F-35: Μειώθηκαν τα ποσοστά διαθεσιμότητας stealth μαχητικών σε USAF και Πεζοναύτες – «Έκπληξη» στο U.S Navy

Νέα στοιχεία έγιναν γνωστά σχετικά με τα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά στην οποία σημειώθηκε μείωση του ποσοστού διαθεσιμότητας (availability) και ετοιμότητας (readiness) σε σημαντικό μέρος του στόλου αεροσκαφών.

Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα έκθεση του του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ ( Congressional Budget Office – CBO) στην οποία αποκαλύπτονται στοιχεία και δεδομένα του 2022 για όλες τις παραλλαγές των stealth μαχητικών ανά τον Κλάδο που υπηρετούν.

Στην περίπτωση των F-35A της USAF, το ποσοστό διαθεσιμότητας έπεσε από το 65% το 2021 στο 54% το 2022. Από την άλλη, το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) υπέστη μείωση διαθεσιμότητας επτά ποσοστιαίων μονάδων, από 61% σε 54%. Μόνο θετικό στοιχείο είναι η αύξηση σε ποσοστά διαθεσιμότητας των F-35C του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, από 53% το 2021 σε 58% το 2022.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να τονίζει ότι στην μεταβολή των ποσοστών διαθεσιμότητας και ετοιμότητας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τόσο η «ηλικία» των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν επιβαρυνθεί με πολλές ώρες πτήσεων όσο και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του προγράμματος ανάπτυξης, με σαφές παράδειγμα την προμήθεια κινητήρων.

Ωστόσο, ένα πολύ θετικό γεγονός για τους Αμερικανούς επιτελείς είναι το γεγονός ότι η USAF ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η 461η Μοίρα Δοκιμών Πτήσεων πραγματοποίησε την πρώτη πτήση ενός F-35 στη διαμόρφωση Technology Refresh 3 (TR-3) στην αεροπορική βάση Edwards. Η πτήση διάρκειας 50 λεπτών, η οποία οδήγησε το μαχητικό στα 35.000 πόδια με ταχύτητες που άγγιξαν την ταχύτητα του ήχου πάνω από την έρημο Μοχάβε, σηματοδότησε την έναρξη μιας εκτεταμένης εκστρατείας δοκιμών πτήσης.