OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αρχηγοί επιτελείων 30 χωρών στις συνομιλίες για τη «δύναμη ασφαλείας» στην Ουκρανία – Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης

11/03/2025 - 11:42
Ουκρανία

Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Αρχηγοί επιτελείων από περισσότερες από 30 χώρες θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που έχει συγκαλέσει η Γαλλία για σήμερα, 11 Μαρτίου 2025, για τη δημιουργία μιας διεθνούς «δύναμης ασφαλείας» στην Ουκρανία.

Την είδηση μεταδίδει η ουκρανική Pravda, επικαλούμενη δήλωση Γάλλου αξιωματούχου στο πρακτορείο Associated Press (AP).

Συγκεκριμένα αρχηγοί επιτελείων από σχεδόν όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στη συνάντηση – εκτός από τις ΗΠΑ, καθώς και την ουδέτερη Ιρλανδία – μαζί με εκπροσώπους από Κύπρο και Αυστρία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, οι χώρες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα μετάσχουν εξ αποστάσεως.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Κατά το δημοσίευμα του AP, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος που είναι επίσης μέλος του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους των διαπραγματεύσεων σήμερα Τρίτη, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα εξετάσουν ένα σχέδιο από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημιουργία «ενός συνασπισμού εθνών «ικανών και πρόθυμων»» ως «εγγύηση ασφαλείας» σε περίπτωση πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Η δύναμη που οραματίζονται η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ουκρανία και να αποτρέψει μια νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος μιλώντας στο AP.

Σημείωσε ακόμη ότι το δεύτερο μέρος των συνομιλιών αναμένεται να περιλαμβάνει «πιο ακριβείς και συγκεκριμένες» συζητήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πουν εάν οι ένοπλες δυνάμεις τους θα είναι σε θέση να συμβάλουν και πώς.

«Δεν αφορά «αυτό που χρειαζόμαστε». Αφορά περισσότερο στο «τι μπορείτε να συνεισφέρετε»», εξήγησε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, η πηγή τόνισε ότι η τελική απόφαση για το αν οι χώρες θα συμμετάσχουν στη δύναμη στην Ουκρανία θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες των κρατών και τις κυβερνήσεις τους.

Στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προαναγγείλει μια συνάντηση των αρχηγών των επιτελείων από τα έθνη του «συνασπισμού των προθύμων» σχετικά με την Ουκρανία.

Πηγή: pravda.com.ua

Tags: ΑΓΕΕΘΑ ΧΟΥΠΗΣΑΡΧΗΓΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝΓΑΛΛΙΑΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΟΥΚΡΑΝΙΑΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΟΥΠΗΣ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

07/02/2026 - 15:50
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

07/02/2026 - 14:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

07/02/2026 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert