F-35: Τα stealth μαχητικά θα αποκτήσουν νέα εξελιγμένα ραντάρ

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin θα αποκτήσουν νέα ισυχρότερα ραντάρ τύπου AN/APG-85, όπως αναφέρει το The Drive.

«Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών αναπτύσσουν από κοινού και ενσωματώνουν ένα προηγμένο ραντάρ για το F-35 Lightning II, το οποίο είναι ικανό να νικήσει τις τρέχουσες και τις προβλεπόμενες αντίπαλες αεροπορικές και επιφανειακές απειλές», ανέφερε το γραφείου του Κοινού Προγράμματος των F-35 (JPO). «Αυτό το προηγμένο ραντάρ θα είναι συμβατό με όλες τις παραλλαγές του αεροσκάφους F-35», προστίθεται στη δήλωση.

Όπως διευκρινίζει το The Drive, το ραντάρ AN/APG-85 πρόκειται προς το παρόν να εγκατασταθεί μόνο στα αεροσκάφη τύπου Block 4 A/B/C. Η εταιρεία και το JPO δεν έχουν διευκρινίσει εάν τα παλαιότερα μοντέλα των μαχητικών θα είναι σε θέση να τροποποιηθούν ώστε να ενσωματωθεί το νέο προηγμένο ραντάρ, ενώ «μυστήριο» παραμένει ποιός θα είναι ο κατασκευαστής του. «Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια τροποποίησης για αεροσκάφη παλαιότερης παρτίδας δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή», δήλωσε το JPO.

Το ραντάρ AN/APG-81 που διαθέτουν τώρα τα F-35 αναπτύσσεται από τη Northrop Grumman, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι αναμένεται οι παραγγελίες να ξεπεράσουν τις 3.000 ως το 2035.

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα δείχνουν ότι το νέο ραντάρ AN/APG-85, και οι τρεις εκδόσεις του F-35 A/B/C θα υποβληθούν σε μια τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού τα επόμενα χρόνια.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει δεσμεύσει 921 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του 2023 για την προμήθεια επτά ακόμη «F-35A Block 4 με το ραντάρ APG-85 από την Παρτίδα 17». To νέο ραντάρ των stealth μαχητικών αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια, να υποστηρίζει πιο δυναμικές τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ σημαντικό στοιχείο του βελτιωμένου ραντάρ θα είναι ένα σύστημα που θα βασίζεται στο νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) για τις μονάδες εκπομπής και λήψης δεδομένων.