Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζέι Ντι Βανς, σε μια τελεσιγραφικού τύπου δήλωση, υποστήριξε πως αν οι ΗΠΑ δεν λάβουν θετική απάντηση στην πρόταση που έχουν υποβάλει σε Ρωσία και Ουκρανία, τότε θα αποσυρθούν από της διαμεσολάβηση.
Κατά τον Βανς οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει μια «σαφή και δίκαιη πρόταση» τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι εδαφικές παραχωρήσεις είναι απαραίτητες για μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Οι τρέχουσες γραμμές, ή κάπου κοντά τους, θα γίνουν τελικά, νομίζω, οι νέες γραμμές σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Βανς σε δημοσιογράφους στην Ινδία μετά από μια περιοδεία στο Ταζ Μαχάλ.
«Είναι καιρός είτε να συμφωνήσουμε, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρυνθούν από τη διαδικασία», είπε ο Βανς.
‼️🇺🇸💬🇷🇺🇺🇦 #Vance claims they have issued a «very fair proposal» to #Russia and #Ukraine, and they need to either agree to it, or the US will walk away. pic.twitter.com/DBwghyT74v
— Maimunka News (@MaimunkaNews) April 23, 2025
US Vice President Vance: the USA will withdraw from mediating between Russia and Ukraine if there is no positive response – Clash Report. pic.twitter.com/IG3Yu4cufk
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 23, 2025
🇺🇸🚫 JD Vance: We will withdraw from mediating between Russia and Ukraine if we do not receive a positive response.
We have presented a clear and fair proposal to both the Russians and Ukrainians. pic.twitter.com/HD4GNY3iQR
— MAKS 24 🇺🇦👀 (@Maks_NAFO_FELLA) April 23, 2025
Vance stated that territorial concessions are necessary for a deal between Ukraine and Russia, –Bloomberg reports.
“The current lines, or somewhere close to them, will ultimately, I think, become the new lines in this conflict,” Vance told reporters in India after a tour of the… pic.twitter.com/0EupRhnlv8
— Saint Javelin (@saintjavelin) April 23, 2025
Το ερώτημα που θέτει η Ουκρανική πλευρά είναι ποιά «παραχώρηση» κάνει η Ρωσία, την στιγμή που η Ουκρανία καλείται να δεχθεί να «ξεχάσει» την Κριμαία και να συνθηκολογήσει «παραχωρώντας» στα ρωσικά στρατεύματα τις περιοχές που έχουν καταλάβει μετά την 24η Φεβρουαρίου του 2022, οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
Είναι χαρακτηριστικό πως – όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης – η ουκρανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας, θα «αγνοήσει» την πρόταση των ΗΠΑ, αλλά θα επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών.
Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική πλευρά υποβάθμισε την παρουσία της στην συνάντηση του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να κάνουν το ίδιο η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.




