F-35: Οι ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι τις παραδόσεις των κινητήρων F135 μετά από τα τεχνικά προβλήματα

Η Raytheon ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε τη μονάδα Pratt and Whitney για να συνεχίσει τις παραδόσεις του κινητήρα της F-135 για το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35, μετά τη διακοπή τον Δεκέμβριο λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 (JPO) ανέφερε σε δήλωση του ότι οι μηχανικοί του εργάστηκαν μαζί με την Pratt & Whitney και τη Lockheed Martin για την ανάπτυξη «ενός συστήματος που θα μετριάσει τα τεχνικά προβλήματα και θα συνεχίσει την ασφαλή λειτουργία του κινητήρα F135 στις πτήσεις».

«Οι ενέργειες που λαμβάνουν η κυβέρνηση και η ομάδα της βιομηχανίας θα διασφαλίσουν την ενσωμάτωση μέτρων μετριασμού που θα αντιμετωπίσουν/επιλύσουν πλήρως αυτό το σπάνιο φαινόμενο στους πληγέντες κινητήρες F135», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το JPO είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εργαζόταν για την εκπόνηση οδηγιών για την ασφαλή επανέναρξη των πτήσεων για αεροσκάφη που καθηλώθηκαν αλλά και για νέα αεροσκάφη.

Ωστόσο, τα νεότερα μαχητικά δεν επιτρέπεται ακόμη να πετούν, πράγμα που σημαίνει ότι η διακοπή των παραδόσεων των F-35 εξακολουθεί να ισχύει.

Η παράδοση των νέων κινητήρων σταμάτησε στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από μια «αμοιβαία συμφωνία» που έγινε με την κατασκευάστρια εταιρεία Pratt & Whitney, έπειτα από το συγκλονιστικό ατύχημα ενός F-35B στην βάση του Fort Worth στο Τέξας.

Με πληροφορίες από: Reuters / Defense News / Φωτογραφία αρχείου