OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Υποβρύχια μάχη στο Αιγαίο: Το σχέδιο εγκλωβισμού των τουρκικών υποβρυχίων

17/02/2025 - 05:04
Υποβρύχια μάχη στο Αιγαίο: Το σχέδιο εγκλωβισμού των τουρκικών υποβρυχίων
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

Με την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τεσσάρων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των επτά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 Romeo, αλλά και των τεσσάρων φρεγατών FDI όσο και την εγκατάσταση ανθυποβρυχιακών αισθητήρων στο Αιγαίο απαντά το Πολεμικό Ναυτικό στην προσπάθεια της Άγκυρας να κυριαρχήσει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Αρχιπέλαγος.

Η ναυπήγηση των έξι καινούργιων υποβρύχιων 214, ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων 209 αλλά και το πρόγραμμα κατασκευής των «εθνικών» υποβρύχιων κλάσης “MILDEM” δείχνει ότι οι γείτονες δεν περιορίζονται στην ενίσχυση της ναυτικής ισχύος τους με Μονάδες Επιφανείας αλλά στοχεύουν με ιδιαίτερη φιλοδοξία στον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πρώτο υποβρύχιο 214 κλάσης “PIRI REIS” επιχειρεί ήδη, ο εκσυγχρονισμός των 209 προχωρά ενώ εντός του 2025 έχει ανακοινωθεί η έναρξη ναυπήγησης του πρώτου “MILDEM”.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είναι εμφανές ότι ήδη έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην εξοπλιστική του ενίσχυση με την απόκτηση σύγχρονων Μονάδων Επιφανείας όσο και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ. Όμως και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ο κίνδυνος απόλυτης αλλαγής στις ισορροπίες είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Η χρονική περίοδος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων υποβρυχίων 214 έχει ήδη φτάσει, ενώ τα παλαιότερα υποβρύχια βρίσκονται πλέον στα όρια ολοκλήρωσης της επιχειρησιακής τους προσφοράς και οδεύουν προς απόσυρση.

υποβρύχια

Τα προγράμματα απόκτησης καινούργιων υποβρυχίων, εκσυγχρονισμού των τεσσάρων 214 και εγκατάστασης δικτύου σταθερών αισθητήρων στο Αιγαίο αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών. Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων τα οποία πρόκειται να αποκτηθούν σε βάθος δεκαετίας.

«Μνηστήρες» του σχετικού προγράμματος είναι η γερμανική Thyssen Krupp Marine systems κατασκευάστρια των υποβρυχίων 214 κλάσης ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’, η Γαλλική Νaval Group, αλλά και η Σουηδική Saab η οποία πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στον τομέα ναυπήγησης υποβρυχίων με όπλο της την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr οι Γερμανοί προτείνουν το αναβαθμισμένο 209, 1400 mod το οποίο διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες και υπερέχει σαφώς σε σχέση με τα γνωστά ‘’214’’ τόσο σε επίπεδο ηλεκτρονικών, οπλισμού και τεχνολογίας όσο και στα υλικά κατασκευής του τα οποία του επιτρέπουν να επιχειρεί σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη, ενώ του παρέχουν και ισχυρότερη θωράκιση.

Η Naval Group κατεβαίνει στην ‘’υποβρύχια μάχη’’ με το υπερσύγχρονο Scorpene Evolved ενώ έχουν ως εναλλακτική πρόταση το μεγαλύτερο Barracuda το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί και με στρατηγικά όπλα.

Το πρόγραμμα διεκδικούν οι Σουηδοί με το A26 το οποίο όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες αποτελεί μια εξαιρετικά δελεαστική προσφορά.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει με συνολικό κόστος περίπου το 1 δις ευρώ. Ήδη το Ναυτικό Επιτελείο βρίσκεται σε επαφή με την κατασκευάστρια εταιρεία.

υποβρύχια

Με στόχο τη σταθερή «ακτινογράφηση» του βυθού στο Αιγαίο και ζητούμενο την ανίχνευση και εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων σχεδιάζεται η τοποθέτηση σόναρ σε καίρια σημεία εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων κοντά σε νησιά και νησίδες. Το ανάγλυφο του Αρχιπελάγους επιτρέπει την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου αισθητήρων οι οποίοι θα καταγράφουν κάθε κίνηση 24/7 και θα δίνουν συνεχώς real time εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων. Οι διάσπαρτοι αισθητήρες θα αποτελούν τα προωθημένα «αυτιά» του Στόλου χωρίς να υπάρχει ανάγκη χρησιμοποίησης υποβρυχίων, Μονάδων Επιφανείας ή ιπτάμενων ανθυποβρυχιακών μέσων και μάλιστα σε περιοχές πολύ κοντά στο μαλακό «υπογάστριο» των γειτόνων.

Tags: ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert