Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων cruise Tomahawk θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, 17/10/2025.
Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Άμυνας Επαφής με την Ουκρανία (UCDG) την Τετάρτη, ο Σμίχαλ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα μέλη συζήτησαν την ανάγκη της Ουκρανίας για ικανότητες «βαθιάς κρούσης», όταν ρωτήθηκε αν είχε ήδη παρθεί απόφαση για τα Tomahawk.
Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στους Tomahawk, είπε πως συζητήθηκαν όλοι οι τύποι όπλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά τόνισε ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τους προέδρους. «Συγκεκριμένα ονόματα και συγκεκριμένα δεδομένα» που θα φτάσουν στο Κίεβο, είπε, θα τα ανακοινώσουν ο Ζελένσκι και ο Τραμπ.
Πρόσθεσε όμως ότι, αν άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ικανότητες βαθιάς κρούσης, τότε η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και από «άλλες χώρες», δείχνοντας πιθανά προς την πλευρά της Γερμανίας που διαθέτει – αλλά προς το παρόν δεν παρέχει στην Ουκρανία – τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
Επανέλαβε επίσης ότι η προμήθεια επιπλέον όπλων μεγάλης εμβέλειας, όπως οι Tomahawk, χρησιμοποιείται ως τρόπος να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη.
Ο Σμίχαλ είπε ακόμη ότι πύραυλοι αεράμυνας Patriot και άλλα όπλα «μεγάλου βεληνεκούς» πιθανότατα θα αποκτηθούν μέσω της πρωτοβουλίας Prioritized Ukraine Requirements List (PURL), όπου το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί την αγορά αμερικανικών όπλων για το Κίεβο.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε ότι τα μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία PURL αυξήθηκαν από έξι σε «16–17» μετά τις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας την Τετάρτη, αν και δεν διευκρίνισε πόση επιπλέον χρηματοδότηση θα σημαίνει αυτό.
Πηγή: Kyiv Post / Kateryna Zakharchenko, Leo Chiu




