχώς. Μαζί, τι μεγάλο έθνος που θα ήμασταν!» ανέφερε σε αυτήν την ανάρτηση, την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: NATOΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΑΝΑΜΑΣ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert