OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Η Τουρκία θα προκαλέσει ένταση για την ΑΟΖ»

03/04/2012 - 12:01
Share on FacebookShare on Twitter

Στα ζητήματα του καθορισμού της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου ενόψει του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος που δημιουργείται στην Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και στη σημασία της ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ αναφέρθηκαν οι ομιλητές του συνεδρίου «Ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ», που διοργάνωσαν στη Λευκωσία τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


Η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, σε παρέμβασή της στο συνέδριο ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να ορθώσει γύρω της μια ασπίδα ενεργειακών συμφερόντων που θα την προστατεύει από τις τουρκικές απειλές και μίλησε και για την ανάγκη στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για σύζευξη των συμφερόντων Κύπρου-Ρωσίας.



Η Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την ΑΟΖ της με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου και είπε ότι στην περίπτωση αυτή η συμμαχία με το Ισραήλ θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.



«Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος, που το χρειάζεται», ανέφερε η κ. Θεοχάρους, και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα καταστεί εφικτό εφόσον το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν εξαντληθεί σε διαδικασίες που εξυπηρετούν διχοτομικές φόρμουλες δύο χωριστών συνιστώντων κρατών στην Κύπρο, αν δεν προσφερθούν κέρδη από το φυσικό αέριο στους Τ/κ πριν τη λύση και αν δεν κλείσει το Κυπριακό με κάποιο φόρμουλα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι για να καταστούν οι υδρογονάνθρακες εργαλείο λύσης, πρέπει να επιτευχθεί μια στρατιωτική συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα και προέκταση του άξονα αυτού προς την ΕΕ.

Η κ. Θεοχάρους εκτίμησε εξάλλου ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αγκυρα πιθανόν να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση καθορισμού της ΑΟΖ της Ελλάδας με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, με την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου και την αποστολή ερευνητικών σκαφών στα δυτικά της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι το στοίχημα για την Κύπρο είναι να καταστεί απαραίτητος ενεργειακός προμηθευτής για την ΕΕ, διαδραματίζοντας αξιόπιστα το ρόλο αυτό και αποκλείοντας έτσι πολιτικές εκβιασμών.

Πρόσθεσε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών ή τάνκερ ή να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και να μεταφέρεται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ή το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή.

Τέλος ανέφερε ότι η Κύπρος καθυστερεί να αποφασίσει αναφορικά με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να επενδύσει στον τομέα αυτό και να συνεργαστεί με την Κύπρο για την προστασία των εγκαταστάσεων και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ικανότητα δηλαδή του συστήματος να εφοδιάζει τους καταναλωτές με ηλεκτρισμό και αέριο, προσθέτοντας ότι η διασφάλισή του αποτελεί καθήκον της ΡΑΕΚ.



Περιέγραψε εξάλλου την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρθηκε στην προώθηση των ΑΠΕ και στα επενδυτικά σχέδια της Κύπρου για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ μίλησε και για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αγορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην καταστροφή που επήλθε στην παραγωγή ενέργειας στο νησί μετά την έκρηξη στο Μαρί, το περασμένο καλοκαίρι, με την απώλεια 800 περίπου MW, ο κ. Ηλιόπουλος συμπλήρωσε ότι η Κύπρος αναμένεται να ανταπεξέλθει κατά το επόμενο καλοκαίρι στις απαιτήσεις της ενεργειακής κατανάλωση, με μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε έδαφος που ελέγχει η Δημοκρατία.



Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε επίσης ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύντομη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα αποθέματα του οικοπέδου  12 της ΑΟΖ. Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ενδιάμεσων λύσεων για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον σημειωθεί καθυστέρηση στην έλευση του κυπριακού φυσικού αερίου, ώστε να καταστούν λογικές οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.



ΠΟΛΙΤΗΣONLINE

Tags: ΑΟΖΕΛΛΑΔΑΕΡΕΥΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02
ΟΗΕ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

29/04/2026 - 22:02

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Top News

Η Σία Κοσιώνη μετά το τελευταίο δελτίο της στον ΣΚΑΪ: «Η δουλειά μας είναι άγρια και άδικη πολλές φορές»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα μπήκε στη «χρυσή» 5άδα του διαγωνισμού - Από την Έλενα Παπαρίζου, στον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα

Metallica: Απόψε η μεγάλη συναυλία των θρύλων της metal στο ΟΑΚΑ – Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert