Οι Κούρδοι της Συρίας που ελέγχουν την αυτόνομη περιοχή στην βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συνολική συμφωνία με την Δαμασκό βάσει της οποίας οι στρατιωτικές τους δυνάμεις και η διοίκησή τους θα ενταχθούν σταδιακά στο συριακό κράτος.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή, οι δυνάμεις ασφαλείας της Δαμασκού θα αναπτυχθούν στις πόλεις Χασάκα και Καμισλί που σήμερα ελέγχονται από τους Κούρδους και οι κουρδικές δυνάμεις θα παραμείνουν συγκροτημένες σε τρεις ταξιαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης τον σχηματισμό μίας μεραρχίας που θα αποτελείται από τρεις ταξιαρχίες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και τον σχηματισμό μίας ταξιαρχίας για την πόλη Κομπάνι που σήμερα ελέγχεται από τις SDF και είναι εδαφικά διαχωρισμένη από την αυτόνομη ζώνη. Η πόλη θα υπαχθεί στην περιφέρεια του Χαλεπίου.
«Η συμφωνία έχει ως στόχο την ενοποίηση του συριακού εδάφους και την πλήρη ολοκλήρωση της περιοχής με την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές και την ένωση των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας», διακηρύσσεται στο κείμενο της συμφωνίας όπως ανακοινώθηκε από τις SDF.
JUST IN : SYRIA 🎛️ قوات الدفاع الذاتي/وحدات حماية الشعب: التوصل إلى اتفاق لوقف إطلاق النار مع الحكومة السورية
📍 أعلنت وحدات حماية الشعب، المصنفة إرهابية، عن توصلها إلى اتفاق شامل مع الحكومة السورية. ووفقًا للوحدات، يتضمن الاتفاق ما يلي:
– دمج القوات العسكرية والإدارية من كلا… pic.twitter.com/mRNWnpLWLY
— Emiraa Deniz Engelhardt (@DenizEmiraa) January 30, 2026
🔴#UPDATE — Ceasefire deal in Syria includes troop withdrawals, deployment of Interior Ministry forces in Hasakah and Qamishli and formation of Ayn al-Arab brigade under Aleppo Governorate
— Türkiye Today (@turkiyetodaycom) January 30, 2026
Υψηλόβαθμος Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία είναι οριστική, επιτεύχθηκε χθες την νύκτα και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει αμέσως.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων με τις δυνάμεις της Δαμασκού και αναγκάσθηκαν να παραδώσουν εδάφη της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας που είχαν που τον έλεγχό τους και να υποχωρήσουν προς το Χασακέ, το προπύργιό τους στην βορειοανατολική Συρία.




