OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τρία από τα δέκα σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί – «Στα όρια» η εύθραυστη εκεχειρία με τις ΗΠΑ

08/04/2026 - 22:17
Ιράν

REUTERS/Alaa Al Marjani

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Παράλογη» χαρακτηρίζει τη συμφωνηθείσα εκεχειρία ή τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν τρεις βασικοί όροι του σχεδίου 10 σημείων της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, ενόψει των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο στο Πακιστάν.

Ειδικότερα, ο Γαλιμπάφ αναφέρεται στη συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο, στην παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και στην άρνηση του δικαιώματος του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πακιστανικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Γκαλιμπάφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα είναι στην ιρανική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ την Παρασκευή.

Iran’s Parliament Speaker Ghalibaf:

The Islamic Republic of Iran’s 10-Point Proposal is a “workable basis on which to negotiate” and the main framework for the talks.

However, 3 clauses of this proposal have been violated so far:

1- Non-compliance with the first clause of the… pic.twitter.com/WjJW35VkUi

— Clash Report (@clashreport) April 8, 2026

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις επιθέσεις από τότε που ανακοινώθηκε η εκεχειρία και οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά του Ιράν δεν έχουν σχέση με τον αμερικανικό στρατό. Σήμερα τα ξημερώματα, σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο νησί Λαβάν του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε σήμερα για «παραβιάσεις της εκεχειρίας» από το Ισραήλ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, χώρας που είχε ρόλο μεσολαβητή για την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Αμπάς Αραγτσί και ο ισχυρός αρχηγός του πακιστανικού στρατού, ο στρατάρχης Ασίρ Μουνίρ, «υπογράμμισαν τη σημασία να εφαρμοστούν τα σημεία συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών για την «ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσαν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αποχωρήσει από την εκεχειρία ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

«Το Ιράν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία εάν το Ισραήλ συνεχίσει να παραβιάζει την εκεχειρία στην επίθεσή του κατά του Λιβάνου» μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο καλά ενημερωμένη πηγή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποσχέθηκαν από την πλευρά τους με μήνυμά τους στο Telegram να «τιμωρήσουν το Ισραήλ για τις ωμότητες που διέπραξε στον Λίβανο και για την παραβίαση των όρων της κατάπαυσης του πυρός».

Το Al Jazeera επικαλέστηκε επίσης Ιρανό αξιωματούχο, τον οποίο δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τον οποίο «η κατάπαυση του πυρός καλύπτει την περιοχή» αλλά ο οποίος εκτιμά ότι «το Ισραήλ είναι γνωστό για το ότι δεν τηρεί τον λόγο του και ότι θα αποθαρρυνθεί μόνο με τις σφαίρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην εκεχειρία.

Οι προσπάθειες εντείνονται για να εφαρμοστεί μια από τις πιο εύθραυστες εκεχειρίες.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εκεχειρία εφαρμόζεται «παντού», συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, την ώρα που το Ισλαμαμπάντ αναμένεται να φιλοξενήσει στο τέλος της εβδομάδας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Σαμπάζ Σαρίφ εξέφρασε τη λύπη του που «αναφέρθηκαν» παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καλώντας τους πρωταγωνιστές να τηρήσουν την εκεχειρία.

Tags: ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΗΠΑΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Related Posts

Ρουαμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Ο αρχηγός του στρατού βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά

02/06/2026 - 21:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Οι συζητήσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ συνεχίζονται «χωρίς διακοπή», επιμένει ο Τραμπ

02/06/2026 - 21:40
Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Ο πρώτος όρος για συμφωνία με το Ιράν είναι να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

02/06/2026 - 20:22

Διαβάστε Επίσης

HAVA SOJ: Παρά τις καθυστερήσεις, η Τουρκία αποκαλύπτει το νέο της αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου [vid]

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

Καιρός σήμερα: Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1940 η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Παρίσι και ο γερμανικός στρατός νικά στη μάχη της Δουνκέρκης

Ρουμανία: Ο αρχηγός του στρατού βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά

Οι συζητήσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ συνεχίζονται «χωρίς διακοπή», επιμένει ο Τραμπ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και HD Hyundai Heavy Industries υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για σκάφη επιφανείας για το ΠΝ και το Λιμενικό

Ρούμπιο: Ο πρώτος όρος για συμφωνία με το Ιράν είναι να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

Top News

Λαζόπουλος κατά Λιάγκα: «Συνεχίζεις να ξεφτιλίζεις τους ανθρώπους, αλλά τώρα έχεις μεγαλώσει»

Γιώργος Μαζωνάκης: Με καπέλο σεφ μαγειρεύει μακαρονάδα στην κουζίνα του

Η Δήμητρα Κατσαφάδου στο νοσοκομείο, έκανε χειρουργική επέμβαση: «Όλα πήγαν καλά»

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 29,5% η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας με 15,5%, μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert