OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνάντηση με αξιωματούχους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

16/05/2025 - 19:48
Ιράν

REUTERS/Raheb Homavandi//File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Διπλωμάτες από το Ιράν και τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν στην ανεφάρμοστη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συναντήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν Ιρανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, στον πρώτο γύρο συνομιλιών τους αφότου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με την Τεχεράνη τον Απρίλιο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε υψηλόβαθμους διπλωμάτες από το Ιράν, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία – γνωστή ως η E3 – έλαβαν χώρα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μια συμφωνία προκειμένου να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σήμερα κάλεσε το Ιράν να κινηθεί γρήγορα αφού είπε πως η κυβέρνησή του παρουσίασε μία πρόταση στο Ιράν.

Ιρανική πηγή προσκείμενη στη διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει λάβει ακόμη την πρόταση των ΗΠΑ, «όμως το Ομάν την έλαβε και θα την παραδώσει στην Τεχεράνη σύντομα».

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τώρα ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, ο τέταρτος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε στο Ομάν την Κυριακή. Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη νέος γύρος.

Ωστόσο, είχαν επανειλημμένες συνομιλίες με τους Ιρανούς, πιο πρόσφατα τον Μάρτιο, όπου συζήτησαν πώς βλέπουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας που θα αντικαθιστούσε τη συμφωνία του 2015.

Οι τρεις δυνάμεις επιδιώκουν να συντονιστούν με την Ουάσινγκτον κυρίως για το αν και πότε θα πρέπει να επαναφέρουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης εάν δεν επιτευχθει συμφωνία.

Ο συντονισμός αυτός δεν είναι εύκολος, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να παραπονούνται για έλλειψη σαφήνειας στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τους με την Τεχεράνη.

Το Ιράν και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες αν χρειαστεί, ανέφερε σήμερα στο X ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

«Η Τεχεράνη και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν και να κάνουν βέλτιστη χρήση της διπλωματίας», είπε ο Γαριμπαμπαντί. «Θα συναντηθούμε και πάλι για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις αν χρειαστεί».

Ο Βρετανός διπλωμάτης Κρίστιαν Τέρνερ έγραψε στο X πως το Ιράν και η E3 συμμερίζονται τη δέσμευση για διάλογο και πως συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, χωρίς να δίνει χρονικό ορίζοντα.

Βάσει των όρων ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία του 2015, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν περιθώριο έως τις 18 Οκτωβρίου προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επαναφοράς των κυρώσεων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο που είδε το Ρόιτερς, οι χώρες της E3 μπορούν να το κάνουν αυτό μέχρι τον Αύγουστο αν δεν επιτευχθεί κάποια ουσιαστική συμφωνία μέχρι τότε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην E3 και το Ιράν επιδεινώθηκαν πέρυσι παρά τις σποραδικές συναντήσεις, στο φόντο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πρόγραμμά της βαλλιστικών πυραύλων, της κράτησης ξένων πολιτών και της υποστήριξης προς τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τους αντίστοιχους συμβούλους εθνικής ασφαλείας των δυνάμεων της E3 επίσης σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν και την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΙΡΑΝ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert