ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ: O τηλε-φρουρός της Υγείας μας

Εγκρίθηκε, στο σύνολό της, η πρόταση της ONEX που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ICT4Growth της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), που αφορά την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος προληπτικής & διαγνωστικής τηλε-ιατρικής με τη διακριτική ονομασία «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ»*.
Το σύστημα «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» αποτελεί τη λύση της ΟΝΕΧ για τις κοινωνικές ομάδες με ειδικές απαιτήσεις καθώς παρέχει τη δυνατότητα της από-απόσταση:
·         διενέργειας εξετάσεων σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή/και δύσβατες περιοχές, 
·         παρακολούθησης της υγείας ασθενών και ηλικιωμένων σε πραγματικό χρόνο (real-time),
·         παρακολούθησης της υγείας αθλητών σε πραγματικό χρόνο (real-time),
, μέσω web και με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή ή άλλης ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής και χωρίς την παρουσία γιατρού ή εξειδικευμένου (νοσηλευτικού) προσωπικού. Μέσω ειδικών διεπαφών (web services) θα υπάρχει επίσης δυνατότητα αυτοματοποιημένης επικοινωνίας με ειδικές ιατρικές εφαρμογές.
Συγκεκριμένα, το σύστημα «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» θα αποτελείται βασικά από ένα ατομικό σύστημα καταγραφής / κόμβο (A-NODE) ιατρικών δεδομένων, που θα δύναται να φορεθεί (σε διαμόρφωση γιλέκου), και μία ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (A-MS) διαχείρισης. Το A-NODE θα μπορεί να συλλέγει και να αποστέλλει άμεσα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τα λαμβανόμενα ιατρικά δεδομένα, δηλαδή βασικά πίεση αίματος, καρδιακό παλμό, επίπεδο σακχάρου και οξυγόνου στο αίμα, θερμοκρασία, επίπεδο ροής αέρα αναπνοής, στην πλατφόρμα A-MS.
Το σύστημα θα χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους εξοπλισμό, καθιστώντας έτσι το συνολικό κόστος της λύσης χαμηλό. H ενεργειακή κατανάλωση του εξοπλισμού θα είναι χαμηλή, επιτρέποντας στους κόμβους A-NODE να λειτουργούν απρόσκοπτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς αντικατάσταση ή επαναφόρτιση της μπαταρίας που φέρουν.
Οι εμπορικές εφαρμογές του συστήματος «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» που λύνουν με άμεσο, εύκολο και οικονομικό τρόπο τα αντίστοιχα υφιστάμενα προβλήματα έχουν προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον από οργανισμούς παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ιδιώτες ιατρούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, κρατικούς φορείς υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, αθλητικά σωματεία κ.α.