OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Διεκδικούμε τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου που μας αναλογούν, θέλουμε σχέση win-win με τους γείτονες»

26/09/2025 - 13:44
Ερντογάν

REUTERS/Kevin Lamarque

Share on FacebookShare on Twitter

«Η Τουρκία θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί στους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, με διάθεση συνεργασίας με τους γείτονες στη βάση της αρχής του «win-win»», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επιμένοντας εκ νέου ότι «το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά» και πως «κανείς δεν μπορεί να μας οδηγήσει πίσω σε ατέρμονες συζητήσεις με λεκτικά τεχνάσματα».

Το «κύριο μενού» των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αφορούσε τις συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Γάζα. Κατά τον Ερντογάν, ο ίδιος και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξαν σε μια «κοινή κατανόηση» σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και, προοπτικά, για την εγκαθίδρυση ειρήνης σε ολόκληρη την Παλαιστίνη.

«Εξηγήσαμε πώς μπορεί να επιτευχθεί πρώτα η εκεχειρία στη Γάζα και σε όλη την Παλαιστίνη, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε προς μια διαρκή ειρήνη. Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση γι’ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι περισσότερες από 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, κάτι που – όπως είπε – πρέπει να αντικατοπτριστεί στην πράξη μέσω αποφασιστικής δράσης της διεθνούς κοινότητας. Τόνισε, επίσης, πως η λύση των δύο κρατών παραμένει η «μόνη ρεαλιστική φόρμουλα για διαρκή ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Ο κ. Τραμπ γνωρίζει επίσης ότι τα πράγματα δεν είναι βιώσιμα», σημείωσε.

🤝 Turkish President Erdogan, after White House talks with US President Trump

➡️ Shared understanding on Gaza ceasefire and lasting peace in Palestine

🗣️ Two-state solution is “the formula for lasting peace”

▪️ Discussed the Gaza humanitarian crisis and Syria; consensus to… pic.twitter.com/CmJxLBbYlu

— Anadolu English (@anadoluagency) September 26, 2025

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα όσο και οι εξελίξεις στη Συρία. «Υποστηρίζω το όραμα του Προέδρου Τραμπ για παγκόσμια ειρήνη. Συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε. Για το συριακό ζήτημα, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σσ όπως χαρακτηρίζει τις Κουρδικές οργανώσεις) δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ θέση στο μέλλον της Συρίας», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ενεργά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τραμπ «ειλικρινείς, εποικοδομητικές και παραγωγικές», ενώ υπενθύμισε ότι οι προσωπικές τους σχέσεις υπήρξαν πάντα καλές. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή που έτυχε στον Λευκό Οίκο: «Μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο και επιστρέφουμε με θετική εικόνα. Ήταν μια όμορφη επίσκεψη που δεν μπορεί να αμαυρωθεί από καμία συκοφαντία».

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι στόχος Τουρκίας και ΗΠΑ είναι να αυξήσουν τον όγκο εμπορίου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να γίνει πράξη.

Πηγή: Με πληροφορίες από Anadolu

 

Tags: ΓΑΖΑΜΕΣΟΓΕΙΟΣΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44
Κομπάνι
ΤΟΥΡΚΙΑ

Κομπάνι: Το φιλοκουρδικό τουρκικό κόμμα DEM ζητά να σταματήσει η πολιορκία της πόλης από τις συριακές δυνάμεις

25/01/2026 - 10:42

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για αμυντικές δαπάνες: «Είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας, γιατί πρέπει να είμαστε ασφαλείς»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια»

F-16: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψε σύμβαση 235 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση των μαχητικών της Ουκρανίας

Συνεχίζει τις απειλές στο Ιράν ο Τραμπ: «Μια μεγάλη αρμάδα κατευθύνεται προς τα εκεί – Θα δούμε τι θα γίνει αν δεν κάνουν συμφωνία»

Ισραήλ: Στελέχη του στρατού παραδέχθηκαν ότι οι νεκροί στη Γάζα είναι περίπου 70.000

Chunmoo: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα νοτιοκορεάτικα MLRS στη Νορβηγία – Στα 1,67 δισ. ευρώ το κόστος

M/T Grinch: Επιστρέφει στη θάλασσα το ρωσικό τάνκερ που συνέλαβε η Γαλλία – «Θα αλλάξω το νόμο», είπε ο Μακρόν στον Ζελένσκι

Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα την Κυριακή

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: «Μπαίνουμε σε φάση σοβαρής κακοκαιρίας» - Πότε αναμένεται δυνατή καταιγίδα στην Αττική

Εξαφάνιση Λόρα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που η 16χρονη αγοράζει το εισιτήριο στην Ομόνοια για να φύγει στη Γερμανία

Απόφαση ΣτΕ για ταυτότητες: Έκδοση διαβατηρίου και με τις παλαιού τύπου

Λευτέρης Πανταζής: «Και Περνάει Καλά» στο νέο του μουσικό μότο που έγινε viral στα social media και «σαρώνει» στα clubs (βίντεο)

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert