OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εμείς «κόβουμε»,οι Τούρκοι οργανώνονται.Άρθρο-«ακτινογραφία» των τουρκικών ΕΔ

06/02/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Του Χρήστου Μηνάγια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, η δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας τους μήνες Νοέμβριο 2011 και Φεβρουάριο 2012 φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία γίνουν δεκτά ως ακριβή, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν οι ακόλουθες επισημάνσεις αναφορικά με τη Στρατοχωροφυλακή και τη Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, σύμφωνα με το βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας» (σελ. 153, 154, 190 και 191):

• Στη δύναμη της Στρατοχωροφυλακής θα πρέπει να προστεθούν οι 71.000 Πολιτοφύλακες (Geçici Korucu) από τους οποίους οι 48.000 συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη κρατική μισθοδοσία, ενώ οι υπόλοιποι 23.000 είναι εθελοντές. Επομένως, η δύναμη της Στρατοχωροφυλακής ανέρχεται σε 279.869 και όχι σε 208.869 άτομα, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και το γενικό σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από 721.153 σε 792.157 άτομα. Ως γνωστόν οι πολιτοφύλακες αποτελούν αφενός μια σημαντική δύναμη που χρησιμοποιείται από το τουρκικό κράτος στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, αφετέρου έναν ένοπλο μηχανισμό πίεσης σε όσες φυλές και ομάδες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας αποστασιοποιούνται από την επίσημη κρατική γραμμή για την αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος. Επίσης, οι πολιτοφύλακες με τον οπλισμό που διαθέτουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διεξαγωγή επιχειρήσεων ασφαλείας μετόπισθεν σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής ένοπλης σύρραξης.

• Η δύναμη της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών το 2014 θα είναι 7.000 άτομα με προοπτική αυτή να ανέλθει στα 10.000.

Ας σημειωθεί ακόμη, ότι η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, φυσικά και με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Ερντογάν, αποφάσισε τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

• Το 25% των εξειδικευμένων (επαγγελματιών) οπλιτών, κατόπιν διαγωνισμού, θα εντάσσονται στην κατηγορία των μονίμων υπαξιωματικών.

• Το 2012 θα προσληφθούν 6.500 εξειδικευμένοι (επαγγελματίες) οπλίτες για την κάλυψη των αναγκών του στρατού ξηράς.

• Συνεχίζεται η εκπαίδευση των συμβασιούχων οπλιτών της 1ης Σειράς Κατάταξης, ενώ στις 31-21-2012 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους αντίστοιχους οπλίτες της 2ης Σειράς. Επισημαίνεται ότι το 2012 θα προσληφθούν 10.659 συμβασιούχοι οπλίτες.

• Οι συμβασιούχοι οπλίτες που συμπληρώνουν το 45ο έτος της ηλικίας τους, καταλυτικό όριο αποστρατείας τους, θα επαναπροσλαμβάνονται στις ένοπλες δυνάμεις ως πολιτικοί υπάλληλοι και θα υπηρετούν σε στρατηγεία Σχηματισμών, στις στρατιωτικές φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είτε ως διοικητικοί υπάλληλοι, είτε ως οδηγοί κ.λπ.

• Η ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως λέσχες αξιωματικών, συγκροτήματα οικιών αξιωματικών-υπαξιωματικών, εργοστάσια, σχολές κ.λπ. θα ανατεθεί σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

• Θα αναβαθμισθεί η εκπαίδευση των μονίμων υπαξιωματικών με την υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού στους τομείς μηχανολογίας, ηλεκτρονικών, κατασκευής κτηρίων, δημόσιας διοίκησης, πληροφορικής, κοινωνιολογίας, λογιστικής και οικονομικής διαχείρισης, ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, επικοινωνιών, αεροναυπηγικής κ.λπ.

• Από το 2012, το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής θα είναι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων.

Επιπλέον, το τουρκο-ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν έχει σχεδιάσει τις ακόλουθες σημαντικές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικές αλλαγές για τη φύλαξη των συνόρων, την ασφάλεια των αστικών κέντρων και τις επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής εξέγερσης:

• Η φύλαξη των συνόρων θα ανατεθεί σε δυνάμεις επαγγελματιών συνοριοφυλάκων που θα συγκροτηθούν, εναρμονιζόμενο παράλληλα και με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης. Παράλληλα, θα γίνεται ευρεία χρησιμοποίηση του μεγάλου αριθμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις και που συνεχίζουν να προμηθεύονται. Με το μέτρο αυτό θα μειωθούν οι ανάγκες σε προσωπικό του στρατού ξηράς και της Στρατοχωροφυλακής. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα συγκρότησης της Γενικής Διευθύνσεως Συνοριοφυλακής που θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι υπεύθυνη για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Το προσωπικό της διεύθυνσης αυτής θα εκπαιδευθεί στην Ακαδημία Συνοριοφυλακής που θα ιδρυθεί και κατόπιν θα επανδρώσει αντίστοιχες μονάδες, αρχικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2014 και στη συνέχεια στα τουρκο-συριακά σύνορα το 2015, οπότε και ο έλεγχος-ασφάλεια των περιοχών αυτών θα περάσει στη Γενική Διεύθυνση Συνοριοφυλακής του υπουργείου Εσωτερικών.

• Η ασφάλεια των αστικών κέντρων θα ανατεθεί αποκλειστικά στην αστυνομία, ενώ μέχρι τώρα η ευθύνη ενός μεγάλου αριθμού από αυτά ανήκε στη Στρατοχωροφυλακή. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η αστυνομική δύναμη το 2008 ήταν 209.694 άτομα, το 2009 αυξήθηκε στα 220.954 και το 2010 στα 229.965.

•Οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ θα διεξάγονται κατά βάση από τη Στρατοχωροφυλακή και την αστυνομία. Ήδη αποφασίσθηκε η ανάθεση περισσότερο ενεργού ρόλου στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας με την παράλληλη αύξηση της δύναμής τους από 6.618 άτομα στα 11.000 μέχρι το 2015. Οι μονάδες αυτές θα πραγματοποιούν «επιχειρήσεις σημείου» και θα εκσυγχρονισθούν με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα. Επισημαίνεται ότι θα εγκατασταθούν στο Γκιόλμπασι της Άγκυρας, περιοχή όπου εδρεύει και η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli). Παράλληλα, συγκροτήθηκε μια μονάδα «Ειδικών Δυνάμεων», αποτελούμενη από 300 άτομα της αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής, με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό (βόρειο Ιράκ, Συρία, ευρωπαϊκές χώρες κ.λπ.) για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της κουρδικής εξέγερσης και πρώην στελεχών της που έχουν αποστασιοποιηθεί. Ο σκοπός των εν λόγω επιχειρήσεων είναι να δημιουργήσουν στρατιωτικά και ψυχολογικά προβλήματα στους Κούρδους, ενώ το δόγμα διεξαγωγής τους στηρίζεται κατά βάση στην επιχείρηση σύλληψης του Κούρδου Şemdin Sakık από τμήματα των Bordo Bereli στο βόρειο Ιράκ το 1998.

Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στο προσωπικό, την οργάνωση και τους εξοπλισμούς των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχό τους από την κυβέρνηση του Ερντογάν, δεν είναι άμοιρες των γεωστρατηγικών υπολογισμών της Άγκυρας και στηρίζονται στο «Στρατηγικό Όραμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 21-10-2010, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Işık Koşaner παρουσίασε σε σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών Άμυνας-Εξωτερικών-Εσωτερικών, την εκτίμηση του για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τα επόμενα 5, 10 και 20 χρόνια, αναλύοντας τους εξής παράγοντες: στρατηγικές απειλές, ενδεχόμενοι κίνδυνοι, εχθροί, κατάσταση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας (σ.σ. εννοούν το ΡΚΚ), στρατηγικοί στόχοι, διεθνείς υποχρεώσεις, υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ, ταχύτητα αύξησης του πληθυσμού της χώρας, αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίου, αριθμός Τούρκων που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό κ.λπ. Από την ανάλυση των παραγόντων αυτών ο Koşaner κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να διαθέτουν μία δύναμη 850.000 ατόμων προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος σε βάθος 20ετίας.

Συνεπώς επιβεβαιώνεται έμμεσα, αλλά με αρκετή σαφήνεια, ότι το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν για την υλοποίηση των ηγεμονικών και επεκτατικών στόχων του, θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας του, παίρνοντας κάθε ρίσκο και χωρίς να διστάζει να προκαλεί ακόμη και τη Δύση, εφόσον χρειασθεί. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την ελληνική πλευρά, διότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων από την συνεχώς κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας απαιτεί τη διατήρηση στο ακέραιο της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

www.geostrategy.gr

Tags: ΜΗΝΑΓΙΑΣ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert