OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

27/12/2025 - 09:11
STC

REUTERS/Stringer/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση της Υεμένης που είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε από τον συνασπισμό, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, να λάβει «στρατιωτικά μέτρα» για να στηρίξει τις δυνάμεις της στα εδάφη που κατέλαβαν πρόσφατα οι αυτονομιστές του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (STC).

Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση απηύθυνε αυτό το αίτημα στο Ριάντ «ώστε να προστατευθούν αθώοι άμαχοι στην επαρχία Χαντραμούτ και να στηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να επαναφέρουν την τάξη», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Περισσότεροι από 15.000 Υεμενίτες μαχητές που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία έχουν συγκεντρωθεί σε στρατηγικής σημασίας ζώνες στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο. Το Ριάντ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον των αυτονομιστών εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, δήλωσε η ίδια πηγή.

Αυτονομιστές του STC/ REUTERS / Stringer

Οι δυνάμεις των STC

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (STC) – που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι έπληξε θέσεις τους και επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό το αυτονομιστικό κίνημα πρόσφατα κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις και λέει ότι θέλει να επανιδρύσει το κράτος της Νότιας Υεμένης, που ήταν ανεξάρτητο από το 1967 μέχρι το 1990.

Σε ανακοίνωσή τους οι αυτονομιστές προειδοποίησαν ότι τα πλήγματα «δεν θα εμποδίσουν τους πληθυσμούς του Νότου να συνεχίσουν μέχρι να αποκατασταθούν τα δικαιώματά τους». Το κίνημα, που πάντως αποτελεί τμήμα του συνασπισμού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, δήλωσε ταυτόχρονα «ανοιχτό σε κάθε διευθέτηση» που θα εγγυάται «την ασφάλεια, την ενότητα και την ακεραιότητα του Νότου».

Αυτονομιστές του STC/ REUTERS / Stringer

Την Πέμπτη, έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και έναν αρχηγό φυλής που πρόσκειται στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις καταλήψεις εδαφών και κατήγγειλε μια «αδικαιολόγητη κλιμάκωση» λέγοντας ότι αναμένει «την κατεπείγουσα αποχώρηση των δυνάμεων» του SCT από τις επαρχίας Μάχρα και Χαντραμούτ. Στις αρχές Δεκεμβρίου το SCT είχε απορρίψει ένα παρόμοιο αίτημα των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας.

Από το 2014 η Υεμένη έχει βυθιστεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, και της κυβέρνησης που στηρίζεται από ετερόκλητες δυνάμεις. Η παρέμβαση του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, το 2015, επιδείνωσε τη σύγκρουση, αφήνοντας πίσω μια χώρα διαιρεμένη, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Σχετική ηρεμία επικράτησε μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 2022 μεταξύ των Χούθι και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αυτονομιστές του STC/ REUTERS / Stringer

Μήνυμα Ρούμπιο για αυτοσυγκράτηση

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο απηύθυνε χθες Παρασκευή έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, αποφεύγοντας να πάρει θέση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στρατηγικών εταίρων των ΗΠΑ που εμπλέκονται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

«Ζητούμε αυτοσυγκράτηση και συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο. «Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τον ηγετικό διπλωματικό τους ρόλο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

28/03/2026 - 21:17
USS Tripoli
ΚΟΣΜΟΣ

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

28/03/2026 - 18:43
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

28/03/2026 - 15:56

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1864 η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χάφταρ στη Βεγγάζη: Συζήτησαν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

Top News

Μαρινέλλα: Η μοιραία συναυλία στο Ηρώδειο που «πάγωσε» την Ελλάδα

Μαρινέλλα: «Αισθάνομαι μια φρικτή ανακούφιση και μια ενοχή, δεν είναι εύκολο», είπε ο Σταμάτης Φασουλής

Γιώργος Αυτιάς: Όταν έφευγε ο πατέρας μου, κλειδωνόμουν για δυο ώρες κλαίγοντας μπρούμυτα στο κρεβάτι μου

Σίσσυ Χρηστίδου: «Ακόμα δεν μπορώ να ακούσω φωνητικά μηνύματα ή να δω βίντεο της μαμάς μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert