OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Θεμιστοκλής Ελευθερόπουλος: Τελευταίο αντίο στον ήρωα της ΕΛΔΥΚ που «γύρισε σπίτι του» μετά από 51 χρόνια

26/07/2025 - 19:31
ΕΛΔΥΚ
Share on FacebookShare on Twitter

Φόρο τιμής στη θυσία του ανθυπασπιστή πεζικού της ΕΛΔΥΚ, Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλου, απέτισαν σήμερα οι στρατιωτικές αρχές, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου στον τόπο καταγωγής του, τη Μεσοποταμία Δυτικής Φθιώτιδας.

Τα οστά του ήρωα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ταυτοποιήθηκαν και επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα μαζί με εκείνα άλλων πέντε πεσόντων, 51 χρόνια μετά τη θυσία του. Από την Αθήνα μεταφέρθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και πραγματοποιήθηκε η ταφή με τιμές.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσοποταμίας από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, ενώ η ταφή έγινε στον προαύλιο χώρο του ναού, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον πεσόντα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε βαθιά συγκινησιακό κλίμα, με τραγικές φιγούρες τις δύο αδελφές του ήρωα, που αποχαιρέτησαν το αγαπημένο τους πρόσωπο μετά από δεκαετίες αγωνίας και αναμονής.

Ο Θεμιστοκλής Ελευθερόπουλος καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Σπερχειάδας και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Μετά την αποφοίτησή του αρραβωνιάστηκε συναδέλφισσά του, επίσης απόφοιτο της Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως Λοχίας στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου). Έπεσε μαχόμενος στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974, μία από τις σκληρότερες μάχες της εισβολής.

Ήταν ένας από τους έξι ήρωες της ΕΛΔΥΚ των οποίων τα οστά επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλους πεσόντες που ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας στην Κύπρο.

Η τελευταία του επικοινωνία με την οικογένειά του ήταν ένα πρόχειρο σημείωμα στις 3 Αυγούστου 1974, στο οποίο ανέφερε πως ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το ταξίδι της επιστροφής, ωστόσο, άργησε πενήντα ένα ολόκληρα χρόνια.

Στις 16 Αυγούστου 2024, ακριβώς 50 χρόνια από την ηρωική του πτώση, ο Δήμος Μακρακώμης και η Δημοτική Κοινότητα Μεσοποταμίας απέδωσαν τιμή δίνοντας το όνομά του στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα και φωτογραφία, υπενθυμίζοντας σε όλους τη θυσία και το παράδειγμα του Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλου.

Όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Χρυσάφης στο βιβλίο του «Οι άγνωστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974», «ο Λοχίας Ελευθερόπουλος αποφασίζει αυτοβούλως να επιστρέψει στο στρατόπεδο, εκεί όπου η δόξα τού επεφύλαξε τον τίτλο της αθανασίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΛΔΥΚΚΥΠΡΟΣ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert