OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο – Ο Παχλαβί καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν

13/02/2026 - 21:28
Τραμπ

2026 PLANET LABS PBC/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Άλλο ένα αεροπλανοφόρο θα αποπλεύσει «πολύ σύντομα» για τη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού απείλησε το Ιράν ότι θα υποστεί «τραυματικές» συνέπειες εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη διπλωματική διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών.

Την ίδια ώρα, ο εξόριστος γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν καλούσε τους συμπατριώτες του να κινητοποιηθούν και πάλι, αφού οι διαδηλώσεις του Ιανουαρίου πνίγηκαν στο αίμα, παράλληλα με τα συλλαλητήρια που οργανώνονται για αύριο Σάββατο σε πολλές χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε με στρατιωτική επέμβαση το Ιράν λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στις οποίες, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Στη συνέχεια, απειλούσε την Τεχεράνη για να εξασφαλίσει μια συμφωνία, κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ξανάρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο Ομάν, όμως είναι αβέβαιο αν και πότε θα συνεχιστούν.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ τραυματική» η κατάσταση για το Ιράν, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Τραμπ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είπε ότι «θα περάσει στη δεύτερη φάση που θα είναι πολύ σκληρή» για τους Ιρανούς, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς του περασμένου Ιουνίου σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αφού τον Ιανουάριο έστειλε το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και τη συνοδεία του στον Κόλπο, σήμερα ο Τραμπ είπε ότι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το «USS Gerald Ford», θα αναχωρήσει σύντομα για την περιοχή.

Trump on Iran:

We sent a very big carrier group to Iran.

They have been difficult to make a deal. pic.twitter.com/f9J7ZxGRTm

— Clash Report (@clashreport) February 13, 2026

Δεν είναι σαφές ποιοι θα ήταν οι στόχοι των ΗΠΑ στην περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης, ούτε ποιες είναι οι προθέσεις της Ουάσινγκτον για την ιρανική ηγεσία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε ότι του εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για «την ποιότητα οποιασδήποτε συμφωνίας με το Ιράν» και ζήτησε και πάλι να ληφθούν υπόψη οι «ανάγκες ασφαλείας» της χώρας του. Ο Νετανιάχου ζητά να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και η στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη σε ένοπλες οργανώσεις της περιοχής, εχθρικές απέναντι στο Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο Ραφαέλ Γκρόσι, είπε ότι μια συμφωνία με την Τεχεράνη για να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της είναι «πιθανή» αλλά «εξαιρετικά δύσκολη».

Το Ιράν αρνήθηκε τον Νοέμβριο να δεχτεί επιθεωρητές του ΔΟΑΕ στις εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, ο Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και δεν έχει επισκεφθεί τη γενέτειρά του από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να διαδηλώσουν αύριο στο Μόναχο, το Τορόντο και το Λος Άντζελες, με αίτημα την ανάληψη διεθνούς δράσης κατά του Ιράν. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ προέτρεψε επίσης τους συμπατριώτες του που ζουν στο Ιράν, να ενώσουν τη φωνή τους με αυτές τις κινητοποιήσεις, φωνάζοντας συνθήματα από τα παράθυρα και τις στέγες των σπιτιών τους.

Την Τρίτη στην Τεχεράνη, παραμονή της 47ης επετείου από την Ισλαμική Επανάσταση, πολλοί Ιρανοί φώναζαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους συνθήματα κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

REUTERS/Elizabeth Frantz

Αποφυλακίστηκαν αντιφρονούντες

Σύμφωνα με το πρακτορείο HRANA που εδρεύει στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 7.005 άνθρωποι, οι περισσότεροι διαδηλωτές, σκοτώθηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Ιράν και περισσότεροι από 53.000 έχουν συλληφθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και μέλη του μεταρρυθμιστικού κινήματος, όπως η ηγέτιδα του κυριότερου συνασπισμού των μεταρρυθμιστών, η Αζάρ Μανσουρί, η οποία αποφυλακίστηκε σήμερα υπό όρους, όπως είπε ο δικηγόρος της.

Άλλες δύο προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού κινήματος, οι Τζαβάντ Εμαμόντ και Εμπραχίμ Ασγαρζαντέχ, αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Πέμπτης, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Από την άλλη, ένας 18χρονος Ιρανός, που κατηγορείται ότι πυροβόλησε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κινδυνεύει να εκτελεστεί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR). Η οργάνωση αυτή λέει ότι εκατοντάδες άνθρωποι διώκονται με κατηγορίες που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις και θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι ιρανικές αρχές από την πλευρά τους λένε ότι στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή περαστικοί που δολοφονήθηκαν από «τρομοκράτες».

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Tags: USS GERALD FORDΗΠΑΙΡΑΝΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Κύπρος - Νεκρή Ζώνη
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τουρκικές προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη – Έστειλαν 15 άρματα μάχης και έβαλαν την τουρκική σημαία

15/04/2026 - 17:37
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Νεκρός ο δράστης – «Μπήκε με 5 όπλα και 7 γεμιστήρες, συνελήφθη ο πατέρας του»

15/04/2026 - 17:01
Τραμπ - Στάρμερ
ΚΟΣΜΟΣ

Κιρ Στάρμερ: Δεν υποχωρώ στις πιέσεις των ΗΠΑ, η Βρετανία δεν θα συρθεί στον πόλεμο

15/04/2026 - 16:49

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Τουρκικές προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη – Έστειλαν 15 άρματα μάχης και έβαλαν την τουρκική σημαία

Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Νεκρός ο δράστης – «Μπήκε με 5 όπλα και 7 γεμιστήρες, συνελήφθη ο πατέρας του»

Κιρ Στάρμερ: Δεν υποχωρώ στις πιέσεις των ΗΠΑ, η Βρετανία δεν θα συρθεί στον πόλεμο

Λίβανος: Ιρανός αξιωματούχος κάνει λόγο για «κατάπαυση πυρός για μια βδομάδα» – «Δεν έχουμε αποφασίσει», λένε οι Ισραηλινοί

Η Βρετανία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο «πακέτο drones» για την Ουκρανία: Θα παραδώσει 120 χιλιάδες UAV

Ιράν: Συνεχίζονται οι «ανταλλαγές μηνυμάτων» με τις ΗΠΑ – «Υπό διαπραγμάτευση» το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου

Η Χεζμπολάχ κατακρίνει τις συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου – O IDF έχει πλήξει 200 στόχους σε 24 ώρες

Τραμπ: «Η Κίνα έχει συμφωνήσει να μην στέλνει όπλα στο Ιράν – Είναι χαρούμενη που άνοιξα τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Κεφαλονιά: Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο

Booking.com: Χάκερς μπήκαν στην πλατφόρμα κι έχουν στα χέρια τους τα ονόματα, κρατήσεις, e-mails και τηλέφωνα πελατών

Αιμιλία Υψηλάντη: Πολλοί νομίζουν ότι κάνω θέατρο για να απαλλαγώ από το βάρος της σοβαρής απώλειας που είχα

Σάλος με τη Σακίρα: Οπερατέρ σωριάζεται μπροστά της - Καμία αντίδραση από την τραγουδίστρια

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert