OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Γαλλία στέλνει επιπλέον Aster και Mirage στην Ουκρανία – Ακόμη υπό εξέταση οι Tomahawk

24/10/2025 - 20:41
Mirage - Aster

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Η Γαλλία θα παραδώσει «εντός των επόμενων ημερών» αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster στην Ουκρανία, καθώς και αεροσκάφη Mirage, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη βιντεοδιάσκεψη των συμμάχων του Κιέβου.

«Θα παραδώσουμε τις επόμενες ημέρες επιπρόσθετους πυραύλους Aster, νέα Mirage και νέα προγράμματα εκπαίδευσης» ανέφερε ο Μακρόν κατά τη διάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει δώσει στην Ουκρανία τρία από τα έξι Mirage 2000 που της είχε υποσχεθεί, κυρίως για τις ανάγκες εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Το ένα από αυτά καταρρίφθηκε τον Ιούλιο.

Οι πύραυλοι Aster 15 και 30 κατασκευάζονται σε συνεργασία με την Ιταλία και λειτουργούν με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T «MAMBA», το ιταλογαλλικό αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος PATRIOT. Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει αδιευκρίνιστο αριθμό πυραύλων στους Ουκρανούς, οι οποίοι όμως ζητούν περισσότερους για την άμυνά τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και τις πιέσεις στη Ρωσία», υπογράμμισε ο Μακρόν στους ηγέτες της Συμμαχίας των προθύμων.

Ο Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους του περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την παράδοση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το θέμα ακόμη εξετάζεται.

«Επαφίεται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν» εάν θα δώσουν τους πυραύλους, επισήμανε ο Ρούτε στους ηγέτες που μετέχουν στη «Συμμαχία των προθύμων».

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε επίσης ότι η κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της τι είδους όπλα θα παραδώσει στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, είπε, έχουν δώσει και θα συνεχίσουν να δίνουν διάφορα οπλικά συστήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κατασκευάζει μόνη της αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα.

Από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, το Κίεβο έχει αυξήσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας και περίπου το 60% των όπλων παράγονται στη χώρα. Ωστόσο, εξαρτάται ακόμη από τη Δύση σε ό,τι αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα και τους πυραύλους.

Tags: ASTERMIRAGETOMAHAWKΓΑΛΛΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ

Related Posts

Τραμπ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τραμπ: Εγκρίνει εκτάκτως πωλήσεις όπλων αξίας 23 δισεκ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου λόγω Ιράν

20/03/2026 - 08:19
Patriot
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μυημένοι στους Patriot οι Έλληνες αναχαιτιστές – Ιδανικοί για βαλλιστικούς πυραύλους οι PAC-2 GEM

20/03/2026 - 05:04
THAAD - ΗΠΑ -ΗΑΕ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Ενέκριναν έκτακτη πώληση ραντάρ για τα THAAD, πυραύλων AMRAAM, πυρομαχικών για F-16 και αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ

19/03/2026 - 19:26

Διαβάστε Επίσης

IRGC: Νεκρός ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Ναϊνί

Μετά το USS Tripoli, ο Τραμπ στέλνει την ομάδα κρούσης του USS Boxer στο Ιράν – Διπλασιάζονται οι αποβατικές δυνάμεις Πεζοναυτών

Οδησσός: Ρωσικά drones έπληξαν εμπορικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά

Χέγκσεθ για τα 200 δισεκ. δολάρια που ζήτησε για τον πόλεμο στο Ιράν: «Για να σκοτώνεις κακούς, θες χρήματα»

Ουκρανία: Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Ζαπορίζια

Κουβέιτ: Φωτιά στο διυλιστήριο Μίνα αλ Αχμάντι μετά από επιδρομή drones – Δεν υπάρχουν θύματα

Τραμπ: Εγκρίνει εκτάκτως πωλήσεις όπλων αξίας 23 δισεκ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου λόγω Ιράν

Μυημένοι στους Patriot οι Έλληνες αναχαιτιστές – Ιδανικοί για βαλλιστικούς πυραύλους οι PAC-2 GEM

Top News

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ανέβασε μία τρυφερή selfie με την Ρία Ελληνίδου με τις φήμες περί σχέσης να «φουντώνουν»

Γιάννης Στάνκογλου: Ο Γιάννης Σμαραγδής είπε ότι δεν με ξέρει για να κάνει σόου, προφανώς γνωριζόμαστε

Kαιρός: Αφρικανική σκόνη μέχρι την Κυριακή - Κρύο και την επόμενη εβδομάδα

Ούρσουλα Άντρες: Η γυναίκα - μύθος και δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με το πόσο όμορφη ήταν

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert