Αναβάθμιση F-16: Η EFA VENTURES απαντά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ για τα αντισταθμιστικά

Με χθεσινο-βραδυνή της ανακοίνωση, η εταιρία EFA VENTURES απαντά στο χθεσινό άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο «Οι επιστολές και τα μέιλ που καρφώνουν τις υπόγειες συναλλαγές για τα αντισταθμιστικά».

Η απάντηση της EFA VENTURES

Κύριε Διευθυντά,

Σε συνέχεια του άρθρου σας της Κυριακής 13ης Ιανουαρίου, με τίτλο «Οι επιστολές και τα μέιλ που καρφώνουν τις υπόγειες συναλλαγές για τα αντισταθμιστικά», τόσο για δική σας, όσο και των αναγνωστών σας ενημέρωση, αλλά και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Καταρχήν και για ενημέρωσή σας, τα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στα πλαίσια διακρατικής σύμβασης (FMS), όπως αυτή της αναβάθμισης των F16, είναι και απολύτως επιτρεπτά και προβλεπόμενα από το άρθρο 3 του Ν.3978 στα πλαίσια της προστασίας των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και ιδίως όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού και πληροφοριών για την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό προς άρση τυχόν αμφιβολιών περί μη νομιμότητας των προτεινόμενων προγραμμάτων και των διαβουλεύσεων ενδεδυμένων με το πέπλο των κατηργημένων και συνεπώς παρανόμων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

2. Τα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας που εγκρίθηκαν για τη σύμβαση έχουν προκύψει μετά από συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου της αναβάθμισης F16. Περαιτέρω, όπως ειπώθηκε και από την ίδια την εταιρεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υλοποιεί πάντοτε προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας με απόλυτη διαφάνεια, ακολουθώντας διαγωνιστικές διαδικασίες για αυτά που ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες.

3. Η δήθεν λάθρα κατάθεση επιστολής της εταιρείας μας και μάλιστα σε αναρμόδιο εκπρόσωπο της ΕΑΒ καλύπτεται και προβλέπεται από την πρωθύστερη συμφωνία συνεργασίας και εχεμύθειας μεταξύ της εταιρείας μας και της ΕΑΒ, η οποία υπεγράφη στις 2/2/2018 νομίμως εκπροσωπούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της και φέρει την υπογραφή του Γενικού Δ/ντη και του Εμπορικού Δ/ντη της ΕΑΒ. Μάλιστα, για τη συνεργασία της ΕΑΒ και της εταιρείας μας, σε πρόγραμμα που αφορά στη χρήση του εργαστηριακού πρωτότυπου ραντάρ «Τηλέμαχος» το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης από την ΕΑΒ, οι αρχικές συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ των εταιρειών μας ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2017. Η επιστολή της εταιρείας μας με ημερομηνία 15/3/2018, την οποία παραθέτετε, κατατέθηκε μαζί με αρχική πρόταση συνεργασίας για την ανάπτυξη του τελικού προϊόντος υπό μορφή Draft Statement-of-Work, σε συνάντηση που έλαβε χώρα την επομένη της ημερομηνίας αυτής (δηλ. την 16/3/2018), παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου ΔΣ, κυρίων Γκίκα και Παπασπύρου, καθώς επίσης και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μαζαράκου και όχι ιδιοχείρως στο γραφείο του κ. Παπασπύρου, όπως μάλλον «για τη δημιουργία εντυπώσεων» αναφέρεστε στο δημοσίευμά σας.

4. Στα πλαίσια πολλαπλών συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατόπιν της αρχικής πρότασης για οριστικοποίησή της, ακολουθήθηκαν ξεκάθαρα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες με την ΕΑΒ με επίσημη και όχι βέβαια κρυφή αλληλογραφία που σκοπίμως αναφέρεται λανθασμένα στο άρθρο σας. Το μέιλ που αναφέρετε στο δημοσίευμα σας, ανταλλάχθηκε στα πλαίσια των συζητήσεων και οι προσωπικού χαρακτήρα «τάχα» αναφορές, δηλ. ότι ο κ. Παπασπύρος διαπραγματευόταν το πρόγραμμα αυτό μόνος του, καταρρίπτονται με βάση το γεγονός ότι στα πλαίσια της αρχικής συνάντησής μας με τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης από κοινού με τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΑΒ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρονται στο δικό σας άρθρο, περί υποβολής απόψεων της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΑΒ επί του προγράμματος, ακολουθώντας προφανώς τις εσωτερικές της διαδικασίες.

5. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και προφανώς λόγω της μακροχρόνιας και πολύπλευρης συνεργασίας της EAB με την κατασκευάστρια εταιρεία του έργου της αναβάθμισης F16, η πρόταση παρουσιάστηκε από την ίδια την ΕΑΒ σε στελέχη της, συζητήθηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία και το Υπουργείο και τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των προγραμμάτων προς υλοποίηση – δηλαδή απορρίφθηκε από κοινού και από τα δύο μέρη.

6. Με μια προσεκτικότερη και συνολικότερη έρευνα, όπως άλλωστε η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει, θα ανακαλύπτατε ότι και πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες του χώρου απευθύνθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρεία του έργου της αναβάθμισης F16, όπως και στην ΕΑΒ, για συνεργασία στη συγκεκριμένη ευκαιρία για προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας.

7. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν συμπεριλήφθηκε στα προγράμματα, καταρρίπτει τον ισχυρισμό σας και δυστυχώς πάλι για σας, καταδεικνύει πως η εταιρεία μας και οι υπόλοιπες του ομίλου μας ουδεμία σχέση ή επιρροή έχουν με τα προγράμματα της ΕΑΒ που εγκρίθηκαν.

8. Θα είμασταν ιδιαιτέρως ευτυχείς αν είχαμε έστω αναλάβει προγράμματα υποπολλαπλάσια αξίας των 58 + 24 εκ. ευρώ που αναληθώς αναφέρεται στο άρθρο σας, τα οποία άλλωστε λόγω του μεγέθους μας και των εξαγωγών μας σε 50 χώρες δεν θα ήταν κάτι αξιοπερίεργο. Εντούτοις τόσο ο χαρακτηρισμός μερίδα του λέοντος όσο και τα ποσά που αναφέρεστε είναι υποθετικά και πλασματικά και προφανώς αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Μαζί με άλλες ιδιωτικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας έχουμε υποβάλλει τις προσφορές μας για έργα που έχουν προταθεί και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία (διευκρινίστηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), ουδέν έργον έχει ανατεθεί στις Ελληνικές εταιρείες πλην φυσικά της ΕΑΒ. Προφανώς, γνωρίζοντας τη θέση της κατασκευάστριας εταιρείας, οι αναφερόμενες δήθεν αναθέσεις και τα ποσά, είναι και αναληθή και παραπλανητικά.

Συμπερασματικά, η εφημερίδα σας στο άρθρο της παρουσιάζει αποσπασματική και ετεροχρονισμένη αλληλογραφία εμφανίζοντάς την ως παράνομη και κρυφή. Προσπαθεί δε με ανακριβείς και βλαπτικούς ακροβατισμούς να βγάλει συμπεράσματα που να αντιστοιχούν στον συκοφαντικό τίτλο του άρθρου. Όπως ήδη παραθέσαμε, η διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα και τα προγράμματα της σύμβασης βιομηχανικής συνεργασίας της αναβάθμισης των F16 που τελικά προτάθηκαν αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Θα συμβουλεύαμε να επιδεικνύετε περισσότερη επιμέλεια στην ακρίβεια των πληροφοριών σας και κατ’ επέκταση στην σοβαρότητα των εξαγόμενων συμπερασμάτων σας ώστε να διαφυλάττετε το κύρος και ιστορία της εφημερίδας σας.

Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε άμεσα την απάντησή μας στο επόμενο φύλλο σας και στο site σας και επιφυλασσόμεθα για τη χρήση παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Νικόλαος Παπάτσας
Διευθύνων Σύμβουλος EFA VENTURES και Μέλος ΔΣ ISI HELLAS

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi