OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μαρουάν Μπαργκούτι: Η απελευθέρωση του «Νέλσον Μαντέλα της Παλαιστίνης» στο επίκεντρο των συνομιλιών Χαμάς και Ισραήλ

08/10/2025 - 20:54
Χαμάς
Share on FacebookShare on Twitter

Μαρουάν Μπαργκούτι – Το «αγκάθι» στις συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιου ελπίζουν στην απελευθέρωσή του, για τους Ισραηλινούς είναι κόκκινη γραμμή. Ποιός είναι ο Παλαιστίνιος που κρατείται εδώ και δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές;

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι ειναι πρώην ηγέτης του κόμματος Φατάχ στη Δυτική Όχθη και είναι μακράν η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Κάποιοι τον έχουν περιγράψει ως τον «Παλαιστίνιο Νέλσον Μαντέλα», έναν ηγέτη που φυλακίστηκε για πολλά χρόνια και πιστεύουν ότι μπορεί να τους οδηγήσει στην ελευθερία.

Για το Ισραήλ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς τρομοκράτες. Ο 66χρονος Παλαιστίνιος φυλακίστηκε το 2002 για σχεδιασμό επιθέσεων που σκότωσαν πέντε πολίτες κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Η Χαμάς απαιτεί τώρα την απελευθέρωση του Μπαργούτι στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και συζητείται αυτές τις ημέρες στο Κάιρο, με την πρώτη φάση να επικεντρώνεται στην απελυεθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του μεταξύ των Παλαιστινίων, το Ισραήλ είναι εξαιρετικά απίθανο να συμφωνήσει με την απελευθέρωσή του. Στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν δηλώσει ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ να τον απελευθερώσει.

Έχοντας υπάρξει εξαιρετικά δημοφιλής όταν φυλακίστηκε πριν από δύο δεκαετίες, ο Μπαργούτι εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως ηγέτης – ίσως ο μόνος – ικανός να ενώσει τους Παλαιστίνιους. Η Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Δυτική Όχθη μαστίζεται από διαφθορά και αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς που την έχουν αφήσει αδύναμη και υπό σοβαρή οικονομική πίεση.

«Το κοινό τον αντιλαμβάνεται ως εθνικό ήρωα, έναν άνθρωπο με ακεραιότητα, που δεν έχει μολυνθεί από τη διαφθορά. Έναν ενοποιητή που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη Χαμάς και να ενώσει τις τάξεις όλων των Παλαιστινίων», δήλωσε στο CNN ο Χαλίλ Σικάκι, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας.

Ο Σικάκι, ο οποίος παρακολουθεί την παλαιστινιακή κοινή γνώμη εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ότι ο Μπαργούτι είναι μακράν ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης και ο μόνος ικανός να κερδίσει τις εκλογές.

«Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία, ισλαμιστές και εθνικιστές, δεν μπορούν να τον νικήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι ο Μπαργούτι πιθανότατα θα κερδίσει τουλάχιστον το 60% της λαϊκής ψήφου σε εκλογές.

Ο Σικάκι είπε ότι ο Μπαργούτι θεωρείται «ρεαλιστής» αλλά «σκληρός διαπραγματευτής που θα έκλεινε μια αξιόπιστη ειρήνη με το Ισραήλ βασισμένη σε μια λύση δύο κρατών, μια λύση που μπορεί να λάβει υποστήριξη από την πλειοψηφία των Παλαιστινίων».

Η «καριέρα» του Μπαργούτι ξεκίνησε όταν ήταν έφηβος. Πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή επειδή εντάχθηκε στη Φατάχ – η οποία τότε ήταν απαγορευμένη από το Ισραήλ – σε ηλικία 15 ετών και συνέχισε να σπουδάζει ιστορία και πολιτικές επιστήμες μετά την αποφυλάκισή του.

Ανήλθε στις τάξεις της Φατάχ και τελικά έγινε γενικός γραμματέας της Φατάχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του κοινοβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η τρέχουσα δημοτικότητά του και η επιρροή του οφείλονται εν μέρει στη φήμη του ως χαρισματικού πολιτικού που ήταν ικανός και πρόθυμος να συνεργαστεί με διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Το Ισραήλ του απαγόρευσε επί χρόνια την είσοδο στη Ραμάλα, όπου μεγάλωσε, και μπόρεσε να επιστρέψει μόνο το 1994, μετά τις Συμφωνίες του Όσλο, ένα σύνολο ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θέλει η Χαμάς να απελευθερώσει

Εκτός από τον Μαρουάν Μπαργκούτι, υπάρχουν κι άλλα ονόματα στο τραπέζι των συνομιλιών, Παλαιστίνιοι που κρατούνται για χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και η Χαμάς ζητά την απελευθέρωσή τους.

Αμπντουλάχ Μπαργκούτι: Ο μηχανικός της Χαμάς

Ο ξάδερφος του Μαρουάν και ο «μηχανικός της Χαμάς». Ειδικός στα εκρηκτικά, καταδικάστηκε για πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εκτίει 67 φορές ισόβια κάθειρξη – τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί ποτέ από ισραηλινό δικαστήριο.

Ιμπραήμ Χαμέντ: Ο «πιο επικίνδυνος κρατούμενος» του Ισραήλ

Το Ισραήλ θεωρεί τον Ιμπραήμ Χαμέντ έναν από τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους του.

Ηγήθηκε του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα και συνελήφθη το 2006 μετά από χρόνια «κυνηγητού». Καταδικασμένος για την οργάνωση επιθέσεων που σκότωσαν 46 Ισραηλινούς, εκτίει 54 φορές ισόβια κάθειρξη.

Αχμάντ Σααντάτ: Γενικός Γραμματέας του PFLP

Ένα άλλο όνομα που έχει αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις είναι ο Ahmad Sa’adat, Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Συνελήφθη το 2006 μετά την πολιορκία της έδρας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα από το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης για την ηγεσία της ομάδας που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Rehavam Zeevi το 2001.

Ο Αμπάς αλ-Σαγίντ και ο Χασάν Σαλαμέχ

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον Αμπάς αλ-Σαγίντ, ο οποίος καταδικάστηκε για την βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Park του 2002 στη Νετάνια, μια από τις φονικότερες επιθέσεις της Δεύτερης Ιντιφάντα, και τον Χασάν Σαλαμέχ, ανώτερο διοικητή στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ο οποίος εκτίει 46 φορές ισόβια κάθειρξη.

Με πληροφορίες από: CNN, Al Arabiya

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10

Διαβάστε Επίσης

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert