F-16 στην Ουκρανία: «Θέλουμε τα μαχητικά για να είμαστε ίσοι με τους Ρώσους» λέει ο Ζελένσκι

Σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ίδιος εκτίμησε ότι η παράδοση με αργούς ρυθμούς όπλων στην Ουκρανία καθυστέρησε την αντεπίθεση του Κιέβου, γεγονός που επέτρεψε στη Μόσχα να ενισχύσει την άμυνά της στις κατεχόμενες περιοχές, κυρίως τοποθετώντας νάρκες, ενώ μάλιστα έκανε αναφορά και στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

«Ήθελα η αντεπίθεσή μας να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, διότι όλοι κατανοούσαν ότι, αν η αντεπίθεση ξεκινήσει αργότερα, τότε μεγαλύτερο μέρος του εδάφους μας θα ναρκοθετηθεί (…) Δίνουμε στον εχθρό μας τον χρόνο και την ευκαιρία να τοποθετήσει περισσότερες νάρκες και να προετοιμάσει τις γραμμές άμυνάς του», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος από την Οδησσό στη δημοσιογράφο Έριν Μπερνέτ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Τα «παράπονα» του Ουκρανού Προέδρου

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι δυσκολίες στο πεδίο της μάχης ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρούν πιο αργά την αντεπίθεσή τους. Ο Ουκρανός ηγέτης πιέζει τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς εταίρους του να προσφέρουν στη χώρα του πιο σύγχρονα όπλα, όπως μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους και αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

«Είμαι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ (…) αλλά τους είχα πει, όπως και στους Ευρωπαίους, ότι θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την αντεπίθεσή μας νωρίτερα και ότι θα χρειαζόμασταν κάθε είδους όπλα και εξοπλισμό για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τα F-16, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «στόχος δεν είναι καν να αποκτήσει η Ουκρανία πλεονέκτημα στους αιθέρες έναντι των Ρώσων. Στόχος είναι να είμαστε ίσοι. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 δεν βοηθούν μόνο όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης να προχωρούν. Απλώς είναι πολύ δύσκολο χωρίς κάλυψη από αέρος», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters