OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

25/03/2026 - 07:28
F-35

Φωτογραφία αρχείου USAF

Share on FacebookShare on Twitter

Από το φθινόπωρο του 2026, τα νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter που θα παραδίδονται στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενδέχεται να φτάνουν χωρίς εγκατεστημένο ραντάρ, λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του νέου APG-85. Σύμφωνα με πληροφορίες του Breaking Defense, το ζήτημα ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα επιχειρησιακής αξιοποίησης των αεροσκαφών, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Στην καλύτερη περίπτωση, το επανασχεδιασμένο ραντάρ APG-85 θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο εντός του επόμενου έτους, περιορίζοντας τον αριθμό των αεροσκαφών που θα επηρεαστούν. Ωστόσο, εάν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν, εκτιμάται ότι περισσότερα από 100 F-35 ενδέχεται να παραδοθούν χωρίς πλήρως λειτουργικό σύστημα ραντάρ.

Επιχειρησιακοί περιορισμοί

Παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη θα παραμένουν πλήρως αξιόπλοα, δεν θα μπορούν να λάβουν πιστοποίηση μάχης. Όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του προγράμματος, τα συγκεκριμένα F-35 θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για περιορισμένη εκπαίδευση.

«Μπορούν να παραληφθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πτητικά μέσα, αλλά όχι ως επιχειρησιακά αεροσκάφη μάχης», σημείωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές.

Το πρόβλημα με το APG-85

Όπως έχουμε γράψει και στο OnAlert.gr, η αιτία εντοπίζεται στη μετάβαση από το υφιστάμενο ραντάρ APG-81 στο νέο APG-85. Το τελευταίο διαθέτει διαφορετικές διαστάσεις, γεγονός που απαιτεί επανασχεδιασμό στην άτρακτο του αεροσκάφους. Αυτό καθιστά αδύνατη την τοποθέτηση του παλαιότερου ραντάρ στα νέα αεροσκάφη που έχουν ήδη κατασκευαστεί με βάση τις προδιαγραφές του APG-85.

Το Πεντάγωνο είχε προγραμματίσει την ενσωμάτωση του νέου ραντάρ στην παρτίδα παραγωγής Lot 17. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του ραντάρ σημαίνουν ότι τα αεροσκάφη θα είναι έτοιμα πριν από το ίδιο το σύστημα. Τα νέα ραντάρ στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουν να ενσωματώνονται στην παρτίδα Lot 18, η παραγωγή της οποίας ξεκινά αυτό το φθινόπωρο.

Ο Αμερικανός βουλευτής Ρομπ Γουίτμαν, πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη θα παραδίδονται προσωρινά με ballast αντί για ραντάρ, ώστε να διατηρείται η ισορροπία και η πτητική τους ικανότητα.

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Οι πρώτοι που αναμένεται να επηρεαστούν είναι οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ, οι οποίοι πρόκειται να παραλάβουν F-35B (STOVL έκδοση) χωρίς ραντάρ μέσα στους επόμενους μήνες. Θα ακολουθήσουν η Πολεμική Αεροπορία με τα F-35A και το Ναυτικό με τα F-35C.

Πάντως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει διευκρινίσει ότι τα αεροσκάφη που παραλαμβάνει σήμερα εξακολουθούν να φέρουν το ραντάρ APG-81, χωρίς να σχολιάζει τις μελλοντικές παραδόσεις.

Διαβεβαιώσεις και ρίσκο προγράμματος

Το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 (JPO) αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα ακολουθεί ένα ιδιαίτερο «ταυτόχρονο» μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής, με πλήρη επίγνωση των κινδύνων.

«Η απόφαση ελήφθη γνωρίζοντας ότι τα αεροσκάφη παραγωγής ενδέχεται να είναι έτοιμα πριν από τις αντίστοιχες δυνατότητες», ανέφερε εκπρόσωπος του προγράμματος, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες επιτάχυνσης της παραγωγής του APG-85.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι οι λεπτομέρειες για τις δυνατότητες και τα χρονοδιαγράμματα του νέου ραντάρ παραμένουν απόρρητες.

Δεν επηρεάζονται οι διεθνείς πελάτες

Σημαντικό είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους ξένους χρήστες του F-35, καθώς το APG-85 δεν έχει εγκριθεί για εξαγωγή. Οι διεθνείς πελάτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αεροσκάφη εξοπλισμένα με το APG-81.

Πηγές εντός του προγράμματος κάνουν λόγο για προβλήματα σχεδιασμού και κακό προγραμματισμό, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη μετάβαση στο νέο ραντάρ έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ο Γουίτμαν απέδωσε μέρος των καθυστερήσεων στους αυξημένους χρόνους πιστοποίησης του APG-85, οι οποίοι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι σε σχέση με το APG-81.

Παρά την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, η κατάσταση δημιουργεί ένα σαφές μεταβατικό επιχειρησιακό κενό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να διαθέτουν «πολλά αεροσκάφη, αλλά όχι έτοιμα για μάχη».

Tags: F-35STEALTH ΜΑΧΗΤΙΚ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΗΠΑΡΑΝΤΑΡ

Related Posts

PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

25/03/2026 - 05:07
Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37
GCAP
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

24/03/2026 - 15:38

Διαβάστε Επίσης

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert