Σιδηροδρομικός κόμβος κοντά στο Κίεβο δέχθηκε επίθεση στη διάρκεια μεγάλης κλίμακας ρωσικών πληγμάτων με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους που σημειώθηκαν τη νύχτα, από τα οποία επλήγη το αμαξοστάσιο και βαγόνια τρένων, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ukrzaliznytsia.
Η εταιρεία δεν ανέφερε απώλειες από την επίθεση αυτή στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Φάστιβ.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στον ενεργειακό τομέα και τις υποδομές της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, βάζοντας στο στόχαστρο σταθμούς ηλεκτροδότησης και σιδηροδρομικούς κόμβους.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να αγνοεί κάθε ειρηνευτική προσπάθεια και αντ’αυτού πλήττει κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μας συστήματος και των σιδηροδρόμων», τόνισε σε ανάρτησή του στο X ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα.
In many regions, recovery efforts are now underway following last night’s Russian strikes on civilian infrastructure. Unfortunately, there is some destruction. A drone strike burned down the main railway station building in Fastiv. The attack was meaningless from a military point… pic.twitter.com/pSvMOaPtA5
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 6, 2025
«Αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει καμία απόφαση για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία. Και ειδικά όχι υπό το πρόσχημα της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.
Η Ukrzaliznytsia διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι αναγκάστηκε να ματαιώσει διάφορα δρομολόγια του προαστιακού κοντά στην πρωτεύουσα και την πόλη Τσερνίχιβ στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν παράλληλα πυρκαγιά και ζημιές στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού και του αμαξοστασίου, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω. Επίσης ανέφεραν επίθεση σε υποδομή στην περιφέρεια Τσερνίχιβ.
Fastiv train station in Ukraine before and after the large-scale Russian strike. pic.twitter.com/VW1iYfR1xF
— Clash Report (@clashreport) December 6, 2025
Στοχοθετήθηκαν εγκαταστάσεις ρεύματος και θέρμανσης
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 653 drones και 51 πυραύλους στην Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 585 drones και 30 πυραύλους, διευκρίνισε.
On the night of December 06, Russia launched a massive air attack targeting Ukraine’s critical infrastructure. The aggressor used 704 air attack assets: 653 Shahed-type UAVs,51 cruise and ballistic missiles.
Ukrainian air defenders shot down 615 targets:
◾️585 enemy UAVs
◾️29… pic.twitter.com/Fco6lLe6nn— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) December 6, 2025
Στην επίθεση αυτή στοχοθετήθηκαν εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης στις περιφέρειες Τσερνίχιβ, Ζαπορίζια, Λβιβ και Ντνιπροπετρόφσκ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων και Περιφερειών.
Tο υπουργείο διευκρίνισε ότι 9.500 πελάτες παρέμεναν χωρίς θέρμανση και 34.000 χωρίς νερό στην περιφέρεια της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.

«Λιμενικές εγκαταστάσεις (στην Οδησσό) δέχθηκαν επίσης επίθεση: έχει διακοπεί η ενεργειακή τροφοδότηση σε τμήμα της υποδομής και οι αρμόδιοι φορείς έχουν στραφεί στην τροφοδότηση σε ρεύμα από εφεδρικά συστήματα γεννητριών», σύμφωνα με το υπουργείο.
Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι επιθέσεις έπληξαν ενεργειακές υποδομές σε οκτώ περιφέρειες στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας διακοπές ρεύματος.
«Επείγουσες εργασίες επισκευής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση για όλους τους πελάτες το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανάρτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters




