OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ σε Σι Τζινπίνγκ: «’Εχω τόσο σεβασμό για την Κίνα και την δουλειά που κάνετε, είστε μεγάλος ηγέτης»

14/05/2026 - 10:26
Τραμπ

Φωτογραφία Reuters

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα (14.05.2026) στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ένα «υπέροχο μέλλον» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής με παγκόσμια διακυβεύματα, κάνοντας «επίθεση» με συμφιλιωτικές δηλώσεις παρά τις πολλαπλές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παρά την πομπώδη υποδοχή που επιφύλαξε στον Τραμπ γι’ αυτή την επίσημη επίσκεψη, ο οικοδεσπότης του παρέμεινε ωστόσο από την πλευρά του σ’ ένα πιο συνηθισμένο και αυστηρό ύφος, επικαλούμενος τον Θουκυδίδη για να επαναλάβει πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι».

Τα θέματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφθονούν: εμπορικές σχέσεις, πόλεμος με το Ιράν, Ταϊβάν, πρόσβαση στις σπάνιες γαίες και τους ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη… όλα ζητήματα τα οποία προκαλούν διενέξεις με διεθνείς προεκτάσεις. Ο Σι προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έρθουν σε «σύγκρουση», αν η Ουάσινγκτον διαχειριστεί με κακό τρόπο το ζήτημα της Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν κατάφερε να ενοποιήσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Ζητάει μια ειρηνική λύση, όμως επιφυλάσσεται αυτού που θεωρεί δικαίωμά της να προσφύγει στη στρατιωτική ισχύ.

Κόκκινο χαλί

Η Κίνα είναι αντίθετη σε κάθε δράση που θα έβλαπτε την επανένωση, η οποία είναι κατ’ αυτή μη διαπραγματεύσιμη και αναπόφευκτη, και αντιτίθεται στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο νησί. Η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν βασίζεται σε μια σθεναρή στρατιωτική υποστήριξη προς το νησί, χωρίς να το αναγνωρίζει πλήρως ούτε να υποστηρίζει ανοικτά την ανεξαρτησία του.

Πέρα από τον εξαιρετικό χαρακτήρα της επίσκεψης, της πρώτης αμερικανού προέδρου έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιήσει ο Τραμπ το 2017, η σύνοδος κορυφής παρουσιάζεται ευρέως ως η ευκαιρία για τα δύο μέρη για να διατηρηθεί μια κάποια σταθερότητα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και να μην επιδεινωθούν οι υφιστάμενες κρίσεις.

Ο Σι ξεδίπλωσε το κόκκινο χαλί για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στο μνημειώδες Μέγαρο του Λαού, κέντρο της εξουσίας στην καρδιά της πρωτεύουσας δίπλα στην απέραντη πλατεία Τιενανμέν που είχε στρωθεί με τα χρώματα της Κίνας και των ΗΠΑ.

Αφού επιθεώρησαν ένα στρατιωτικό άγημα υπό τον ήχο κανονιοβολισμών και μετά χαιρέτισαν ένα πλήθος από παιδιά που κρατούσαν λουλούδια και σημαίες των δύο χωρών φωνάζοντας «καλωσόρισες, καλωσόρισες, θερμό καλωσόρισες!», οι Σι και Τραμπ άρχισαν γρήγορα να εξετάζουν τα θέματα που προκαλούν εντάσεις.

«Σταθερότητα»

Πριν κλείσουν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, ο Τραμπ, ο οποίος πιστεύει πως τα καταφέρνει καλά στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ ισχυρών και υπογραμμίζει την εγγύτητά του με τον Σι, δήλωσε πως είναι «τιμή (του) που βρίσκεται δίπλα» στο Kινέζο ηγέτη και «τιμή (του) να είναι φίλος» του.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι καλύτερες παρά ποτέ, θα έχουμε μαζί ένα υπέροχο μέλλον», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Έχω τόσο σεβασμό για την Κίνα, για τη δουλειά που έχετε κάνει. Είστε ένας μεγάλος ηγέτης, το λέω σε όλους», είπε ακόμα. Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ειδικά σε κανέναν από τους καβγάδες της στιγμής, επικεντρώνοντας στις δουλειές που ελπίζει να κάνουν οι πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων που τον συνοδεύουν.

Ψηλά στον κατάλογο των επιδιώξεων της Ουάσινγκτον είναι, για παράδειγμα, συμφωνίες στον τομέα της γεωργίας και ίσως η επικύρωση μιας μαζικής παραγγελίας αεροπλάνων στην Boeing. Ο Τραμπ ελπίζει επίσης σε μια υπόσχεση για κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο επέμενε, ενόψει της συνόδου κορυφής, στην αναζήτηση «σταθερότητας».

Οι δύο υπερδυνάμεις επιδόθηκαν το 2025 σε έναν άγριο εμπορικό πόλεμο με πλανητικό αντίκτυπο, επιβάλλοντας εξωφρενικούς τελωνειακούς δασμούς και πολλαπλούς περιορισμούς, αμέσως μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Όχι αντίπαλοι» 

Οι Σι και Τραμπ συνήψαν τον Οκτώβριο μια εκεχειρία, η συνέχεια της οποίας αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάσκεψη κορυφής. Από τον Οκτώβριο, η Κίνα αισθάνεται άμεσα τον αντίκτυπο από άλλες πολιτικές του Τραμπ, στη Βενεζουέλα και ακόμα περισσότερο στο Ιράν. «Οφείλουμε να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι», είπε ο Σι στον Τραμπ.

«Μπορούμε άραγε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να φέρουμε μια μεγαλύτερη σταθερότητα στον κόσμο;», ρώτησε επικαλούμενος τα διδάγματα του Θουκυδίδη, ο οποίος έγραψε για τον κίνδυνο πολέμου όταν μια αναδυόμενη δύναμη έρχεται σε αντιπαλότητα με μια κυρίαρχη δύναμη.

Ο Σι Τζινπίνγκ δεν προχώρησε σε διαχύσεις, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένος δημόσια, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στα μέσα Απριλίου πως ο κινέζος πρόεδρος θα του έκανε μια «μεγάλη αγκαλιά» στο Πεκίνο. Ο Σι παρέθεσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ δείπνο προς τιμήν του Τραμπ. Σήμερα θα πάρουν μαζί το τσάι τους και στη συνέχεια θα γευματίσουν μαζί.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Τραμπ θέλει να ασκήσει πίεση ώστε η Κίνα, πρωταρχικός στρατηγικός και οικονομικός εταίρος του Ιράν – είναι η κύρια χώρα που εισάγει το πετρέλαιό του – να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να υπάρξει μια διέξοδος στην κρίση στον Κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

Related Posts

Γερμάκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τη σύλληψη του στενού συνεργάτη του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, διέταξε το ουκρανικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς

14/05/2026 - 10:53
Σι Τζινπίνγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Τραμπ για την Ταϊβάν: Λάθος χειρισμοί μπορεί να μας φέρουν σε σύγκρουση

14/05/2026 - 09:55
Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Μπαράζ φονικών επιθέσεων της Ρωσίας με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους [pics]

14/05/2026 - 09:36

Διαβάστε Επίσης

Πάνω από 10.000 πυραύλους cruise χαμηλού κόστους θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ τα επόμενα 3 χρόνια [vids]

Τη σύλληψη του στενού συνεργάτη του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, διέταξε το ουκρανικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς

Τραμπ σε Σι Τζινπίνγκ: «’Εχω τόσο σεβασμό για την Κίνα και την δουλειά που κάνετε, είστε μεγάλος ηγέτης»

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Τραμπ για την Ταϊβάν: Λάθος χειρισμοί μπορεί να μας φέρουν σε σύγκρουση

Κίεβο: Μπαράζ φονικών επιθέσεων της Ρωσίας με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους [pics]

Ρούμπιο: Ελπίζουμε να πείσουμε την Κίνα να βοηθήσει για να σταματήσει η κρίση στα Στενά του Ορμούζ

Λίβανος: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πλήγματα του Ισραήλ – Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στις ΗΠΑ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Αβάσιμες οι αναφορές για επίσκεψη του Νετανιάχου»

Top News

Γκολσφιτέχ Φαραχανί: «Οι Γάλλοι άνδρες είναι κολλημένοι με τη μητέρα τους - Η πρώτη τους γυναίκα είναι η μητέρα που δεν είχαν ποτέ»

Η Κατερίνα Καινούργιου περιγράφει το δράμα των κουρασμένων μαμάδων: «Άρχισαν οι αϋπνίες, την πηγαίνω στον απορροφητήρα»

Survivor: «Δεν σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά, η παραγωγή θα αναλάβει τα έξοδα», λέει ο πατέρας του Σταύρου Φλώρου

Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα στοιχήματα πριν τον δεύτερο ημιτελικό, αγωνία για Antigoni και Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert