OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TB3 Bayraktar: «Ιταλία – Τουρκία συμμαχία» για ανάπτυξη τουρκικών UAV με πυραύλους Kemankes από ιταλικά αεροπλανοφόρα

19/06/2025 - 13:03
TB3 Bayraktar

Bayraktar TB3 REUTERS/Benoit Tessier

Share on FacebookShare on Twitter

Στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης «Paris Air Show» που πραγματοποιείται στην περιοχή Λε Μπουρζέ της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσιάστηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου TB3 Bayraktar, το οποίο θα παράγεται από την κοινοπραξία LBA Systems, που δημιούργησε η ιταλική εταιρεία Leonardo με την τουρκική εταιρεία Baykar.

Όπως αναφέραμε στο OnAlert.gr, η έδρα της LBA Systems θα είναι στην Ιταλία και οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να «τρέξουν» σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με σημεία αναφοράς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB3 Bayraktar και Akinci.

Ο στόχος της Άγκυρας

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η Τουρκία έχει καταφέρει να «διεισδύσει» στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά και προσπαθεί να προωθήσει την αμυντική τεχνολογία της, προσφέροντας λύσεις που έχουν αναδειχθεί στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, μετά τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα. Με απλά λόγια, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εκεί λοιπόν βασίζεται και η ανάπτυξη των TB3 Bayraktar, με τα τουρκικά UCAV να προορίζονται ως το μελλοντικό όπλο των ιταλικών ναυτικών δυνάμεων για αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, με αρκετά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, συγκριτικά με συμβατικά εναέρια μέσα.

«Τουρκία – Ιταλία συμμαχία»

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο επικεφαλής της Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ μαζί με τον CEO της Leonardo, Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, τα TB3 Bayraktar θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμαστικές πτήσεις από το ιταλικό αεροπλανοφόρο ITS Cavour και το ιταλικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων LHD Trieste, στο πλαίσιο προγράμματος πιστοποίησης και διαλειτουργικότητας από το NATO, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Σημειώνεται ότι το TB3 Bayraktar είναι μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έχει σχεδιαστεί για επιχειρησιακή ανάπτυξη από αεροπλανοφόρα και ως εκ τούτου έχει την δυνατότητα απονήωσης και προσνήωσης από κατάστρωμα. Έχει μήκος 8,35 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 14 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 1.600 κιλά και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 280 κιλά, τα οποία μπορούν να αποτελούνται από πυραύλους αέρος – αέρος περιφερόμενα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, ραντάρ AESA, συστήματα ηλεκτρο-οπτικής ή και υπέρυθρης απεικόνισης, ηχοσημαντήρες.

Τα όπλα των TB3 Bayraktar

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών στο Paris Air Show ήταν ο τουρκικός πύραυλος cruise τύπου Kemankes 1, ο οποίος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar, έχει σύστημα καθοδήγησης με τεχνητή νοημοσύνη που του επιτρέπει να εντοπίζει και να εμπλέκει με ακρίβεια τον εχθρικό στόχο. Έχει βεληνεκές έως 150 χιλιόμετρα αλλά και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 370 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με την ενσωμάτωση των τουρκικών πυραύλων cruise Kemankes, των πυραύλων αέρος – αέρος  τύπου BOZDOGAN και GOKDOGAN, των βλημάτων cruise τύπου CAKIR και των πυρομαχικών ακριβείας τύπου MAM και KGK-82 στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB3 Bayraktar και Akinci, που θα αναπτύσσονται από ιταλικές ναυτικές δυνάμεις, η Άγκυρα όχι μόνο κάνει επίδειξη ισχύος αλλά στέλνει παράλληλα ένα πολιτικό «μήνυμα» ότι έχει μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Με πληροφορίες από: Army Recognition

Tags: BAYKARLEONARDOTB3 BAYRAKTARΙΤΑΛΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Γερμανία - Ουκρανία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Παρέδωσε Patriot και IRIS-T στην Ουκρανία – Στέλνει AIM-9 Sidewinder το 2026

16/12/2025 - 18:06
Ιταλία - FREMM
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ιταλία σχεδιάζει επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φρεγάτες – Στο πακέτο ο εκσυγχρονισμός των FREMM

16/12/2025 - 17:49
ρωσικό υποβρύχιο - νοβοροσίσκ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

16/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Βρετανία: Μετά την καταδίκη πολιτικού για φιλορωσική προπαγάνδα επανεξετάζονται οι ξένες «παρεμβάσεις» στο πολιτικό σύστημα

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

Γερμανία: Παρέδωσε Patriot και IRIS-T στην Ουκρανία – Στέλνει AIM-9 Sidewinder το 2026

Η Ιταλία σχεδιάζει επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φρεγάτες – Στο πακέτο ο εκσυγχρονισμός των FREMM

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert