OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία:σε δεύτερο γύρο οι εκλογές

24/10/2011 - 17:00
Share on FacebookShare on Twitter

 Προβάδισμα δέκα μονάδων του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος GERB Ρόσεν Πλέβνελιεφ έναντι του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Ιβάλιο Κάλφιν (39,73% για τον πρώτο και 29,44% για τον τρίτο) και τρίτη θέση για την ανεξάρτητη υποψήφιο και πρώην κοινοτική Επίτροπο Μεγκλένα Κούνεβα με 14%, «έδειξε» η κάλπη των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία.

   

Τα παραπάνω αποτελέσματα ανακοίνωσε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μπίσερ Τραγιάνοφ, με καταμετρημένο το 78% του συνόλου των ψήφων.

   

Τα αποτελέσματα αυτά «στέλνουν» στον β’ γύρο τους δύο πρώτους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος, που θα κληθούν να λύσουν τις «διαφορές» τους την προσεχή Κυριακή.

   

Χθες, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διεξήχθησαν- για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλγαρίας- και δημοτικές εκλογές. Στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών, τη νίκη κατέκτησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος GERB στη Σόφια και σε άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

   

Η δε αριστερή αντιπολίτευση κέρδισε στο περιφερειακό κέντρο της βόρειας Βουλγαρίας, Σούμεν, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών επανεξέλεγε, για τρίτη θητεία, δήμαρχο στην πόλη Κίρτζαλι στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, ενώ στα δύο διοικητικά κέντρα των περιφερειών Μοντάνα και Πάζαρτζικ επικράτησαν οι υποψήφιοι άλλων παρατάξεων. 

   

Στις υπόλοιπες 19 διοικητικές περιφέρειες, η τελική «μάχη» θα δοθεί την προσεχή Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

   

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο εκλογικός «χάρτης» της Βουλγαρίας ύστερα από μια «βαριά εκλογική νύχτα με χιλιάδες σήματα παραβάσεων, με εκνευρισμένους πολίτες να περιμένουν σε τεράστιες ουρές στις πόρτες των εκλογικών τμημάτων σε πολλά σημεία της χώρας», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ στη μεσημεριανή ενημερωτική της εκπομπή.

   

«Χάος» είναι ο όρος που δίνει το στίγμα των σχολίων των βασικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ για τα προβλήματα (από)διοργάνωσης της εκλογικής αναμέτρησης, όπως και των σοβαρών δυσκολιών στην επεξεργασία των πρωτοκόλλων των εκλογικών τμημάτων. 

   

Μάλιστα, εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, όπως σημειώνουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, χιλιάδες Βούλγαροι ψηφοφόροι, είτε περίμεναν με τις ώρες στις κάλπες είτε έφυγαν αγανακτισμένοι από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς να κατορθώσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στις παράλληλες προεδρικές και δημοτικές εκλογές.

   

«Το GERB υποστηρίζει ότι ‘έγραψε ιστορία’ σ’ αυτές τις εκλογές. Πράγματι, το κυβερνών κόμμα έγραψε την ιστορία της πρώτης μη ελεύθερης και όχι ιδιαίτερα έντιμης εκλογικής αναμέτρησης στη Βουλγαρία στα τελευταία είκοσι χρόνια, με αμφίβολη νομιμότητα». Μ’ αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ το γεγονός ότι σε πολλά εκλογικά τμήματα στη χώρα η ψηφοφορία συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ η δίωρη που αναγκάστηκε να δώσει την τελευταία στιγμή η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την κοσμοσυρροή στις κάλπες, έληγε στις 9 το βράδυ.

   

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αυτή η «παραβίαση όλων των νομίμων ορίων», όπως χαρακτηριστικά είπε, «θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών».

   

«Όταν παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές, αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ακύρωση των εκλογών», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

   

Πάντως, ο κ. Στανίσεφ επισήμανε πως το κόμμα του θα διαμορφώσει την τελική πολιτική θέση του για το θέμα ύστερα από τη συλλογή όλων των αναγκαίων στοιχείων και πληροφοριών ώστε να αποκτήσει «πλήρη και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης», όπως είπε.

   

Σε ερώτηση δε για τα αίτια των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην εκλογική διαδικασία, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών απάντησε: «Δεν ξέρω αν το έκαναν σκόπιμα ή λόγω ανικανότητας, αλλά δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία». 

   

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων εκλογικών αναμετρήσεων «ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης του κόσμου υπέρ του κυβερνώντος κόμματος», όπως είπε. 

    Μάλιστα, όπως επισήμανε, το GERB σημείωσε σημαντική αύξηση της επιρροής του σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2007.

    

   

Tags: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΕΚΛΟΓΕΣ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert