OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Είχαμε καλή συζήτηση με τον Σι – Σύντομα θα αποφασίσουμε για νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν [vid]

17/02/2026 - 08:51
Ταϊβάν

Κινεζικό πυροβολικό / Eastern Theatre Command / Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα (16.02.2026) ότι θα αποφασίσει πολύ σύντομα όσον αφορά ενδεχόμενες νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν, κάτι που προκαλεί οργή στο Πεκίνο και εξώθησε πρόσφατα τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να του απευθύνει προειδοποίηση.

«Του μίλησα. Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και θα πάρουμε απόφαση πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Τραμπ, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφτεί επίσημα την Κίνα τον Απρίλιο, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος καθώς επέστρεφε στην πρωτεύουσα.

Παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν, η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος υποστηρικτής της σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο και επίσης μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

President Donald J. Trump appeared to suggest that the United States could potentially halt further weapons deliveries to Taiwan in order to appease Chinese President Xi Jinping, while speaking to reporters tonight aboard Air Force One.

Reporter: “President Xi, in your talk… pic.twitter.com/rzG4q2CtYE

— OSINTdefender (@sentdefender) February 17, 2026

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2025, η Ταϊπέι ανακοίνωνε αγορές αμερικανικών όπλων αθροιστικής αξίας 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξοργίζοντας το Πεκίνο, που αντέδρασε προχωρώντας σε μεγάλη ανάπτυξη στοιχείων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από τη νήσο.

Η πώληση, που αφορά κυρίως πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, είναι η μεγαλύτερη βάσει αξίας από το 2001, όταν ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους είχε εγκρίνει παραδόσεις αμερικανικών όπλων αξίας 18 δισεκ. δολαρίων στην Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους στην αρχή αυτού του μήνα, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «δείξουν σύνεση» στις πωλήσεις όπλων που κάνουν στην Ταϊβάν.

Η νέα έκδοση της «στρατηγικής για την εθνική άμυνα» των ΗΠΑ, για το 2026, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο από το αμερικανικό υπουργείο Πολέμου, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον έχει σκοπό την «αποτροπή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού διά της ισχύος» πάντως όχι με «αναμέτρηση», χωρίς να αναφέρεται ωστόσο ρητώς στην Ταϊβάν, αντίθετα με προηγούμενα τέτοια κείμενα.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ταϊπέι να επενδύσει περισσότερα για να εγγυηθεί την ασφάλειά της. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε εισηγήθηκε επιπρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα οκτώ χρόνια, κάτι που μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του σχεδιαζόμενου «T-Dome», ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, με έμπνευση τον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ και τον αναγγελθέντα από τον πρόεδρο Τραμπ μελλοντικό «Χρυσό Θόλο» των ΗΠΑ.

Η Ταϊβάν και η Κίνα παραμένουν πολιτικά χωρισμένες μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Κίνα, το 1949. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο κινεζικό έδαφος και λέει πως επιθυμεί την «επανένωση» με ειρηνικά μέσα, χωρίς όμως να έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση στρατιωτικής βίας για να ανακτήσει τον έλεγχό της.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στη νήσο. Σχεδόν καθημερινά, πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη κινούνται γύρω από την Ταϊβάν. «Αν η Ταϊβάν προσαρτηθεί από την Κίνα, οι επεκτατικές φιλοδοξίες της Κίνας δεν θα σταματήσουν εκεί», υποστήριξε ο κ. Λάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα.

«Οι επόμενες χώρες που θα απειληθούν θα είναι η Ιαπωνία, η Φιλιππίνες και άλλες στην περιφέρεια Ινδοειρηνικού κι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές ως την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε. Το Πεκίνο καταδίκασε την περασμένη Πέμπτη τις δηλώσεις του κ. Λάι, «δημιουργού κρίσεων και υποκινητή πολέμων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΚΙΝΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

IRGC: «Μαμούθ» το εξοπλιστικό πακέτο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν με 2.654 στρατιωτικά συστήματα [pics, vids]
ΚΟΣΜΟΣ

Πατρούσεφ: Ο συνεργάτης του Πούτιν «απειλεί» τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συλλαμβάνουν ρωσικά πλοία

17/02/2026 - 10:40
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Ρωσία διαπραγματεύονται στην Γενεύη τον τερματισμό του πολέμου με τον Τραμπ να ασκεί πίεση στο Κίεβο

17/02/2026 - 10:35
αλεξιπτωτιστές
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ για τους αλεξιπτωτιστές του βρετανικού στρατού – Μειώνονται σε δύναμη μίας μόνο Μοίρας

17/02/2026 - 09:40

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Δημιούργησε μοίρα F-16 με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ολλανδούς βετεράνους πιλότους

Πατρούσεφ: Ο συνεργάτης του Πούτιν «απειλεί» τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συλλαμβάνουν ρωσικά πλοία

Ουκρανία και Ρωσία διαπραγματεύονται στην Γενεύη τον τερματισμό του πολέμου με τον Τραμπ να ασκεί πίεση στο Κίεβο

Δένδιας: Επιδιώκουμε την περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Σερβία μέσω «Ατζέντας 2030» και ΕΛΚΑΚ

Σοκ για τους αλεξιπτωτιστές του βρετανικού στρατού – Μειώνονται σε δύναμη μίας μόνο Μοίρας

Λίβανος: Ο στρατός έχει τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Τραμπ: Είχαμε καλή συζήτηση με τον Σι – Σύντομα θα αποφασίσουμε για νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν [vid]

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν πάνω από 150 ουκρανικά drones στη Μαύρη Θάλασσα

Top News

Γιασμίν Αλιζαντέ: Κάτσαμε 6 μήνες στη φυλακή, ο μπαμπάς μου έκανε απεργία πείνας πάνω από ένα μήνα

Κολωνάκι: Μεθυσμένη γνωστή τραγουδίστρια πήρε «αμπάριζα» 5 παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Αντώνης Καφετζόπουλος: Δεν έχω κανένα μίσος με τους Τούρκους, έχω μίσος με τους εθνικιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Το ταξίδι από τον προσφυγικό Βύρωνα στην κορυφή της Σορβόννης και η αγάπη για το Βυζάντιο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert