OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση μαχητικών η Ουκρανία – «Ιστορική η απόφαση Μπάιντεν» λέει ο Ζελένσκι

19/05/2023 - 22:11
F-16
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του, όπως τα F-16 που ζητά το Κίεβο.

«Χαιρετίζω την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ και (του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) να στηρίξουν τον διεθνή συνασπισμό που διάκειται ευνοϊκά στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

I welcome the historic decision of the United States and @POTUS to support an international fighter jet coalition. This will greatly enhance our army in the sky. I count on discussing the practical implementation of this decision at the #G7 summit in Hiroshima.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 19, 2023

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης. Διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία τους για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά τέταρτης γενιάς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από μια τρίτη χώρα απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή της η Ουάσινγκτον.

«Στο διάστημα που θα γίνεται η εκπαίδευση, τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη, πόσα θα είναι και ποιος θα τα δώσει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η διατύπωση αυτή –το γεγονός ότι είπε «πότε» και όχι «εάν»– είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη ένδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ ότι βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα αεροσκάφη αυτά.

«Η εκπαίδευση θα γίνει εκτός της Ουκρανίας, σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και θα κρατήσει μήνες», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι «ελπίζει να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία πολλών χωρών –μεταξύ των οποίων είναι και η Βρετανία– για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, ώστε να εφοδιάσουν την Ουκρανία με τις δυνατότητες που χρειάζεται», είπε ο Σούνακ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Welcome announcement that the US will approve the training of Ukrainian pilots on F-16 fighter jets.

The UK will work together with the USA and the Netherlands, Belgium and Denmark to get Ukraine the combat air capability it needs.

We stand united. https://t.co/36d8ffu6aa pic.twitter.com/9Us6mAieR3

— Rishi Sunak (@RishiSunak) May 19, 2023

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: F-16F-16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΒΡΕΤΑΝΙΑΗΠΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert