OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εξοπλισμοί: «Μην πειράξετε το νόμο μου» λέει ο Βενιζέλος σε νέα κόντρα με Αβραμόπουλο

03/01/2014 - 20:05
Share on FacebookShare on Twitter

Ο κόσμος καίγεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ,αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΥΠΕΞ και πρώην ΥΠΕΘΑ , έχει τις δικές του αγωνίες που έχουν να κάνουν με το σύστημα εξοπλισμών. “Μην αλλάξετε το νόμο μου” , είναι η ουσία της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ με την οποία απαντά στις δηλώσεις Αβραμόπουλου για αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος θα επικοινωνεί όπως είπε με τις εταιρείες.

Θεωρώντας προφανώς εξαιρετικά επιτυχημένο το νόμο του ο κ. Βενιζέλος μέσω του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

“Κάθε θεσμική αλλαγή που ενισχύει τη διαφάνεια και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών προμηθειών είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη. 

Αυτό όμως που πρέπει  να γίνει  πρωτίστως  είναι η  πλήρης  εφαρμογή της σχετικής  εθνικής νομοθεσίας πού ψηφίστηκε το 2011 σε αρμονία προς τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι αυτονόητο ότι καμία τροποποίηση της νομοθεσίας αυτής δεν μπορεί να οδηγήσει σε  αποδυνάμωση του ρόλου της Βουλής ή στη μείωση των σχετικών  δικαστικών εγγυήσεων, ιδίως στη φάση του  προληπτικού ελέγχου.

Τα  κομβικά σημεία της θεσμικής αλλαγής του 2011 πού πρέπει να εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα είναι:
– Η  υπαγωγή όλων των διαδικασιών σχεδιασμού και εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου και του κυλιόμενου ετήσιου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών στον έλεγχο της Βουλής δια της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων που ιδρύθηκε ήδη από τις  αρχές του 2010 με πρωτοβουλία του τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου.

– Η θέσπιση αυστηρών κανόνων και διαδικασιών συγκρότησης του προγράμματος εξοπλισμών ώστε αυτό να εξυπηρετεί το αμυντικό δόγμα, αλλά και να είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

– Η υπαγωγή όλων των σχετικών συμβάσεων στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνέδριου.

– Η ενοποίηση της αρχικής σύμβασης προμήθειας με την σύμβαση εν συνέχεια υποστήριξης καθώς και με την επιχειρησιακά αναγκαία προμήθεια πυρομαχικών κλπ ώστε να υπάρχει εξαρχής εικόνα του συνολικού πραγματικού κόστους και παρακολούθησή του.

– Η εφαρμογή της αρχής της διακλαδικότητας ώστε να διασφαλίζονται συνέργειες και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, αλλά και η αξιοποίηση της καλύτερης κάθε φορά τεχνογνωσίας ( πχ ελικόπτερα και των τριών κλάδων).

– Η συγκρότηση ενιαίας αρχής προμηθειών στο ΥΠΕΘΑ ώστε να παύσει ο διχασμός μεταξύ ΓΔΑΕ που ήταν αρμόδια για τις αρχικές συμβάσεις και τα γενικά επιτελεία που ήταν αρμόδια για τις συμβάσεις εν συνέχεια υποστήριξης .

– Η επιβολή αυστηρών κανόνων τυχαιότητας και εναλλαγής των αξιωματικών στη συγκρότηση των διάφορων επιτροπών σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας από την σκοπιμότητα της προμήθειας μέχρι την εν συνέχεια υποστήριξη .

– Η κατάργηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) που λειτούργησαν ως μηχανισμός παρανόμων αντίστροφων πληρωμών, καταστρατήγησης της εθνικής και Ευρωπαϊκής  νομοθεσίας περί δημοσίων προμηθειών   και ουσιαστικής αύξησης του κόστους του βασικού προγράμματος

– Η  θέσπιση αυστηρών κανόνων δεοντολογίας για τις επαφές πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και υπηρεσιών με τους εκπροσώπους εταιρειών – προμηθευτών και ο απόλυτος αποκλεισμός μεσαζόντων, συμβούλων κοκ . 

Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν και ειδικούς αυστηρούς περιορισμούς στη δυνατότητα απασχόλησης αποστράτων σε εταιρείες προμηθειών, ΑΩ, αντιπροσώπευσης  και παροχής συμβούλων κοκ.”
 

Διαβάστε ακόμη:

Τα σκάνδαλα φέρνουν αλλαγές στους εξοπλισμούς – «Τέλος» οι αντιπρόσωποι



Tags: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΒΕΝΙΖΕΛΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΝΟΜΟΣ

Related Posts

NH-90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

03/02/2026 - 05:09
Aarok
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

02/02/2026 - 21:10
Gripen - Meteor
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Meteor στην Ουκρανία; Η Σουηδία συζητά την μεταφορά μαχητικών Gripen, οπλισμένων με τους φονικούς BVR πυραύλους

02/02/2026 - 18:43

Διαβάστε Επίσης

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

Καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert