OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία αποσύρει τους διπλωμάτες της από το Ιράν

30/11/2011 - 09:08
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το BBC, η Βρετανία αποφάσισε να αποσύρει από το Ιράν όλους τους διπλωμάτες της μετά την λεηλασία χθες το απόγευμα στην Βρετανική πρεσβεία.
 
Μνήμες του 1979, τότε που ισλαμιστές φοιτητές είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ κρατώντας ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες, ξύπνησαν χθες στην Τεχεράνη. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των σκληροπυρηνικών φοιτητών μπήκε η πρεσβεία της Βρετανίας – τόσο το κτιριακό της συγκρότημα στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας όσο και ένα συγκρότημα κατοικιών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους στη Βόρεια Τεχεράνη.
 
Και η «σύντομη ομηρεία έξι υπαλλήλων της πρεσβείας», για την οποία έκανε λόγο ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, διαψεύστηκε από επίσημα βρετανικά χείλη. Αλλά έως το βράδυ, όταν απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι φανατικοί που έσπασαν και έκαψαν, οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών είχαν πια φθάσει σε οριακό σημείο, με τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες».
 
Η βρετανική πρεσβεία μοιάζει να μπήκε στο στόχαστρο των ιρανών διαδηλωτών τόσο στο πλαίσιο της οξυνόμενης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα – πέραν των συλλογικών κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ, το Λονδίνο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες – όσο και στο πλαίσιο μιας εξίσου εντεινόμενης εσωτερικής πάλης για την εξουσία ανάμεσα στον ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τη μία πλευρά και στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ μαζί με τους μουλάδες από την άλλη.
 
Την Κυριακή το κυριαρχούμενο από σκληροπυρηνικούς βουλευτές ιρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβάθμισης των σχέσεων με τη Βρετανία, δίνοντας διορία πέντε ημερών στην κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ να απελάσει τον βρετανό πρεσβευτή. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Σεντγκί, «οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν και στη Δύση είναι πάντα υπέρ των κρίσεων… Οι φανατικοί του Ιράν θα χρησιμοποιήσουν την κρίση για να ενώσουν τον λαό, αλλά και για να αποδώσουν σε αυτήν την επιδεινούμενη οικονομία».
 
Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν με μια διαδήλωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ανθρώπων μπροστά στο κτιριακό συγκρότημα της βρετανικής πρεσβείας. Οι διαδηλωτές έκαψαν βρετανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. «Θάνατος στην Αγγλία», φώναζαν. Κάποια στιγμή μερικές δεκάδες από αυτούς αποχωρίστηκαν από το πλήθος, σκαρφάλωσαν στην πύλη, έσπασαν από μέσα τις κλειδαριές και άρχισαν τους βανδαλισμούς.
 
Πέταξαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν ένα διπλωματικό αυτοκίνητο, υπέστειλαν και έκαψαν τη σημαία της Βρετανίας αντικαθιστώντας την με την ιρανική, έσπασαν παράθυρα και πέταξαν έγγραφα της πρεσβείας από αυτά… Ενας διαδηλωτής εθεάθη να κουβαλά μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ, άλλοι μετέφεραν τον βασιλικό θυρεό έξω από την πύλη της πρεσβείας υπό το παθητικό βλέμμα της Αστυνομίας. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα και στα άλλοτε θερινά καταλύματα της βρετανικής πρεσβείας, που λειτουργούν σήμερα ως κατοικίες για το διπλωματικό προσωπικό.
 
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σκανδαλώδη» και «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την επίθεση ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Η αποτυχία της ιρανικής κυβέρνησης να προστατεύσει το προσωπικό και την ιδιοκτησία της βρετανικής πρεσβείας είναι επαίσχυντη», δήλωσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απαιτώντας από την Τεχεράνη – που εξέφρασε «λύπη» για τα επεισόδια – για να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κρατούν όμηρους στη Βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης. Βίντεο

«Απειλές εναντίον απειλών» το αμυντικό δόγμα του Ιράν

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗΙΡΑΝ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert