F-16: Ο Ζελένσκι κατηγορεί τους δυτικούς συμμάχους ότι καθυστερούν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους του ότι καθυστερούν την έγκριση των χρονοδιαγραμμάτων για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. 

«Πρώτα από όλα, σχετικά με το εάν υπάρχει κατανόηση των σχεδίων και των χρονοδιαγραμμάτων των παραδόσεων F-16. Έχω τις ίδιες ερωτήσεις με αυτές που θέσατε στους αξιότιμους εταίρους μας: έχουν κατανοήσει πότε μπορεί να λάβει η Ουκρανία τα F-16;», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

«Συμφωνήσαμε και τονίσαμε ότι έχουμε έναν συνασπισμό χωρών που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους. Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκπαιδευτικής αποστολής. Πιστεύω ότι κάποιοι σύμμαχοι το καθυστερούν. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε χθες, πως αν οι Ουκρανοί ξεκινήσουν να πετούν τα δυτικά αεροσκάφη F-16, «τότε οι Ρώσοι δεν θα έχουν καμία ελπίδα στον ουκρανικό ουρανό».

Ο ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε ότι για επιτυχημένη πρόοδο στο μέτωπο, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από όλα τα είδη όπλων, σημαντικά περισσότερα βλήματα και, φυσικά, μαχητικά F-16 για να έχει αεροπορική υπεροχή.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου