OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελλάδα-Τουρκία:»σύγκρουση» όχι μόνο στο Αιγαίο.Υπάρχουν και τα Βαλκάνια…

23/03/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πίρι Ρέϊς εξακολουθεί να πλέει στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στο ενεργειακό “προσκλητήριο” της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη λεονταρισμό της γειτονικής χώρας,που αποδεικνύει ότι οι προοπτικές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ευχάριστες.Γιατί από τέτοιους λεονταρισμούς που έχουν και μια δόση απόγνωσης ,μπορεί εύκολα να υπάρξει μια κλιμάκωση στο Αιγαίο.Κι όχι μόνο σ΄ αυτό.

Όπως σωστά επισημαίνουν αναλυτές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να δοκιμαστούν και στα Βαλκάνια.Στη Κύπρο τα τουρκικά σχέδια είναι σαφές ότι έχουν βρει το αδιαπέραστο τείχος προστασίας που έχει υψώσει το Ισραήλ και η Άγκυρα δεν δείχνει πρόθυμη να ρισκάρει να τραβήξει το σχοινί. Οι προσπάθειές της θα επικεντρωθούν στο Αιγαίο,όπου θα πιέσει σκληρά για να επιβάλει θέσεις και απόψεις που και η ίδια γνωρίζει ότι δεν έχουν καμία απολύτως νομική βάση.Παλαιότερα όταν ο ρόλος και η χρησιμότητα της Τουρκίας ήταν διαφορετικός αυτό δεν είχε καμία σημασία για τις μεγάλες δυνάμεις που πάντα είχαν την τάση να “χαϊδεύουν” τη γειτονική χώρα σαν ένα “κακομαθημένο ζωηρό παιδί”.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αν και για να υποστηρίξουμε ότι αυτή η αλλαγή είναι προς το συμφέρον μας θα πρέπει κάποιοι στην Αθήνα να δουλέψουν και διαπραγματευτούν σωστά , έγκαιρα και αποφασιστικά. Αν και η συζήτηση περί καθορισμού ΑΟΖ με τις χώρες που μας περιβάλουν και η προοπτική έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και στο Αιγαίο,έχει αρχίσει να ανοίγει,δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται σοβαρή προεργασία για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που η Άγκυρα σίγουρα θα προσπαθήσει να θέσει.Και αυτό αφορά και στη διπλωματική αλλά και στη στρατιωτική μας προετοιμασία.

Και δεν υπάρχει μόνο το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος ως πεδία αντιπαράθεσης Ελλάδας και Τουρκίας. Στην Ελλάδα,όλοι μας ξεχάσαμε, αγνοήσαμε θα λέγαμε τη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές στην ιστορία “πυριτιδαποθήκη”:τα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι και τα Βαλκάνια αποτελούν περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος για την Τουρκία.Και όσο κι αν ακουστεί παράξενο,ακόμη και σήμερα που η οικονομική κρίση έχει κυριολεκτικά αποδιοργανώσει την Ελλάδα,αυτή παραμένει στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων ,ένας από τους σημαντικότερους εμπορικός επενδυτές!

Σ΄ αυτή τη περιοχή θέλει να “δράσει” η Τουρκία και είναι μια περιοχή που αν η Ελλάδα “κουνηθεί” μπορεί να την μετατρέψει σε δικό της προνομιακό γήπεδο. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ετοιμάζονται να εισέλθουν –όχι βέβαια τόσο πρόθυμα όσο παλαιότερα– στην ΕΕ. Και σ΄ αυτό το δρόμο η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της και να εξουδετερώσει τα όποια ηγεμονικά σχέδια της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκόπια:Θα είναι το επόμενο Κόσσοβο για να ανοίξει ο «ισλαμικός διάδρομος» της Τουρκίας;

Tags: ΑΙΓΑΙΟΒΑΛΚΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert