OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού στην Ελευσίνα για πλήγμα drones σε τάνκερ: Τα σενάρια και τα μέσα [pics, vid]

01/04/2026 - 18:30
Λιμενικό - άσκηση ετοιμότητας
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ευρείας κλίμακας άσκηση του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης χθες στην Ελευσίνα.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.), παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Χρήστου Κοντορουχά.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η δοκιμασία στο πεδίο και η αξιολόγηση του μηχανισμού αντιμετώπισης μείζονος περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, η ετοιμότητα ενεργοποίησης των Αντιρρυπαντικών Σκαφών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στη βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και ο συντονισμός του προσωπικού και των μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τους λοιπούς εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η άσκηση του Λιμενικού τράβηξε το ενδιαφέρον και των διεθνών μέσων ενημέρωσης:

Greece is preparing for possible Iranian attacks, with its merchant navy holding drills after a drone strike.

While Gulf tankers remain potential targets, the only strike on European soil so far hit a British airbase in Cyprus.

Al Jazeera’s John Psaropoulos reports. pic.twitter.com/l1qLLU3UxN

— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 1, 2026

Το σενάριο της άσκησης

Ειδικότερα, η Άσκηση αφορούσε εικονικό περιστατικό διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα κατόπιν επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δεξαμενόπλοιο, έμφορτο με 30.000 μετρικούς τόνους (Μ/Τ) με πετρέλαιο μαζούτ (Heavy Fuel Oil), αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ελευσίνας, συνεπεία της οποίας προκλήθηκε πυρκαγιά στο πλοίο καθώς και ρήγμα στη δεξιά πλευρά του, με αποτέλεσμα το πλοίο να παρουσιάσει δεξιά κλίση και διαρροή πετρελαίου.

Ο Πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε άμεσα τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας για το περιστατικό. Προκειμένου το πλοίο να μη βυθιστεί εντός του Κόλπου Ελευσίνας, το πλοίο προσέγγισε στην ακτογραμμή στην περιοχή Ευταξία όπου, αρχικά προσάραξε και κατόπιν, λόγω της κλίσης του ημιβυθίστηκε. Κατά την ημιβύθιση, 2 μέλη του πληρώματος που δεν είχαν προλάβει να εκκενώσουν έγκαιρα το πλοίο, έπεσαν στη θάλασσα.

άσκηση ετοιμότητας

Άμεσα, ενημερώθηκε από την οικεία Λιμενική Αρχή Ελευσίνας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Α.Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙΠΘΑΠ). Η ΔΙΠΘΑΠ άμεσα προβαίνει στην ενεργοποίηση του σχετικού Μνημονίου, ενημερώνοντας τη Λιμενική Αρχή και το νόμιμο εκπρόσωπο του πλοίου. Από την ημιβύθιση παρουσιάστηκε διαρροή πετρελαιοειδών από δεξαμενή φορτίου του Δεξαμενόπλοιου.

Αποτέλεσμα της διαρροής ήταν η δημιουργία πετρελαιοκηλίδας εκτάσεως περίπου είκοσι χιλιάδων (20.000) τετραγωνικών μέτρων (m2), αποτελούμενη από εμμένοντα πετρελαιοειδή, στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος. Επιπλέον, κηλίδα πετρελαίου εντοπίστηκε πλησίον παρακείμενης παραλίας της περιοχής Ευταξία, καθώς και στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας.

Τα μέσα και οι μέθοδοι

Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για τη διάσωση των ναυτικών, τον εντοπισμό της ρύπανσης και τη συνεχή επιτήρηση, τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για συντονισμό και ασφάλεια θαλάσσιας περιμέτρου, τρία (03) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξοπλισμένα με συστήματα ανάκτησης και ελλαιοσυλλέκτες, το ειδικό Δ/Ξ πλοίο “AKTEA II OSRV” που διατίθεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) για δυναμική ανάκτηση πετρελαίου, ιδιωτικά σκάφη εταιρειών απορρύπανσης που συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις καθαρισμού και ρυμουλκό πλοίο πολλαπλών χρήσεων, με ειδικό εξοπλισμό, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη συμμετοχή στις ενέργειες απορρύπανσης.

Οι μέθοδοι καθαρισμού και προστασίας που τέθηκαν σε εφαρμογή αφορούσαν σε:

  • ⁠Πόντιση πλωτών φραγμάτων περιμετρικά του πλοίου για τον περιορισμό εξάπλωσης της κηλίδας.
  • ⁠⁠Χρήση ελλαιοσυλλεκτών για την άντληση του πετρελαίου.
  • ⁠⁠Χρήση Oil Rope Mops για τη συλλογή των πετρελαιοειδών από την επιφάνεια.⁠Πραγματοποίηση προληπτικών ενεργειών για την προστασία των ακτών στην περιοχή Ευταξία και στην παραλία «Φονιάς», με χρήση απορροφητικών υλικών και μηχανικών μέσων από το προσωπικό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και των αρμόδιων φορέων.

άσκηση ετοιμότητας

Μετά την λήξη της άσκησης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της πρόληψης, διεξήχθη σήμερα από το Λιμενικό Σώμα, Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, με τη συμμετοχή μέσων του Λιμενικού, ιδιωτικών μέσων και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς. Δυστυχώς, ζούμε σε απρόβλεπτους καιρούς και εποχές και είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε αυτές τις ασκήσεις στο πεδίο και να αξιολογούμε διαρκώς τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Κύριε Αρχηγέ, για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια, καλορίζικος στη νέα σας θέση και συγχαρητήρια για την εκτέλεση της άσκησης».

Ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς, δήλωσε:

«Η άσκηση αυτή έρχεται να δοκιμάσει στην πράξη τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό – ο οποίος υπάρχει – να δοκιμάσει την ετοιμότητα και το συντονισμό του Λιμενικού Σώματος με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, γιατί στα χαρτιά όλα είναι καλά γραμμένα, αλλά πρέπει να τα βλέπουμε και στην πράξη. Αυτό ανέφερε και ο κύριος Υπουργός, άλλωστε. Η Άσκηση εξελίχθηκε σε διάφορα στάδια, περιλάμβανε διάσωση ναυαγού που είναι το πρώτο στάδιο, στη συνέχεια κατάσβεση πυρκαγιάς και έπειτα αντιρρύπανση, όπου ως πρώτα σκάφη εμπλέκονται τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και μετά, ακολουθούν ιδιωτικά σκάφη με μεγαλύτερες ακόμα δυνατότητες, οπότε υπάρχει μια κλιμάκωση στην αντιμετώπιση. Αυτά είδαμε σήμερα. Θεωρώ ότι τόσο ο συντονισμός όσο και η ετοιμότητα, αποδείχθηκε πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, γι’ αυτό γίνεται η Άσκηση, για να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Ενεπλάκησαν και οι Οργανισμοί Λιμένων, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, όπως είπα, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος».

Tags: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, με βροχές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

01/04/2026 - 04:24
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Bροχές στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη – Δείτε αναλυτικά

31/03/2026 - 04:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Δείτε αναλυτικά

30/03/2026 - 04:29

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 360 drones σε διάφορες πόλεις μέσα σε λίγες ώρες – Τέσσερις νεκροί

To Ιράν εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μπαράζ πυραύλων κατά του Ισραήλ – Η IAF βομβαρδίζει την Τεχεράνη

Patriot: «Αν καθυστερήσει η παράδοσή του, θα ακυρώσουμε την αγορά του», λέει η Ελβετία και κόβει τις πληρωμές στις ΗΠΑ

Ιράν: Το «στρατιωτικό συμβούλιο» των Φρουρών της Επανάστασης εμποδίζει την πρόσβαση στον ανώτατο ηγέτη

Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού στην Ελευσίνα για πλήγμα drones σε τάνκερ: Τα σενάρια και τα μέσα [pics, vid]

Ιράν: «Ψευδείς και αβάσιμες» οι δηλώσεις Τραμπ ότι ζητήσαμε εκεχειρία – Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το NATO; Όχι, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου

Γαλλία: «Το NATO δεν είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ: Πόσο ρεαλιστική είναι η απειλή του Τραμπ και ποιες οι συνέπειες

Ιωάννα Τούνη: Ένοχοι αλλά ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι για το revenge porn βίντεο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιβανός, Καραμανλής, Αραμπατζή ανάμεσα στους 13 βουλευτές που περιέχονται στη νέα δικογραφία - Όλα τα ονόματα

Κακοκαιρία Erminio: Η Αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» την Κρήτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert